logoImpact EST nr. 860 - 01.03.2021

Se termină mandatul lui Marius Stan şi din lista cu probleme rezolvate lipsea una foarte gravă-partidul lui drag, UNPR, nu avea sediu pe Domnească. Până când, probabil la sugestia lui Radu Cosca, i-a scintilat ideea genială-cel mai bun sediu pentru un partid aşa fundamental pentru progresul României şi al urcării Galaților pe culmi de stupiditate incomparabilă nu poate fi decât Casa Geshov-adică casa monument de arhitectură (din 1875) din Domnească 58. Şi cum de la gândire la fapte nu stă decât un judecător revolver şi un executor obedient, Partidul i-a pus pe treabă.

Repede, repede, înainte să se pronunțe instanța pe un proces în curs, executorul

judecătoresc Ştefan Postelnicu, însoţit de nişte jandarmi extrem de obedienți şi mai ales violenți (cât de prost să fii să fii violent sub ochii camerelor de filmat?), a venit să-i evacueze pe o parte din locatarii imobilului din strada Domnească nr. 58. Doar o parte? Da, pentru că unii sunt mai de evacuat decât alții, bă, pârliților! Şi mai cu nişte sechestrări (Ştefan Frunză), mai cu o băgare la dubă a avocatului evacuaților (Nicuşor Teodorescu), ba cu o complicitate dubioasă şi obedientă a jandarmilor, evacuarea chiriaşilor din Casa Geshov pune de un ultim scandal penal, aşa ca de ieşire din mandat. Punctul de vedere al celor evacuaţi, pe de o parte, şi cel al executorului şi al Primăriei Galaţi, pe de altă parte, sunt – evident – din puncte diferite. Sindicaliştii UJSL dar şi Asociația Deținuților Anticomunişti, Federația Unitrans şi Grupul de Producători Lotca sunt buni de evacuat. Asociația de pensionari serviabili „Renaşterea pensionarilor Emil Cincu” şi Asociația Smurd nu sunt evacuabili, deci pot rămâne, căci Primarul este generos cu cei care pot fi de folos la campanie electorală. Şi acum fondul problemei: evacuații susţin că Primăria Galaţi nu are act de proprietate asupra acestui imobil şi, deci, nici dreptul să încaseze chirie. Ei spun că nu au primit nici o factură pentru plata chiriei, pentru că nu se ştie cine este proprietarul imobilului, iar Primăria nu poate dovedi cu acte că este proprietar. Există o decizie a instanţei, care dă dreptate Primăriei, dar această decizie nu este definitivă, nici executorie şi a fost atacată deja cu recurs. La rândul ei, Primăria Galaţi susţine că este proprietarul clădirii şi că sindicaliştii au o restanţă la plata chiriei de aproape 100.000 de lei. Oamenii care stau cu chirie şi subînchiriere au şi ei rațiunile lor: nu plătesc chirie pentru că nu li se taie nici o factură, neavând contract cu Primăria.

Contractul pe care îl au este din 1990, cu fosta IJGCL, care nu mai există

De atunci nu a mai venit nimeni să demonstreze că este proprietarul clădirii. Până şi „omul muncii” Nicolae a recunoscut că nu a inventat ştiința vre-un contract de proprietate pentru Casa Geshov. Avocatul Nicuşor Teodorescu are şi el argumente forte: „Sentinţa nu este executorie şi este făcut recurs. Este un fals grosier şi executarea este vădit ilegală. Am sunat la 112 să vină poliţia să constate falsul şi să-l încătuşeze (cei trei tiriplici de la secția 1 au venit, dar n-au avut curajul să bată autoritar în uşă, preferând să lingă clanțe). Am fost la DNA, am înregistrat plângere penală pentru falsuri… Nu are nimeni act de proprietate aici, primăria nu are acte pe spaţiu. Este inadmisibil într-un stat de drept. Deci, recursul este pe rol, pe hotărâre nu scrie executorie, ce se întâmplă astăzi aici e criminal, e penal! Prin lege, în 1991 şi în 2003, i-a obligat pe primari, dacă au spaţii, să încheie contracte. Nu a încheiat nimeni nimic. Au dormit?”. Nu dorm, clocesc şi ticluiesc. Emei Turcu, purtătoarea de vorbe a Primarului, i-a trebuit vreo oră să „elaboreze” ce trebuie să spună presei despre evacuare, deşi fusese bine premeditată. După ce agenții de teren i-au relatat care este mersul evacuării, iată ce a debitat pentru uzul consumatorului de diversiuni de Primăria Stan: „Evacuarea se face în baza unei hotărâri judecătoreşti definitive şi executorii. Este vorba despre un debit restant de peste 99.000 de lei, aceşti chiriaşi nu şi-au mai plătit obligaţiile faţă de primărie din anul 2007, în condiţiile în care au o chirie stabilită lunar de 1 leu pe metrul pătrat, iar valoarea contractului lunar era de 337 de lei. Mai mult decât atât, spaţiile pe care le-au închiriat cu 1 leu/mp de la primărie le-au subînchiriat mai departe unor activităţi profitabile, cu sume cuprinse între 6 şi 12 euro pe metru pătrat pe lună, obţinând profituri de 27-54 de ori mai mari decât ar fi trebuit să plătească la primărie”. Evacuările silite şi măsluite dar şi emanările de falsuri şi suciri de mână continuă.

Silviu VASILACHE 22 - mai - 2015

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg