logoImpact EST nr. 849 - 24.11.2020
logo

logo

DatcuuuuFilosoful şi fermierul, inginerul şi inventatorul Vasile Datcu a descoperit adevăruri esenţiale la atentatele de la Bruxelles

Rep.: Suntem la ora rebeliunilor de gândire, gândirea e gratuită dar este nepreţuită dacă o raportăm la resursele care ne-au rămas de prăduit.  Dle Datcu, cu ce rebeliuni v-aţi întors de la atentatele teroriste de la Bruxelles?

Vasile Datcu: Eram cu o delegaţie LAPAR pentru un congres al agriculturii durabile, şi am dat de atentatori durabili. Ne stă în fire să fim optimişti, prin instinct, pesimiştii fiind- se ştie-optimiştii informaţi. Sigur, nu oricui îi stă la îndemână să fie bine informat. A fost un congres în pantaloni scurţi, n-a mai fost în costum de gală, erau 700 de participanţi din toată lumea, era şi preşedintele FAO, şi trebuia să fie găsită o soluţie la sănătatea planetei, dar…

Rep.: Aţi găsit un alt răspuns: de ce se ciocnesc cele două civilizaţii religioase-creştinismul şi islamismul!? Îşi împart lumea?

V.D.: E deja prea complicat. Moderatorul, un crainic de la BBC, a anunţat că se întâmplă lucruri inacceptabile la Bruxelles, era primul atentat, la aeroport, cu mai mulţi morţi…La al doilea atentat, s-a pus problema dacă Congresul mondial să mai continue. S-a votat să continuăm, dar apoi au venit recomandările, staţi în case, la hotel, nu circulaţi, nu ieşiţi…Românii mei au plecat, am rămas singur acolo, sala s-a înjumătăţit…

Rep.: La dv. funcţiona instinctul de revoluţionar, nu?

V.D.: Ha, ha! Daa! Dacă e să se întâmple ceva, mă iau de gât cu teroriştii aici, nu la hotel. Oricum, cel mai bine păzit edificiu era acolo, la sala congresului. Aveam să aflu a doua zi, sala congresului era poziţionată excepţional de bine. Sala asta era plasată într-un versant al dealului şi nu avea decât o intrare.  Ce am remarcat însă? Occidentalii sunt ca paralizaţi. Toţi. Estul se mai mişcă, noi nu vrem moschee, nu primim imigranţi, protestăm cu cruci, ne mişcăm…

Rep.: Sunt surprinşi de radicalizarea islamiştilor născuţi în Belgia?

V.D.: Islamiştii au fost tot timpul radicalizaţi. Orbirea noastră i-a văzut moderaţi. Noi presupunem că civilizaţia noastră este avansată. De ce vin aici musulmanii? Mirajul bogăţiei îi atrage. Şi Roma era avansată, şi a fost jefuită…E numai mirajul bogăţiei. Sub aspect cultural, societatea asta avansată are enorme probleme.

Rep.: Europa este bogată, dar cam ramolită?!

V.D.: Ca orice om bogat, care are cravată, e şi cumva mai gras, fundul mare, burta mare, dacă se ia o potaie după el, îl mănâncă potaia. Potaia crezi că-l prinde pe musulman? Ei sunt viguroşi, spartani, occidentalii sunt anihilaţi de „mai binele” la care au ajuns. Este un concept precum gravitaţia, e peste tot.

Rep.: Dacă e mai bine, nu e bine?

V.D.: Nu, nu! Nu e mai bine. Mai binele nu este duşmanul răului. Mai binele este duşmanul binelui. A fost şi ideea congresului. Omenirea rămâne fără resurse…Am notat o mulţime de întrebări, circumscrise unei angoase generale-ce se întâmplă cu omenirea dacă rămâne fără resurse? Prima şi cea mai apropiată resursă care va dispărea este apa. Mâncarea este a doua, dar prima este apa. 70-80% din resursele de apă sunt poluate. De a treia resursă epuizabilă nici nu mai vorbim, nu e nevoie…Ce ne facem când ajungem la anul 2050, când estimăm o populaţie de 10 miliarde de locuitori? Cum pregătim planeta? Şi a venit Jeffrey Sachs, preşedintele Institutului Pământului din Columbia, cu o statistică excepţională, care era pe preocupările mele: în momentul de faţă industria conexă agriculturii produce hrană pentru 10 milioane de oameni. Este bine. Voi vreţi să măriţi această producţie, dar trebuie să ţineţi cont de următoarele: avem 7 miliarde populaţie, dar 1,5 miliarde sunt muritori de foame, 2 miliarde sunt supraponderali, sunt graşi, consumă mai mult decât trebuie, 30% din alimente se aruncă. Şi unde ajungem? Să facem ceva, dar cine să facă? Nişte preşedinţi de fundaţii umanitare au cerut să educăm lumea, să nu mai arunce mâncarea, să educăm tinerele fete din Africa să nu mai facă copii. Sigur că astea sunt de glumă. Ce să educi, pe cine? Contracepţia nu funcţionează pe motive religioase, în cultura musulmană este strict interzis avortul. Să educi cu parul, da, dar cine pune parul pe ei?

Rep.: Dacă Europa devine musulmană, am scăpat de obsesia scăderii populaţiei!

V.D.: Am scăpat, dar nu mai vorbim de Europa. Devenim Eurasia Mică. E un scenariu posibil şi probabil, din care nu mai putem ieşi. Putem vorbi despre asta de pe palierul ştiinţific, când putem fi cinstiţi faţă de adevăr şi dincolo de morală-că adevărul n-are morală. Adevărul e crud, copt, răscopt, pârguit, dar adevărul n-are morală!

Rep.: Atunci stau şi mă întreb-e moral să mai cauţi adevărul?

V.D.: E în instinctul fiinţei umane să caute adevărul. Cele trei dimensiuni mari de împlinire a spiritului uman sunt nemiscibile: adevărul, frumuseţea şi dreptatea. Ele nu prea se amestecă. Vorbim de o cultură când cele trei direcţii sunt dezvoltate mulţumitor, încât să satisfacă căutările fiinţei umane.

Rep.: Dacă strategii lumii sunt în dificultate, poate că ne salvează biserica.

V.D.: Hm! Ha, ha, ha! Ne-ar fi putut salva biserica. Deja e prea târziu. Dacă vine un diavol deştept, nu împeliţat, şi ar scoate credinţa din marile mase de la Mecca, ale milioanelor de oameni…Dacă diavolul şugubăţ ar scoate credinţa, ce s-ar întâmpla în secunda doi cu masele?  S-ar devora unii pe alţii. Biserica îi salvează. Pentru islamici, viaţa este o etapă provizorie a spiritului fiinţei umane. E o amestecătură între creştinism şi hinduism, şi nu pun mare preţ pe viaţă. Aşa îţi dai seama cum trebuie să te poziţionezi faţă de un astfel de personaj. Ei au în minte masacrul de la Ierusalim şi acum. De  acolo se trage marele conflict dintre creştini şi musulmani. Ei vorbesc despre lupta contra cruciaţilor, nu de europeni. Ei ne-o plătesc 1000 de ani, violenţa le-a intrat în genă.

Rep.: Să extragem şi noi ceva din gena românească.

V.D.: Timpul trece, noi rămânem aici! Cu certitudine, îi vom pune cu botul pe labe şi pe terorişti, cum i-am pus pe capitalişti, pe comunişti şi pe ruşi. Trebuie să ne salvăm, prin a înţelege unde trăim şi prin a fi aproape de ceilalţi. Şi avem şanse mai mari decât alţii să ne salvăm. Ne ajută faptul că nu avem oraşe. Ha, ha! Da, noi avem târguri, iarmaroace şi cartiere.

 

Silviu VASILACHE 29 - aprilie - 2016

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Scrisoare deschisa m

Danamaria Neculai se simte sătulă până peste cap cu Gelu Ciorici şi ...

Cristian Dima (PRO R

Realizat de Opyum Advertising SRL D la comanda Pro Romania ...

Necunoscut în lumea

Era miercuri, 11 noiembrie, când DIICOT-Structura Centrală făcea sute de ...

Sifonări de milioan

Mamăăă, până şi salariaţii cu putere de decizie din Combinatul ...