logoImpact EST nr. 886 - 18.09.2021

Liceul de Arte Cuclin 7833Liceul de Arte din Galaţi stă de nouă ani într-o improvizaţie juridică privind proprietatea asupra terenului pe care se află construcţiile şi dotările auxiliare şi nu sunt semne că acest provizorat s-ar sfârşi. În esenţă, mâna administraţiei locale este mereu în buzunarul cetăţeanului, iar sala de spectacole şi terenul de sport şi parcarea liceului de Arte sunt pe terenul unui astfel de cetăţean, buzunărit zi de zi. Sătul să fie jefuit, proprietarul vine cu o decizie şoc şi groază-luaţi-vă sala de spectacole de pe terenul meu! Dacă nu, o demolez!

Conducerea liceului cere Primăriei găsirea unei variante de compromis

pentru rezolvarea litigiilor dintre proprietarul terenului şi administraţia locală. Proprietarul terenului cere de ceva timp Primăriei să se hotărască odată cu schimbul de teren, care ar pune punct crizei de fond în care se zbate unul dintre liceele emblemă ale Galaţilor. Acest schimb ar rezolva simplu o tărăşenie penibilă, ce trebuie rezolvată rapid şi echitabil. Toată lumea raţională cere şi speră, numai că Primăria are prin cotloanele de la Grand Hotel tot felul de jivine de administraţie, care nu pot fi bănuite de raţiune, ci doar de insticte. O astfel de jivină instinctuală iraţională este Florin Popa, viceprimar PSD, care se opune la orice. Acest matusalem al codoşlâcurilor de Partid, care a distrus tot ce se putea construi(asocierea Galaţi-Brăila-Tulcea este doar unul din zecile de proiecte de fundament ratate de Florin Popa)este gică contra şi la schimbul de teren care ar rezolva o evoluţie ce popate deveni incontrolabilă în orice moment. Şi ziua ultimei consecinţe-demolarea sălii de spectacole, construită ilegal (?), cu bani de la Banca mondială-e mai aproape ca oricând.

Liceul de Arte ar putea fi obligat să-şi dărâme sala de spectacole

şi să-şi desfiinţeze terenul de sport dacă nu vor fi rezolvate operativ problemele de proprietate asupra terenului din jurul liceului. Proprietarul terenului, cetăţeanul Ştefan Alexandru, a fost pus în posesie încă din anul 2007, dar administraţia locală nu a găsit nici o variantă convenabilă pentru depăşirea provizoratului juridic. Pentru că hoardele de pesedişti strunite de teroristul Florin Popa se pun câş şi nu şi nu. Degeaba proprietarul Ştefan Cătălin Alexandru doreşte să rezolve situaţia pe cale amiabilă, primind la schimb alt teren sau vânzându-l pe cel deţinut lângă liceu Primăriei. Anul trecut prin septembrie, proiectul de hotărâre privind achiziţia terenului a dispărut de pe ordinea de zi. Atât elevii, cât şi conducerea liceului sunt îngrijoraţi de posibilitatea de a nu mai putea folosi Sala de festivităţi şi terenul de sport şi cer consilierilor o rezolvare de urgenţă, prin închiriere, schimb sau prin achiziţie. Directorul Liceului de Arte, Mircea Roşca speră şi el că ceva raţiune de ultimă oră va mobiliza personajele oculte care au scos HCL-ul de schimb de teren de pe ordinea de zi a CL. Degeaba a avut mandat primarul Marius Stan să negocieze cumpărarea terenului în suprafaţă de 1.681 mp de pe strada Domnească nr.93-95. Era o treabă foarte simplă, nu? Atunci, să fie complicată! Şi, hopa! proiectul de hotărâre privind achiziţia terenului a dispărut de pe ordinea de zi şi nu a mai apărut până azi. Imobilul restituit în natură foştilor proprietari conform Deciziei civile a Curţii de Apel Galaţi, aferent terenului de sport şi Sălii de festivităţi a Liceului de Artă „Dimitrie Cuclin” rămâne la dispoziţia jucătorilor ghidonaţi de Popa, Gurzu şi compania.

Se poate cu chirie, dar se poate mai ales fără

Amânarea hotărârii de consiliu local e scandaloasă, dar scandalul este un fel de modus vivendi în Primăria Stan sau Popa, căci nu se ştie încă cine este jupânul banilor de sifonat din bugetul comunal. Replica este normală şi legală, deşi nedorită şi disperată: dacă Primăria face obrazul gros, atunci nu mai rămâne decât soluţia de extrem- proprietarul va cere în instanţă executarea silită, mai ales că din momentul punerii în posesie, nu a încasat chirie. Proiectul n-a fost considerat oportun şi necesar la acel moment, deşi-eclatant- proprietarul imobilului propunea cumpărarea suprafaţei de 1.681 mp, la un preţ negociat de 160 euro/mp cu TVA, preţul de piaţă al terenului în zonă fiind de 200 de euro/mp. Da, dar Primăria are experţii ei de geotopocad, care preţăluiesc terenul la doar 142 de euro /mp. Cu TVA, preţul era mai mare decat cel solicitat de proprietar. Cătălin Alexandru a acceptat suportarea tuturor cheltuielilor notariale privind achiziţia terenului. A fost propusă şi varianta cu schimbul teren Sală Festivităţi contra teren Sală de Box. Din nou, PSD a spus: Nţţţ! Lui Florin Popa, candidat de Primar PSD(?) îi pute.

Păi, cum, să-i mai dăm nemernicului de proprietar şi drept de servitute?

Ce urmează? „E treaba Primăriei să rezolve. Dacă nu vor să cumpere, o să începem un proces ce va cere evacuarea terenului cu desfiinţarea sălii de festivităţi şi a terenului de sport”, zice procuristul Iosif Mîrţ. Se aşteaptă mutarea Primăriei. Eventual, înainte de vot, poate că un consilier inteligent şi fără pusee de slugărnicie de partid o să se întrebe fundamental: cum au construit pe un teren care nu le aparţinea? Au avut avize şi autorizaţie de construire? …daca da, cum le-au obţinut? Cu siguranţă, nu în mod legal. Dacă nu în mod legal, care arhitect şef trebuie să intre la pârnaie? Cumva era jupân arhitect tot iresponsabilul director de Urbanism Silviu Vlasie? Are vreo remuşcare şi responsabilitate arhitectomorula Teodora Voicilă? Nooo, cu siguranţă, căci această creatură este incompatibilă cu astfel de concepte de urbanism evoluat.

Silviu VASILACHE 21 - februarie - 2015

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Aceşti habarnişti

Indivizii aceştia, care, cică, sunt ai noştri şi care hotărăsc,în ...

Gala premiilor PIMM

Mereu reuşeşte Marian Filimon, acum pentru a 20-a oară, să ...

Cică se vrea veceu

Aflăm că în laboratoarele Primăriei Galaţi s-a pus la copt ...