logoImpact EST nr. 876 - 19.06.2021

Corina Sofrone, director ADR Prut – Dunăre, şi Jan Mirică, preşedinte al asociaţiei de producători Lotca,  pescuiesc o strategie de dezvoltare a zonei

 

Rep.: E clar, vom fi capitală de regiune, deci şi peştii cei mari vor trage la capitală.

Corina Sofrone: Până să fim capitala peştelui şi a pescuitului, să avem mai întâi beneficiarii, pescarii, şi investiţiile necesare. Acum primim proiecte, lansăm sesiuni de scriere de proiecte, suntem pe drumul spre capitală.

Rep.: Peştele nu mai este demult mâncarea săracului, dar aş zice că şi pentru bogat începe să devină un lux.

Jan Mirică: La Galaţi peştele a început să dispară… Cei care trăiesc din pescuit, trag la peşte de două ori pe an. Două luni pescuiesc scrumbie-un peşte valoros, care n-a mai vrut să apară anul acesta – şi apoi la sturion-alt peşte valoros, pe care îl valorificau şi aveau venitul necesar, dacă prindeau 2-3 peşti pe an. După 2005, când a venit prohibiţia totală pe 10 ani, pescarii au rămas fără sursă de venit.

Rep.: Şi atunci i-aţi pus să scrie proiecte de pescuit.

J.M.: Am trecut la pescuit bani europeni. E o măsură specială pentru pescari, cu contract de finanţare pentru proiecte de calificare a pescarilor, unde vor fi şcolarizaţi 50 de conducători de ambarcaţiuni şi 25 de locuri pentru cursuri de marinari. Sunt cursuri care nu-i costă nimic pe pescari. Dacă peştele dispare, deja se gândesc la altă meserie…la o alternativă. Avem în vedere şi un proiect alternativ. Motoarele costă mult, se cheltuie cu întreţinerea, se cer autorizări, şi ne-am gândit la un propulsor care să nu folosească combustibil. Se bazează pe forţa motrice a pescarului, este acum în faza de selectare, de proiectare şi de experimentare. Facem şi nişte centre de colectare. Sunt puţine astfel de centre de colectare, care să corespundă normelor europene. Este o fază delicată, deoarece ne trebuie proprietatea pe terenul necesar. Suntem în pregătire cu aceste terenuri, cu Ministerul Agriculturii….

C.S.: Sunt nişte proiecte cuprinse în strategia de dezvoltare a pescuitului Prut-Dunăre Galaţi. Strategia s-a născut prin 2010, cu discuţiile şi analiza situaţiei de pe teren, despre cum putem dezvolta zona pescărească în judeţul Galaţi. S-a vizat programul POR, axa 4, în care entităţi publice şi private au plecat împreună la drum. Nu rezolvăm toate problemele care există în comunitatea pescărească, dar există o altă finanţare pentru perioada 2014-2020, pentru care ne pregătim. Vrem ca atât social, cultural cât şi turistic să atragem dezvoltare. Am depus proiectul la Ministerul Agriculturii, am câştigat finanţarea, am semnat în 2012. S-a câştigat suma de 5,8 milioane de euro, din care 5,2 milioane euro sunt rezervate proiectelor  care să ajute la dezvoltarea zonei pescăreşti. Am constituit Asociaţia, am numit o echipă puternică, pentru a face funcţională Asociaţia şi am devenit unul din cele 14 Grupuri de acţiune locală din România. Toate conduc dezvoltarea pescuitului la nivel local, dar nu cu aceeaşi bani. Ca mărime a finanţării, suntem al doilea grup, după Tulcea, care a obţinut o finanţare de aproximativ 20 de milioane de euro. Suntem, însă, printre primii care am dat drumul la sesiunile de finanţare. Ca să rămânem printre primii, trebuie să ne ajute şi beneficiarii. Ce înseamnă asta? Că s-au identificat posibilităţi şi nevoi, la nivelul acestei zone, care este formată din comunele Cavadineşti, Oancea, Suceveni, Vlădeşti, Folteşti, Frumuşiţa,Tuluceşti şi o parte din Municipiul Galaţi-Faleza inferioară, zona Dogăriei, Portului, Gara şi apoi linia Brateşului spre Tuluceşti. Oricine din această zonă poate să depună proiecte, în funcţie de măsurile identificate în strategie, şi să dezvolte bucăţele din ea. Fie entităţi publice, fie entităţi private. Pescarii persoane fizice ar fi putut depune proiecte de achiziţionare mijloace de transport. Dar n-a existat interes în acest sens.

Rep.: Dacă vrea pescarul să vă caute, unde vă găseşte?

C.S.: Ne găseşte în Complex Mercur, la etajul II, camera 6 sau pe situl www.flagalati.ro sau la Asociaţia de pescari Lotca, cu sediul pe str. Bălcescu, nr. 65.

Rep.: Ştiu că v-aţi propus să lucraţi la dublu: două baze ecoturistice, două baze de colectare, două unităţi de comerţ, dacă există interes, nu?

C.S.: Da, desigur.Dacă nu, asociaţia nu-şi atinge obiectivele. Trebuie însă să fim cunoscuţi…

Rep.: Dle Mirică, dv sunteţi în contact cu pescarii. Asta şi-au dorit?

Jan Mirică: Pescarii şi-au dorit altceva. Să li se dea bărci, să li se dea scule, care sunt foarte scumpe…Cei de la CE ne-au sugerat că nu se dau bani pentru aşa ceva. Poate la a doua linie de finanţare va fi posibil şi asta.

C.S.: E bine şi aşa. Dacă se fac acţiuni repetitive, află o parte din populaţie că eşti finanţat printr-o strategie. Se află de grupurile de acţiune şi de importanţa acvaculturii. Vor fi alte finanţări pe această direcţie.

Rep.: Nu există strategie fără să existe peşte!

C.S.: Trebuie să existe peşte, proiecte, idei. Le pescuim pe toate. Inclusiv oamenii pe care îi aducem să aplice pentru proiectele din strategie. Acum suntem în această fază.

Silviu VASILACHE 3 - octombrie - 2014

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Încă o ultimă or

Din Galaţi, oraşul cu cea mai multă apă, pentru profit ...

Ultima oră: Ploi to

Formarea ciclonului din Marea Neagră a fost filmată din satelit. ...

Susanul lui Rodeanu

Avem o ştire de... penultima oră, doamnelor şi domnilor! Ea ...

Ghetoul de la Viaduc

Documentarea care stă la baza acestui reportaj a fost realizată ...