logoImpact EST nr. 840 - 28.09.2020

iliescuuS-a redeschis dosarul revoluţiei din decembrie 1989. De-aş fi ipocrit, aş spune că era timpul, dar n-o spun pentru că timpul oportun pentru asemenea decontări a trecut de mult, deşi nu s-a consternat nimeni de întârziere. N-am deloc certitudinea că cercetările ce vor urma vor scoate la lumină adevărul-adevărat. Ştim bine că oriunde, într-o cauză, oricare, sunt implicaţi şi politicieni, adevărul se relativizează, devine ambiguu, dubitativ. Şi, slavă Domnului, revoluţia română a antrenat în iureşul ei atâţia anonimi, deveniţi peste noapte politicieni de top, cât nu s-a mai întâmplat vreodată de la 1848 încoace.

Din nefericire, actanţii revoluţiei s-au selectat dintre emanaţii ei, cei mai mulţi, (Plătică-Vidovici, Marian Oprişan, regretatul Dan Iosif, Miron Mitrea) erau rudimentari şi fără simţ politic, dar pricepuţi în inginerii financiare, care au simţit că se pot rostui pentru câteva generaţii şi au omologat jaful, ca formă de guvernare a ţării. Ceea ce vechea boierime reuşea să agonisească în decursul mai multor generaţii succesive, emanaţii noştri, sub acoperirea tătucului Iliescu, au realizat în mai puţin de un deceniu. Nicio formă de furt n-a fost prohibită şi nicio lege nu i-a descurajat în elanul lor de îmbogăţire rapidă, fără muncă şi, evident, prin mijloace necinstite. S-a încălcat embargoul cu Serbia şi a transformat Clisura Dunării într-o fabrică de bani negri,s-a scos la vânzare tot ceea ce moştenisem ca zestre economică de la vechiul regim şi n-au neglijat nicio posibilitate de a-şi burduşi conturile din bancă.

Cei care au trăit acele evenimente unice în toată istoria României îşi amintesc de frenezia care a cuprins ţara în acele momente de entuziasm general. Eram aşa de convinşi că tot răul care ne-a măcinat viaţa câteva decenii bune se datorează în exclusivitate vechii perechi prezidenţiale şi atotputernicului partid comunist, că n-am mai luat seama la cei ce se pregăteau să se cuibărească în exerciţiul puterii. Nu degeaba s-a spus că atunci când Dumnezeu vrea să năruiască o ţară nu trebuie decât să-i confere un entuziasm nereprimat. Este momentul cel mai oportun pentru ca forţele malefice să intre în acţiune şi să profite de însufleţirea străzii. Sigur, lucrul acesta îl vom conştientiza mai târziu, dar atunci, când toată lumea jubila la ideea c-am scăpat definitiv de tirania Ceauşeştilor, chiar că nu mai aveam ochi şi pentru ceea ce se petrecea în culisele puterii.

Devenisem cu toţii buni, patrioţi, luptători, eroi, democraţi şi dispuşi să ne sacrificăm pentru ţară şi pentru o democraţie autentică. În acele momente frenetice a fost înfiinţat contul Libertatea în care oamenii conveneau, ca din puţinul lor să contribuie la refacerea economică a ţării. La acea vreme ţineam un ziar de provincie şi ştiu că număr de număr anunţam cititorii de suma adiţionată şi n-am nicio îndoială că la nivel de ţară s-a adunat o sumă destul de consistentă.

Au trecut ani, decenii chiar, şi nimeni n-a mai suflat un cuvânt despre acest cont şi despre felul cum a fost utilizat. Nimeni nu ştie cine l-a folosit şi ce utilitate i s-a conferit. De asta întreb: oare ţara, poporul român, cel care şi-a rupt de la puţinătatea resurselor sale şi a răspuns cu toată buna credinţă unei chemări patriotice, nu are şi el dreptul la o explicaţie asupra nevoilor acoperite din acest fond? Cine l-a gestionat şi ce cheltuieli au fost decontate din conţinutul lui?

Acum, dacă tot a fost deschis dosarul revoluţiei, poate se va cereceta şi această problemă, laolaltă cu altele, poate mult mai grele şi mai presante decât aceasta. Ar fi un semn că politicienii, pe care i-am creditat electoral şi cu bună credinţă, ştiu să-şi respecte alegătorii şi nu ezită să raporteze de ceea ce fac cu autoritatea ce le-o tot conferim odată la patru ani. E curios că în toate aceste lungi decenii de politică post-decembristă nimeni nu şi-a adus aminte de el, de contul Libertatea, şi nimeni n-a suflat un cuvânt despre felul cum a fost folosit. Deja este târziu, dar chiar şi aşa, încă se mai pot descifra firele încâlcite ale acestei afaceri. Căci aşa cred, buna credinţă a acestui popor, care ştie să se solidarizeze în momentele de restrişte, a fost transformată într-o afacere oneroasă şi nimeni n-a suferit niciun fel de consecinţe.

9 - septembrie - 2016

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Fruntaşi în între

Dragi colegi, am vrut să dăm un semnal tuturor oamenilor ...

Buruiană Dorin se v

Unul din candidaţii la postul de primar al comunei Rediu ...

Familia liberală Ci

Audiată ca martor de DNA, Ciocan Elena se vrea primar, ...