logoImpact EST nr. 886 - 20.09.2021

Dar pentru toate pe lumea aceasta există o explicaţie … Aveţi centrală proprie pe gaz ?… ieri a fost frig de tot şi în casă era cald, iar azi afară e mai cald, iar în casă e frig ? Nu mai umblaţi aiurea la centrală ! Nu e ea de vină săraca, ci GDF-Suez (mâna în mână cu cei ce se fac precum că i-ar controla, de-ai noştri: “Trăiască Hoţia Franco-Română !”).

Deşi nu dispuneţi de un aparat de măsură, puteţi vedea în fiecare zi/noapte pe contor cât a consumat centrala. În casă ştiţi din termostat ce temperatură este, afară din termometru. Deci puteţi face un mic calcul:

Rth = (tint – text) × suprafaţa ext. / (consum/nr. de ore × 10500 Wh/m3)

Numărul 10500 W/m3 variază, dar îl găsiţi în factura GDF-Suez, vă spun ei ce calitate de gaz (nu !) v-au livrat.

Această mărime este “rezistenta termică” a imobilului (clasic undeva pe la 1.2 m2K/W, iar ECO-1 la 5 m2K/W si ECO-2 la 10 m2K/W). Dacă este bună, atunci nu variază cu temperatura (şi în nici un caz în timp, decât dacă deterioraţi construcţia !). Pentru izolaţii mai slabe, într-adevăr există o (uşoară) scădere a rezistenţei termice la diferenţe mari de temperatură între interior şi exterior (datorită hiper-ventilaţiei), însă la majoritatea izolaţiilor contemporane nu se pune problema.

Prin urmare Rth ar trebui să fie constantă pe tot parcursul anotimpului rece.

STUPIZE-STUPIZE !… iată cum arată pentru perioada Octombrie-2013 … Mai-2014:

Se observă din start că în … “anumite perioade” singulare (acelea când se fac măsurătorile de calitate a gazului !) rezistenţa termică (calculată din consum) este surprinzător de bună şi ca în restul timpului este … “neaşteptat de proastă” !

SAU POATE MAI EXACT: calitatea gazului din care a fost calculată este neaşteptat de proastă !

CÂT DE proastă ?… în funcţie de zi (pe mâna cui e tura la dispeceratul de distribuţie), cât şi de ora zilei, poate fi între 20-50% aer băgat în gaz.

Tehnic vorbind nu e chiar aer, este aer îmbogăţit cu azot şi bineînţeles gazul e umed, că nu cheltuie nimeni nici un ban să-l usuce (deşi în catalog aşa scrie: că e “genial” !).

ÎN MEDIE hoţia este de cca. 30%, adică O TREIME DIN FACTURĂ !

Adunaţi toate facturile, şi dacă aveţi o casă mai mare veţi vedea ca de respectiva hoţie aţi fi putut face un concediu aşa mai mic la mare !

CÂT E LA NIVELUL ŢĂRII ?

Circa 13 milioane MWh este consumul pe perioada rece, adică aproximativ 400 milioane Euro, din care cum ziceam o treime hoţie (probabil 50-50% între francezi şi statul român).

Am uitat să adaug ceva ?… Ah, da: GUIŢ !

RDH 30 - mai - 2014

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Aceşti habarnişti

Indivizii aceştia, care, cică, sunt ai noştri şi care hotărăsc,în ...

Gala premiilor PIMM

Mereu reuşeşte Marian Filimon, acum pentru a 20-a oară, să ...

Cică se vrea veceu

Aflăm că în laboratoarele Primăriei Galaţi s-a pus la copt ...