logoImpact EST nr. 887 - 25.09.2021

Mai este timp până când în România va funcţiona bine şi pe baze legale, principiale şi de partereriat între stat, ca beneficiar, şi contractanţi-executanţi, de regulă antreprenori privaţi, ca în toate economiile de piaţă funcţionale. Încă mai e nevoie ca guvernanţii să fie urecheaţi de UE şi Comisia Europeană pentru a înţelege să-şi stingă la timp arieratele, nu după ce aduc în stare de insolvenţă sau faliment companii trans-naţionale mari, de categoria celei care este şi Vega 93 SRL Galaţi, holding în care la un moment dat lucrau circa 3000 de salariaţi direct productivi. Or conform principiilor economice americne, un loc de muncă direct productiv, crează altele trei.
Şi pentru că întotdeauna, de la apariţie şi timp de peste 700 de săptămâni pe care le-am aniversat de curând, Impact – est a promovat şi susţinut mediul antreprenorial prin atitudinea sa faţă de derapajele autorităţilor, ni se pare firesc să creăm acelaşi curent de opinie publică şi în ce priveşte exemplara lucrare prin care Vega 93 dovedeşte ieşirea din insolvenţă şi intrarea într-un bine gândit plan de reorganizare întins pe 36 de luni şi argumentat în celebrul dosar care cântăreşte 1,7 kg, dosar din care am extras esenţialul şi l-am expus public deja în precedentele două articole.
Revenim acum cu o concluzie, exprimându-ne optimismul cum că vrând să susţinem cauzele economice ale acestei regiuni, să nu cumva să fi făcut mai puţin bine dând publicităţii o serie de date şi cifre care exprimă valori fizice evaluate în bani şi nu în muncă şi pricepere antreprenorială. De aceea este binevenit un punct de vedere al reprezentanţilor Vega 93 SRL, chiar însuşit de administratorul special, inginerul Doru Chiper, pe care îl vom publica pentru a aduce la cunoştinţa opiniei publice aspecte pe care, ca jurnalist fără specialitate economică poate le-am interpretat eronat, sau poate am pus, uneori, accente pe situaţii şi date nedefinitorii. Dar dincolo de orice, îi asigur pe toţi antreprenorii mici sau mari de onestitatea echipei redacţionale şi de angajarea noastră completă în susţinerea mediului economic, atâta cât mai este el încă funcţional.
Revenind la „Nu ucideţi Vega a doua oară!”, trebuie să punctăm aici că STATUL şi BĂNCILE COMERCIALE refuză să-şi înveţe şi să-şi însuşească statutul de PARTENERI în afaceri, încât ajung să se comporte orbeşte, să sugrume şi să ucidă pentru a-şi obţine repede şi la timp ce au de primit, plus câştigul dat de dobânzi şi penalităţi înrobitoare, scăpând din vedere esenţialul: o companie odată ucisă va muri şi a doua oară dacă nu ai răbdarea să o tratezi ca pe un PARTENER cu care ai plecat împreună… nu numai la câştig. Învăţaţi exerciţiul de a-i lăsa pe antreprenorii talentaţi şi oneşti în viaţă, căci vor şti să producă şi acel surplus de bani prin care voi, ca STAT şi ca BĂNCI, vă justificaţi în economia de piaţă.
Deci, cum să nu ajungi în situaţii critice când, de pildă, tu, Vega 93 SRL Galaţi, ai lucări câştigate prin SEAP şi contractate, dar nebugetate, şi aştepţi cu anii normalitatea? Timp în care împrumuţi de la bănci să dai salarii, taxe şi impozite la stat, creditele şi dobânzile la bănci şi menţinerea în funcţiune a parcurilor de maşini, utilaje, şantiere deschise şi în conservare…? Îi faci Aeroportului Iaşi (ehei, falită capitală a Moldovei, cu două companii municipale cu datorii la bugetele asigurărilor sociale de sute de milioane de lei), deci îi faci PISTĂ de aterizare, dar nu-ţi recunoaşte lucrarea şi refuză să-ţi plătească valoarea ei de circa 11 milioane de lei. Tu, Vega, te adresezi instanţei şi mori cu litigiul de gât, acţiunea începută în 31.05.2017 putând să se întindă până în 2019, căci sunt tot felul de neterminaţi care aglomerează fără just temei Justiţia, care se mişcă şi ea ca şi STATUL.
Apoi vin UAT-urile, comune sau oraşe, care au lansat lucrări pe SEAP, dar ba au, ba nu au bugete. Dar tu, Vega 93, bagi în operă materiale, manoperă-oameni, utilaje, bani din creditele făcute la bănci, care se grăbesc cu ratele, dobânzile, penlităţile, executarea gajurilor… iar STATUL devine o noţiune abstractă în loc să-ţi fie partener… şi subfinanţează lucrarea… aproape gata… Îi spui STATULUI şi BĂNCILOR: măăă, SC Vega 93 SRL Galaţi avea o valoare pe piaţă a activului, conform raportului de evaluare din 31.01.2017, de atenţie, 153,6 milioane de lei (circa 34,4 milioane de euro). Dar îi tot spui, îi tot repeţi STATULUI şi BĂNCILOR să se comporte ca un PARTENER, căci băgându-te în insolvenţă sau faliment, valoarea ta de lichidare ar mai fi de doar 80,3 milioane de lei (aproape 17,8 milioane de euro). Manevră pe care ceilalţi doi PARTENERI ai ATREPRENORULUI nu văd că-l ucid a doua sau a treia oară pe PARTENER, reducându-i valoarea, pe care o tot amuşină, la jumătate.
Apoi te ucid iar şi iar şi închei convenţii cu băncile, creezi suplimente la creanţele garantate cu încă 3,6 milioane de lei veniţi din lucrări contractate şi finalizate, după ce i-ai diminuat aceleiaşi bănci creanţele cu 52%, dându-i bani din contractele cesionate în valoare de… 127.000.000 de lei…
Asta în timp ce absolut toţi cei care au jucat nelegal în mediul de afaceri, or care au stat atârnaţi la ţâţa STATULUI şi din 1990 încoace, fără să aibă habar ce înseamnă 24-25 ale fiecărei luni de zile, îşi închipuie că oamenii de afaceri, întreprinzătorii, antreprenori şi industriaşi, cum este şi Corneliu Istrate, acţionarul majoritar al Vega 93 SRL Galaţi, mănâncă mai multe fripturi şi că şi-au exportat profiturile afară în timp ce, de pildă, Istrate hâieşte la lucrări întinse anul acesta de la Slatina până la Comăneşti.
Respectaţi-i şi aplaudaţi-i, căci ei sunt printre cei foarte puţin rămaşi care ţin Galaţiul pe hartă, sau invidiaţi-i frumos până la a-i imita în aţiunile lor şi veţi vedea că aşa ne vom salva economic şi nu doar că vom mânca mai mulţi cartofi prăjiţi şi atât.

Gelu CIORICI 1 - decembrie - 2017

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

16 universităţi di

În total, România este prezentă cu 16 universităţi în topul ...

Întreruperile de en

Ca urmare a sesizărilor venite din partea cetăţenilor, dar şi ...

Incidenţa judeţul

INCIDENTA JUDETUL GALATI 23.09.2021

COMENTARIU Marius Op

PNL-ul i-a deziluzionat, rînd pe rînd, pe mulţi. Personal, mi-am ...