logoImpact EST nr. 899 - 25.01.2022

BalanCojocaruStudenţii Ilie Bălan şi Victor Cojocaru privesc alegerile locale de la înălţimea tinereţii care vrea să schimbe lumea rusificată/osificată a Basarabiei

 

Reporter: Curs european sau recurs la tergiversare în parcursul Republicii Moldova către România şi Uniunea Europeană?

Ilie Bălan: Alegerile locale răspund la o mică mare problemă-rămân sau nu pe poziţii de influenţă partidele care au obţinut primele poziţii la precedentele alegeri. Asta pune sub semnul întrebării cursul politicii proeuropene al Republicii Moldova. Spun asta pentru că imaginea şi forţa din Parlament al unui partid începe de jos, de la primii agenţi locali, aleşii care susţin şi promovează partidul politic. Cine câştigă acum o ia înainte, vor avea imagine bine promovată, sau dimpotrivă, există riscul ca unele dintre partidele politice de acum să dispară încet-încet.

Rep.: Sunt partide care au câştigat cu mesaje proeuropene şi acum fac tot ce pot să pună frână serioasă mecanismelor de aderare la Uniunea Europeană.

Ilie Bălan: Agenţii partidelor proruse fac tot ce trebuie să alunge proeuropenii din ţară şi să rămână doar ei. Numărul partidelor proruse a crescut, dar schimbarea majoră s-a produs la parlamentare-un partid prorus a fost eliminat din cursa electorală, justificat. Acum, iată-l că vine din nou la alegerile locale. Se ştie că la Bălţi vor câştiga partidele proruse.

Rep.: Ce fac ruşii acolo, aruncă din nou bombele cu separatism etnic?

I.B.: Problema este că unele din partidele care s-au dat proeuropene au dat nişte legi care le asigură unora o anumită autonomie locală. Exemplul este Taraclia, care are dreptul să facă o autonomie culturală pe criterii etnice. Strategia lor este simplă – şi-au pierdut imaginea în ochii alegătorilor, şi ca să recapete cumva încrederea, le-au dat dreptul unora dintre alegători să opteze pentru autonomie. De fapt, se urmează modelul clar al Transnistriei, care în anii 90 a obţinut drepturi pentru cetăţenii ruşi, şi acum este o bombă cu ceas, care nu ştii când va exploda. Acţiunea respectivă este o parte din planul de anexare a Republicii Moldova de către Rusia.Dacă n-o pot lua întreagă – şi este imposibil – luăm bucăţi importante din ea! Şi, în final, nici integrarea europeană nu se mai poate face, pentru că prin statut, nu se poate admite o ţară care are conflicte îngheţate.

Rep.: Rusia speculează legislaţia europeană.

I.B.: Ea nu speculează, doar o manipulează.

Rep.: Ce se mai promite astăzi în Basarabia? Ce se alege, omul sau ideologia?

Victor Cojocaru: Pe faţă se vine cu ideile europene-ne votaţi pe noi vom ajunge în Europa! Pe la spate, totuşi, ei au alte ideologii. Principalul lor obiectiv este de a acapara Primăria şi Consiliul Municipal. Majoritatea în consiliul municipal şi raional este importantă…

I.B.: Unele partide se ascund sub mesajul „Noi trebuie să alegem un gospodar”. Imaginea partidului începe de la calitatea oamenilor care îl reprezintă. Degeaba se încearcă disimularea sub merite-nu e adevărat! Structurile inferioare se aleg la locale, acolo se pune baza partidului. Politica nu este o piramidă cu picioarele în sus, este piramida cu bază fixă. Jos e poporul şi cei care susţin partidul şi în vârf sunt doi trei deputaţi care merg la Parlament.

Rep.: Platforma civică „Dreptate şi Adevăr” pare să concentreze mesajul public către o ţintă neprecizată.

I.B.: Platforma civică „Dreptate şi Adevăr” s-a centrat pe o ideologie susţinută de întreaga ţară: să se întoarcă banii dispăruţi din sistemul financiar al republicii Moldova, să fie asigurat traiectul european! Faptul că a avut un succes atât de mare nu este altceva decât dezamăgirea poprului faţă de cei patru ani de guvernare ai proeuropenilor-dacă pot să-i numesc proeuropeni. Dar există o marjă de eroare aici…

Rep.: Ce spun sondajele despre marja de eroare? Că politica este o eroare?

I.B.: Ha, ha! Votul este o eroare! Sondajele spun că canditatul partidului liberal trece în turul doi. Se încearcă ideea de a vorbi şi de un candidat de stânga-al PSRM, care va trece în turul doi. Celelalte partide proeuropene au procente sub 8%, sub 7% sau sub 6%. Cursa este nu între gospodari mai buni sau mai răi, ci de a decide continuarea sau nu a ideii europene.

Rep.: Nu cumva ţelul celor două partide-PD şi PLDM-tocmai ăsta a fost?

I.B.: Sicer, cele două partide s-au compromis. Ideea, însă, nu este compromisă. Fiecare cetăţean îşi doreşte un trai mai bun, european. Faptul că nu vine un lider adevărat, care să realizeze această idee, este de etapa a doua…

Rep.: Avem în Basarabia un tineret educat, care ştie ce alege?

V.C.: În principiu, tineretul ştie ce vrea. Votează cu partidele care promovează vectorul european, adevărul şi demnitatea. Alegătorii de vârstă medie votează ca în perioada sovietică, aşa au fost educaţi. Riscăm să pierdem din nou cauza, să câştige partidele de stânga.Dar nu e suficient doar votul tineretului pentru o schimbare…

I.B.: Electoratul de stânga a fost mereu mai activ. Electoratul proeuropean nu realizează cât de importante sunt cele două voturi din familia lui.E de datoria politicienilor să-i mobilizeze, să-i conştientizeze. Dar ţine şi de voinţa fiecărui votant.

Rep.: Este momentul apariţiei unei mişcări civice care să susţină chiar un partid nou?

I.B.: La mitinguri s-a strigat „Jos guvernarea!” sau „Jos hoţii!” E un spaţiu liber, care lasă libertăţi, care afirmă nişte lideri ce vor face şi transformarea în partid politic. Problema este că figurile noi nu sunt noi. Ha, ha! Nici de data asta! Sunt figurile care ocupă spaţiul public de 10-15 ani. Nu sunt alegeri cu o ofertă generoasă.

Silviu VASILACHE 19 - iunie - 2015

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Patronul: prima viol

În data de 23. 12. 2021, în jurul orei 12,10, ...

Ucraina şi România

Despre acest subiect am început să scriu mai aplicat încă ...

La un pas de război

Criza ucraineană continuă să se adâncească. Rusia a depăşit probabil ...

Dan Dobrea şi-a cun

Frumoasa şi distinsa co-fondatoare a restaurantului THE LIVINGROOM din Galaţi, ...