http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST nr. 912 - 21.05.2022

marius-stanReporter: Când nu mai sunteţi Primar, ce sunteţi?
Marius Stan: Nimic! Aici unde vorbim am un birou, unde mai fac şi eu…E un birou de consultanţă. Îl reprezint pe prietenul meu Petre Buduru, clădirea este a lui…E un centru de afaceri, construit după ce a cumpărat terenul de la Camera de Comerţ. Se lăudau cei de la Cameră că a fost una dintre cele mai bune afaceri. Ha, ha! Acum vrea să vândă, am dat anunţ pentru vânzare, prin soţia mea…Se vede şi în această clădire starea economiei. Dacă economia funcţiona, era o clădire plină. Acum e doar pe jumătate ocupată, etajele doi şi patru sunt libere. Sigur, zvonurile sunt altele, că imobilul este al meu, primit de la Borcea, pentru un meci…Eh! Dar ce să mai spui, când au pus botul şi la zvonul că soţia mea este proprietar al Calorgalului, că eu sunt proprietarul maxi-taxi-urilor…Suntem oraş cu mulţi tâmpiţi! Şi ăştia pleacă urechea la zvonurile răspândite de unele partide. Funcţionează extraordinar de bine. Păi, dacă şi dna directoare de la banca de vizavi o întreabă pe soţia mea dacă a cumpărat Calorgalul…Şi sunt oameni cu carte…
Rep.: Aţi făcut o serie de plângeri penale, printre care şi una referitoare la Calorgal?!
M.S.: Am făcut. Nu s-a întâmplat nimic. Am făcut şi pentru Gospodărire Urbană, şi cu canalizarea de pe Prelungirea Brăilei, cu staţia de epurare din Cartierul Cantemir. Şi ce dacă? Nu s-a întâmplat nimic. Nu spun că n-avem DNA la Galaţi….Dacă noi comiteam ceva erori cu iz penal, eram plimbaţi precum ursul prin târg. Cu lanţul sau cu mascaţii. Poate că şi de aia suntem unde suntem.
Rep.: Pentru că s-a terminat şi puteţi privi detaşat, cum arată mandatul dv. de Primar?
M.S.: A fost scurt, n-am avut când să fac prea multe. Raportat la predecesori, realizările sunt incomparabile. Cei care au intrat în administraţie se străduie să termine ce am început. Mă gândesc la al doilea cartier de locuinţe sociale, la care trebuiau începute lucrările, finalizarea primului cartier, finalizarea Primăriei, str. Traian, cu exproprieri la intersecţia cu Brăilei, şi cu alveole de fluidizare a traficului, deşi acolo începusem o relocare a chioşcurilor, un proiect unitar de spaţii comerciale, pentru a se realiza un sens giratoriu la intersecţia cu Centura. Dar  trebuia să dispară chioşcurile. Acum, nu mai demolează nimeni nimic, că sunt alegeri…Numai un nebun ca Stan putea să demoleze chioşcuri şi garaje. E o nebunie care trebuie urmată şi continuată, este constructivă, este mai mult decât necesară modernizarea şi restructurarea urbană a galaţiului. Arătăm groaznic, s-a construit haotic, domeniul public este acaparat de construcţii mizerabile. Nu cred că veţi mai vedea o baterie de 10 garaje demolate în următorii 10 ani. Unii au spus că e un semn de inconştienţă, că deranjez electoratul, dar eu spun că e semn de curaj. Dacă priveşti prin prisma voturilor, e clar că nu mai faci nimic. Parcă văd că se vor da şi mai multe autorizaţii de garaje…
Rep.: Avem în schema de bugetari un arhitect şef-Teodora Voicilă. La ce e bună această funcţie? V-a ajutat?
M.S.: Ne-a încurcat foarte mult. Ea era tot timpul Gică contra. De altfel, ea este pe curentul actual din administraţia de Galaţi. Fiecare angajat din Primărie, la orice propunere de proiect, se simte dator să spună cum nu se poate face. Ne-am lovit în permanenţă de asta. Le-am şi spus: bă, când veniţi la mine, veniţi cu soluţia, nu să-mi spuneţi că nu se poate face din diferite motive. Motivele le eliminaţi legal, şi treceţi la rezolvare.
Rep.: Nu puteau fi scoşi din sistem?
M.S.: E foarte greu să-i scoţi. I-am ceut demisia şi arhitectului şef…Dar să nu facem un caz din asta. Trebuia să plece destul de mulţi. În primul rând, nu avea ce căuta viceprimarul Florin Popa acolo. A fost o frână permanentă în dezvoltarea oraşului. A fost cel mai toxic personaj din administraţie. A ocupat atâţia ani funcţii cheie din administraţia oraşului, şi nu se poate identifica cu nici un proiect major. Ori, la toate iniţiativele el venea şi spunea: „Nu, nu se poate!” Cum nu se poate face pentru oraş, dar cum se poate face pentru ei. Şi cum se poate ca peste tot să fie puşi oamenii lor. Eu am lucrat cu materialul clientului, adică al PSD. Aparatul este 90% al PSD. Mai sunt infiltraţi şi de-ai lui Durbacă, cred că restul de 10%. Oamenii mei de decizie au fost mătrăşiţi. Eu am adus foarte puţini oameni: Vlaicu, Bucur, Stadoleanu. Cu Manoliu e altă poveste…N-am reuşit să schimbăm sistemul în profunzime, şi lucrurile funcţionează extrem de greu. Tot timpul e o frână de masă trasă, care te ţine…Am reuşit ceva control prin poziţiile cheie, buget-finanţe, infrastructură, managerul public, direcţia de servicii publice. Eu nu am dat afară pe criterii politice. Ei fac asta acum. Exemplu este eliminarea lui Cătălin Tofan, un mare fotbalist, director la Fundaţia Sportul Gălăţean. Au schimbat organigrama, ca să dispară Tofan. Dacă ar veni Ciocan, sau Bute, ar fi justificat. Dar când este pus în locul lui director „Lipici” , adică Florin Mirea, ce să spui? Probabil că îi vine porecla de la lipit afişe la PSD. Noua fundaţie nu funcţionează, datorită acestui domn director, deoarece nu are cazierul fiscal pe zero, şi nu poate semna să ocupe funcţia de director. Au preluat şi clubul Metalosport, dar au condiţionat de îndepărtarea lui Butunoiu şi a lui Viorel Tănase. Păi, Tănase este şi el un nume pentru fotbalul gălăţean. Lui Tănase nu i s-a mai prelungit contractul de antrenor, au adus pe altul care execută ordine…
Rep.: Strategia este verificată şi populară-ne punem oamenii la locurile lor, ca să sifonăm mai cu talent banul public către partid.
M.S.: Este perfect adevărat, o spun cu toată gura. Noi am fost un accident în administraţia publică locală, neînţeles, neacceptat.
Rep.: Pe unde se scurg banii comunităţii? Pe la ce centre de sifonare?
M.S.: Am făcut sesizări multe şi elocvente…Una este pe Prelungirea Brăilei, unde s-au sifonat 600 000 de euro. Nu sunt 6 lei. Dacă făceam noi, eram legaţi cu lanţuri şi băgaţi la puşcărie. Dincolo, la staţia de epurare de la Cantemir, 550 000 de euro.Când a venit Kaufland, au vrut să se înţepe în canalizare, şi nu era decât o ţeavă fără finalitate. Au îngropat o ţeavă şi au plătit 600 000 de euro. Am sesizat asta, e penal, puteam fi considerat părtaş, e la DNA, dar…
Rep.: Aţi ţinut presa la distanţă. Mare greşeală!
M.S.: Eul meu a fost de muncitor, şi pe teren, când jucam…Nu sunt lăudăros, muncesc şi tac. E vorba de alt stil, nu fac tam tam în presă, semnalez organelor, nu presei. Pe Popa, această eminenţă neagră a PSD l-am semnalat că e penal, el semnează tot ce am spus…
Rep.: Nimic nu se face fără politică. Se face politică la PMP?
M.S.: Fuziunea nu s-a făcut, nu ştim ce va urma. Nu se ştie cine este şeful la PMP…Eu sunt vicepreşedinte şi la judeţ, şi la nivel naţional, dar nu am semnat adeziune la PMP, deci sunt încă la UNPR. Oricum, cu mâna pe inimă, spun că sunt dezamăgit total de tot ce înseamnă politică, de clasa politică…Sper să nu fiu asimilat cu tipul actual de politician. Nu mă văd asociat cu nici unul din ei, am relaţii aspre cu majoritatea, pentru că eu consider că nici unul nu şi-a făcut datoria faţă de oraşul acesta. Dar, a nu face nimic, pare la Galaţi demn de răsplată. Sunt răsplătiţi mereu şi mereu cu noi mandate. A nu face nimic e apreciat aici, nu deranjezi pe nimeni. Eu am vrut să deranjez şi sper că mi-a reuşit.
Rep.: E campanie de alegeri prin zvonuri, nu prin proiecte. Tocmai ce ne lovi încă unul-cum că dv., Marius Stan, un candidat cu potenţial, aţi fi potrivit pentru primul loc pe lista PNL pentru Senat, în locul consilierului local George Stângă.
M.S.: În politica gălăţeană, mai mult ca în alte locuri, orice este posibil. Nu pot să comentez eu despre revenirea mea la PNL, primul pe lista de la Senat. Nu comentez. Este ceva la originea zvonului, dar nu pot comenta acum. Revenirea mea la PNL depinde de mai mulţi factori.
Rep.: Auzim şi că , în sfârşit, scăpăm şi de Victor Dobre. I s-a pregătit un loc călduţ la OSCE, după modelul Dan Nica.
M.S.: Nu pleacă Dobre nicăieri, stai liniştit. Ha, ha, ha! Cum să plece? E vicepreşedinte la Adunarea Parlamentară OSCE, e o funcţie onorifică, poate ia şi ceva bani de acolo, dar nu-l deranjează să fie iar deputat. (va continua)

Silviu VASILACHE 21 - octombrie - 2016

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

De prin piaţa centr

Ştie cineva cam cât de bine mă simt când văd ...

Sesizare penală pen

Despre degradarea gravă a clădirii Casei Agronomului, situată la intrarea ...

Moldo-gălăţencele

De ceva ani, se poate spune că cele două moldovence, ...

Circotecă la şedin

În urmă cu două săptămâni a avut loc şedinţa de ...