logoImpact EST nr. 893 - 27.11.2021

bosneagaPetrache Boşneagă rămâne organizatorul privat al unei comemorări de tragedie comunitară

Reporter: Stimate dle Boşneagă, comemorarea morţilor în Catastrofa Mogoşoaia o face oficial Liga Navală, dar toată lumea ştie şi vede că o faceţi de mulţi ani doar dv.

Petrache Boşneagă: O fac şi eu, dar trebuie să se ştie că Liga Navală funcţionează, eu sunt vicepreşedinte acolo, al Ligii Navale a Galaţilor, că s-a vorbit mult timp de două ligi…Ţin de această comemorare în Portul Bazinul Nou şi pentru că autorităţile locale n-au sărit să mă susţină în comemorarea de Ziua Marinei. Aş fi vrut să comemorăm dispariţia a peste 150 de comandanţi de nave, din 2000 încoace, de ziua marinarilor, Ziua Marinei…M-a durut că nu s-a vrut pomenirea acestor oameni, care au contribuit la construcţia Galaţilor, au cărat minereu, calcar, laminate…Azi au fost aici prezenţi câţiva membri ai Ligii, Cristea, director AFDJ, Boşneagă, şef mecanic, Cotigă, inginer şi la AFDJ şi la Navrom, atâţia au putut… Mâine poate mai vin şi alţii…Am pomenit azi oamenii care au muncit în Şantierul Naval, dar şi în Compania Navrom. Legăturile sunt strânse. L-am pomenit şi pe Mândru, care era director la Şantier…A fost la oficierea slujbei aproape toată parohia Sf. Mina, cu preotul Ionaşcu. A fost o participare mai mare ca în alţi ani, şi Portul Bazinul Nou s-a mobilizat, a aranjat locul comemorării, iar Căpitănia a oferit şalupa, pentru lansarea coroanei de flori. Dunărea lucrează, ne dă viaţă, văd că se mişcă şi flota, şi Şantierul, şi Navorm…Dacă Dunărea curge, renaştem. Să de-a Dumnezeu să curgă apa pe Dunăre! Şi în felul acesta, renaşte şi Galaţiul.

Rep.: S-au comemorat morţii Catastrofei Mogoşoaia, dar au revenit în discuţii controversele momentului 10 septembrie 1989. Încă mai sunt oameni care reamintesc de culpele pentru catastrofă. Astăzi, unul din ei a susţinut pe o schemă că vinovat de producerea catastrofei este echipajul navei de pasageri.

P.B.: Nu cunosc, nu ştiu, dar atât timp cât nu ai navigat şi nu cunoşti legile navigaţiei, nu poţi să comentezi. Nava care coboară aval are prioritate, la Mogoşoaia îi mergea şi radarul, şi tifonul, şi a anunţat şi poziţia… Convoiul bulgăresc a venit ca un submarin ascuns, prin dreapta, şi a schimbat şi direcţia de navigare. Asta este…Mai mult de atât nu pot să comentez.

Rep.: Credeţi că vina exclusivă revine convoiului bulgăresc

P.B.: Este în primul rând culpa convoiului, dar şi fatalitatea naturii. Dacă nu cădea o ceaţă…Noi trebuie să o respectăm. Dacă nu suntem atenţi, natura îşi ia tributul ei…

Rep.: Monumentul memorial ridicat prin grija marinarilor în incinta Portului Bazinul Nou este foarte greu accesibil, fiind într-o incintă privată. Ar putea fi ridicat un memorial Mogoşoaia într-o zonă publică?

P.B.: Da, a spus-o şi dl ziarist Victor Cilincă-să fie ridicat şi un obelisc memorial într-o zonă vizibilă de pe Dunăre, la care oricine şi oricând să vină să se reculeagă. Ar putea rămâne şi cel la care suntem acum, în Portul Bazinul Nou, este primul, este aproape de locul tragediei…Numai că se pare că Portul vrea să consolideze cheul, deci va fi afectat şi memorialul Mogoşoaia…Cu aprobarea serviciului Urbanism, putem să amplasăm memorialul în alt loc, dar să fie protejat…Nu fac propuneri unde să fie , că sar peste alţii. Serviciul Urbanism din Primărie şi Direcţia de Cultură să se coordoneze, să propună. Puteau să fie reprezentate la comemorare de cineva, dar n-a venit nimeni. Şi ştiau că se întâmplă, ca în fiecare an…Politicienii şi ei, niciunul n-a venit…Nu e treaba mea să spun ce trebuie făcut.

Rep.: Vă temeţi că vă vor retrage şi intenţia de a fi declarat cetăţean de onoare al Municipiului Galaţi? Ha, ha! Aţi păţit-o anul trecut, v-au scos de pe listă în ultimul moment.

P.B.: Da, eram propus la titlu, pentru două fapte mari: am ridicat monumentul memorial Mogoşoaia şi am realizat reunirea celei mai mari promoţii de elevi metalurgişti şi navalişti de la Colegiul Tehnic Aurel Vlaicu-2400 de elevi. Şi când m-am prezentat la şedinţa de consiliu, li s-a dat la nişte ăia, că n-are o mână, că n-are un picior…Pentru faptele care vor rămâne şi vor dăinui, nu au dat titlu! Ferească Dumnezeu! Deci, nu mi s-a acordat titlul de cetăţean de onoare. De ce!? După ce mi-a dat o altă hârtie, le-am pus o întrebare consilierilor: ce se află la partea superioară a monumentelor de la Dunăre şi din curtea colegiului? N-au ştiut. Un clopot! Nu vor oare să se aducă aminte de oamenii care au contribuit la construcţia Combinatului, a Portului, a Şantierului? Am invitat-o pe dna Ciupercă, directorul Grupului Şcolar Vlaicu, să vină la comemorare. N-a venit, e şi consilier local…Am cunoscut-o la întâlnirea de promoţie, mi s-a părut o femeie onorabilă, pusă pe treabă…Poate că ne va sprijini să obţinem avizul de la Urbanism. Dacă se va extinde digul, monumentul va fi mutat poate, trebuie să fie cu toate avizele în regulă. Are aviz de la minister, de la port, de la APDM, dar n-are aviz de la Primărie.

Silviu VASILACHE 16 - septembrie - 2016

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Doi judecători ai C

Justiţiabilul Ion Banu este de zeci de ani într-o bătălie ...

Ex-deputatul gălă

Implicat într-un dosar de corupţie, alături de prim-procurorul gălăţean Roşca ...

Guvernul Ciucă ia

Eficientizarea companiei TAROM, continuarea procesului de modernizare a infrastructurii aeroportuare ...

Având şapca lui Le

Dacă intraţi pe siteul Impact-est şi daţi căutare, sus ...