logoImpact EST nr. 880 - 27.07.2021

valceana, statie deseuri 3 (9)Sigur că Mircea Ostache, fost director PIU (Unitatea de Implementare a Proiectului) în Primăria Galaţi pe două proiecte ISPA cu finanţare UE şi locală, nu poate fi obligat de către auditorii Camerei de Conturi a Judeţului Galaţi să plătească serioasa sumă de 1,4 milioane de euro, provenită din refuzul său de a achita o factură de 475.000 de euro, proveniţi de la Uniunea Europeană, aşa că suportăm cu toţii suma asta devenită astronomică, ea fiind deja achitată de către Primăria Galaţi, la data de 5 iulie 2014. M. Ostache a plătit cu scaunul, fiind trecut din funcţia de director pe fonduri europene, unde leafa era de circa 8-9000 de lei noi în mână, la o muncă de conţopist cu mânecuţe, ocupându-se de dosarele pentru subvenţiile la încălzire. Dar, culmea, s-a plâns bine la instanţă şi primeşte acelaşi salariu ca şi când ar lucra cu fonduri europene, nu amărăştene!

Banii pentru drum şi de servitute, refuzaţi

În 19.05.2009, firma Vâlceana emite o ultimă factură pentru edificarea unei staţii de sortare şi compostare şi a două puncte de colectare a deşeurilor nemenajere. Valoarea facturii, 420.858,14 euro fără TVA.

În data de 09.06.2009, PIU manager Ostache dă indicaţii preţioase de „instruire a Contractorului” şi informează în scris că „factura nu poate fi acceptată la plată”. Aşa că liderul echipei de implementare, Matthias Schoenfeldt înapoiază factura în cauză emitentului, împreună cu scrisoarea de la PIU manager din care am citat mai sus. În aceste condiţii, directorul SC Vâlceana SA Galaţi, se adresează primarului D. Nicolae, în data de 15.07.2009 cu o adresă din care cităm finalul: „Totodată a fost refuzată la plată suma de 10% din contract REPREZENTÂND VALORI DIVERSE ŞI NEPREVĂZUTE” – s.a. – fără a se preciza baza legală a acestor refuzuri.

Urmând cele descrise mai sus, constatăm că refuzul plăţii drumului executat, inclusiv chiriei de trecere pe proprietate privată şi 10% DIVERSE ŞI NEPREVĂZUTE – s.a. – este abuziv urmând ca în condiţiile în care se tărăgănează în continuare rezolvarea acestor probleme, să solicităm în instanţă plata valorilor aflate în divergenţă şi penalităţi pentru întârzierea la plată”.

Şi în aceeaşi zi, printr-o adresă separată, directorul Vâlceana, pus în faţa refuzului la plata facturii fără nici o justificare, spune în final: „ … vă rugăm ca în mod explicit să ne comunicaţi motivele de fapt sau de drept care au determinat refuzul plăţii solicitate.”

Iaca aşa ne-am trezit noi în vara lui 2014 să plătim 1,4 milioane de euro din banii tuturor, în loc să fie acceptată la plată din fonduri europene suma de 475.000 de euro.

N. Văcăroiu, preşedintele CCR, ştie

Conform directorului Vâlceana SA, Primăria a virat doar suma de 1,3 milioane de euro, penalităţile fiind calculate până la 31.03.2015 şi nu până la plata efectivă, aşa că or să ne mai sară din buzunarele rupte încă 100.000 de euro. Iată cât costă încăpăţânarea de tip Dolhasca şi de tip Dumitru Nicolae, banii „economisiţi” în acest hal fiind distribuiţi pe alte proiecte din România. Deci, în loc să plătim din fondurile alocate de UE 475.000 de euro, am dat/dăm 1,4 milioane de euro, speţă cunoscută în amănunt de către Nicolae Văcăroiu, preşedintele Camerei de Conturi a României. Desigur, speţa este cunoscută şi de către preşedinta Marinescu de la Camera de Conturi a judeţului Galaţi. Ea a motivat că auditul făcut în Primărie pe 2014 nu a stabilit cine sunt bunii de plată ai celor 1,4 milioane de euro din cauză că se încheiase controlul până la prima plată şi până la alocarea sumei prin hotărâre a Consiliului Local. OK, promitem să nu uităm această afirmaţie.

Mircea Ostache curăţă capu la peşte

Dar asta nu ne încălzeşte, căci multora „nu le place peştele din cauză le bate şi le ia toţii banii”!

Conform celor discutate la o întâlnire întâmplătoare cu M. Ostache, la un service, el se declară nevinovat în această afacere şi crede, în continuare, că a procedat corect când a refuzat acea factură la plată, neexistând lucrări neprevăzute, hotărârea instanţei nefiind de comentat. Dar acum el nu mai lucrează la fonduri europene, unde salariul era de circa 8-9000 de lei net, ci la inventarierea şi analizarea dosarelor sociale pentru ajutoare de încălzire. Abil fiind, el a acţionat Primarul în judecată că i-a tăiat leafa şi instanţa a obligat instituţia să-l reîncadreze cu aceeaşi retribuţie, plus plata retroactivă. Şi este păcat că un tânăr cu expertize şi perspective a eşuat într-un conţopist cu mânecuţe. Convorbirea a avut loc pe 15 aprilie 2015.

Un bugetar tânăr de bogat!

Privesc declaraţiile de avere ale lui M.O. pe ultimii trei ani fiscali. Timp în care el, ca lefegiu de lux şi doamna sa, ca notar public, au acumulat bunuri la care sute de mii de familii tinere, cum formează ei, nu îndrăznesc să viseze. Între 2008 şi 2013, familia Ostache a dobândit trei terenuri în suprafeţe de 418, 214 şi 586 mp. În bănci a acumulat peste 100.000 de lei noi şi obligaţiuni în valoare de 10.000 lei. În schimb, în toate cele trei declaraţii de avere din ultimii ani fiscali, M.O. trece ca venituri anuale din salarii de bugetar următoarea formulă: „conform fişei fiscale”! La fel procedează şi soţia. Ca notar public la BNP „Ostache şi Căpătan” declară că a realizat venituri atât: „clauză de confidenţialitate”! Zău, bre? Păi BNP Ciucă, care-i şi preşedintele C.N. a U.N.N.P.R. şi deputat, declară toate veniturile anuale provenite din BNP „Ciucă şi Asociaţii”.

Ca de obicei, articolul de faţă rămâne deschis, Mircea Ostache fiind mereu găzduit cu punctul său de vedere, aici la Impact-est.

 

Gelu CIORICI 24 - aprilie - 2015

2 Responses so far.

  1. MIRCEA O. spune:

    PE LANGA FAPTUL CA ARTICOLUL CONTINE DATE INEXACTE, ERA IMPOSIBIL CA VALCEANA SA EMITA ULTIMA FACTURA IN 19.05.2009 CAND RECEPTIA LUCRARILOR S-A FACUT IN 30.10.2009.

  2. Romy spune:

    Ziarul asta chiar este ziar? ,pe bune ,vai de mine,scize si eu il foloseam la WC ,gata de acum promit ca il citesc si apoi il folosesc pentru uz….stii tu la toaleta, si apropo MIrcea, ideea este ca iti faci ganduri negre degeaba CAravana trece caini latra, sau nu mor cai cand vor caini……..

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Iluminat public cu s

Primăria municipiului Galați informează că aparate de iluminat stradal echipate ...

Devieri de trafic î

Primăria municipiului Galaţi informează că, în perioada 23 iulie -28 ...

Nouă etapă de dezi

Primăria municipiului Galaţi informează că în perioada 26-29 iulie 2021 ...

Controale la furnizo

comunicat presa

Idei şi muncă de

Ca majoritatea gălăţenilor, şi familia IOANOVICI - ALEXANDRU (Sandu) şi ...