logoImpact EST nr. 893 - 05.12.2021

IspasDirectorul tehnic Calorgal, Mircea Ispas, insinuează că noua vedetă a termiei la Galaţi nu îşi pune tot pălărie de Apaterm

 

Reporter: Dle Mircea Ispas, ce ne pregăteşte pentru sezonul de vară-toamnă –iarnă noua vedetă a termiei la Galaţi, Calorgal, societatea la care cu prea multă modestie sunteţi director tehnic? Are o altă filosofie decât Apaterm?

Mircea Ispas: Calorgal vrea să asigure nişte servicii de calitate, poate mai de calitate decât fostul operator. De calitate şi la preţuri rezonabile, că nu putem spune de preţuri mici totuşi… Combustibilul costă.

Rep.: Costă, deci să fie încredinţare directă pentru Calorgal! De unde a ieşit această logică a municipalităţii, care exclude din start licitaţia pentru operatorul de termie-producere şi distribuţie?

M.I.: Este încredinţare directă pentru că legea permite acest lucru. Calorgal este operator regional, deşi unii comentează că n-am avea nici licenţă…Există licenţă, nu este nici retrasă, avem contract de delegare, am concesionat reţeaua de distribuţie, suntem într-o totală legalitate, dincolo de ce spun unii şi alţii, care probabil nu iubesc acest nou distribuitor de căldură din Galaţi.

Rep.: Unii s-au uitat mai atent la situl ANRSC, la secţiunea licenţe viabile, şi dumneavoastră nu sunteţi acolo…Nici în 2014, nici în 2015…

M.I.: Au fost asociaţii care au comentat, şi le-am arătat, o vom pune şi pe site-ul societăţii această licenţă, tocmai ca să nu fie discuţii.

Rep.: De ce mai întâi aţi fost regionali-cu Tecuci şi Şendreni-şi apoi aţi restrâns raza la local?

M.I.: Nu suntem locali-vom prelua în concesiune centrala de la Spitalul Municipal sau policlinica municipală din Tecuci, nu ştiu exact. Încredinţarea directă este din 2012, când exista pericolul ca fostul operator Apaterm să intre în faliment, exact în mijlocul sezonului friguros. Tocmai de asta s-a înfiinţat acest operator regional, care există din octombrie 2012.

Rep.: Galaţiul a stat oricum în frig, deci de ce nu licitaţi nişte căldură?

M.I.: Licitaţie se poate organiza oricând. A venit şi ideea de a face o societate integrată, împreună cu cei de la Electrocentrale, la care Consiliul Local să fie acţionarul majoritar, serviciul să fie eficient şi să nu coste foarte scump.

Rep.: Cărţile sunt făcute pentru actualul sezon-o soluţie cu Combinatul, cu CET, cu aportul sau bunăvoinţa ministrului Energiei… E o viziune nouă asupra termiei la Galaţi?

M.I.: Viziune este căutarea unei soluţii legale de încălzire la iarnă. Când spun legal, este vorba de funcţionarea legală a acestei societăţi integrate. Să cuprindă şi producătorul, şi transportatorul, şi distribuitorul-furnizor. Să nu fie mai multe entităţi.

Rep.: Ce va fi, un consorţiu de tip SA, sau va fi o asociere în participaţiune?

M.I.: Cu siguranţă! Bănuiesc că va fi un SA. Nu stăpânesc detaliile, nu este bătută în cuie, se caută soluţiile legale împreună cu Ministerul Energiei. Nu e simplă soluţia, deoarece Electrocentrale este în insolvenţă. Asta nu înseamnă că nu se va găsi, municipalitatea are tot interesul să fie căldură la iarnă în oraş.

Rep.: SA-ul vrea profit negreşit, ori noi, comunitatea, vrem agent termic la promoţie.Cu preţ mic, chiar foarte mic.

M.I.: Eu am lucrat şi la vechiul operator, care n-a obţinut profit. Anul trecut, toate termoficările au mers pe pierdere. Nu există termoficare în România care să fi obţinut profit! Nu vedeţi că sunt probleme şi la Bucureşti, unde RADET nu are bani pentru materiale de reparaţii. Nici producătorii, nici distribuitorii n-au dus-o pe roze. Aia cu profitul puteţi s-o uitaţi! Asta nu înseamnă că se va merge pe o pierdere totală.

Rep.: Gigacaloria e viabilă dacă are preţ bun. Ce preţ are gigacaloria Calorgal?

M.I.: Preţul este de 240 de lei pe gigacalorie. Preţul mediu era de 420 de lei, diferenţa o reprezintă subvenţia acordată de municipalitate. Este o gigacalorie scumpă pentru Galaţi, dar este la mediu, raportat la nivel naţional.

Rep.: Ce garanţii avem că preţul nu a luat-o deja tiptil spre nivelul de sus? Uitaţi de pierderile de la CET către Calorgal, de 40%?

M.I.: Eu nu discut în dreptul celor de la Electrocentrale, dar şi la şedinţa de CL s-a avut în vedere o exprimare de costuri care să facă preţul rezonabil pentru populaţie. Eu nu cred că va mai exista vreo creştere facturată către populaţie, cel puţin pe perioada sezonului rece. CL va cere guvernului –prin contract cadru avizat ANRE-un avans pentru combustibil. Producătorul are dreptul să ceară distribuitorului o garanţie pentru o lună de consum maxim pe an. Garanţia poate fi de 12-15 milioane de lei.

Rep.: Şi dv scoateţi garanţia de la consumatorul captiv, care va fi nevoit să plătească o factură în avans. Cum să plătească avans, când nu poate plăti nici factura curentă?

M.I.: Spre deosebie de relaţia dintre noi şi CET, unde sumele sunt considerabile, garanţia cetăţenilor se referă la o medie lunară a consumului, într-un an. Iese o valoare mai mică decât trebuie să fie garanţia noastră către CET.

Rep.: Deci abonaţii vor da năvală către Calorgal?

M.I.: Pe vremuri, aveam la Apaterm 660 de asociaţii. Acum sunt în jur de 375 de asociaţii care au semnat contract. Cred că este vorba de 70-75%, ţinând cont că este vorba de asociaţii mari. Sunt puţine asociaţii mari care n-au semnat contractul.

Rep.: Şi ştiţi şi câţi proprietari din asociaţii au mai rămas în sistem?

M.I.: Avem evidenţele Apaterm şi ştim cine şi-a montat centrale. Facem oricum şi o reinventariere a consumatorilor din imobilele condominiale, cu care avem contracte. Vom avea situaţia la zi, inclusiv reinventarirerea suprafeţelor echivalente termic, adică acea suprafaţă radiantă termic, cum se numea popular.

Rep.: Mai mergeţi cu astfel de metode empirice, când există aparate ultraperformante pentru măsurea energiei termice consumate? Există gigacalorimetre şi dv măsuraţi lungimea şi lăţimea caloriferului?

M.I.: E legislaţie…

Rep.: E şmecherie! Ca să măsori „echivalent termic”, iei mai întâi gigacalorimetrele la „verificare metrologică”, din octombrie în aprile.

M.I.: Ca să nu vă contrazic în totalitate, sunt cazuri izolate. Au venit asociaţii şi zilele astea.

M.I.: Nu este nici o şmecherie! Spre deosebire de folclorul urban al Galaţilor, unde foarte multe asociaţii bat cu pumnul în masă, ne fac dictatori, noi am discutat cu asociaţiile şi am clarificat destule probleme. Am făcut un heirup să repartizăm aceste contracte. Asociaţiile nu vor să semneze, sub diferite pretexte. Ne acuză că nu am venit la discuţii…Nu este adevărat! Am discutat cu cetăţenii. Am recomandat şi recomand-asociaţiile pot semna contractul cu obiecţiuni şi obiecţiunile le lasă la registratura societăţii. Avem o comisie numită, pentru concilierea acestor obiecţiuni. Asociaţia este chemată, disc ută…Cred că suntem singura societate de prestări servicii din Galaţi care conciliază aceste obiecţiuni. Dacă închei contract de telefonie, de gaze, îţi bagă contractul şi spune:„Semnează!”Noi ţinem cont de observaţii, dacă respectă legea…

Rep.: Combinatul vă dă abur. Are licenţă de la ANRSC?

M.I.: Nu e problema mea. El nu furnizează aburi în oraş, îl vinde la preţ rezonabil, negociat la sânge, la CET. CET produce apă fierbinte, deci tot el este producător.

Rep.: Să nu-i bănuim pe unii de sprijin mascat al statului pentru Combinat?

M.I.: Nu-mi permit să-i bănuiesc. E o activitate economică, pe perioadă limitată, să dea abur la CET.

Rep.: De ce până în septembrie?

M.I.: Pentru că Romgaz nu dă gaz către CET până la 30 septembrie. Pierderile CET pe perioada de vară erau foarte mari. Şi de aici soluţia cu cei de la Mittal.

Silviu VASILACHE 31 - iulie - 2015

One Response so far.

  1. ionita spune:

    Serios? Nu cumva ai uitat sa scrii ca interviul este imaginar? Sau ca textul e un pamflet? Nimic despre redimensionarea conductelor dintre PT/SC si blocuri? Nimic despre conducta de recirculatie?

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Primarul şi cei 15

Aceşti izmenari stau toată ziua cu stufu-n gură şi calcă ...

HARTA COLINDELOR ROM

HARTA COLINDELOR ROMANESTI  

Andrea Chiş candide

Judecătoarea Andrea Chiş, plecată în CSM de la Curtea de ...

Gabriela Baltag, can

• „Mi-aş dori să redau CSM transparenţa de odată. Trebuie ...

Informare contribuab

INFO-Solicitarea certificatelor de rezidenta din SPV de catre PF