logoImpact EST nr. 889 - 17.10.2021

Areta Moşu şi  Radu Ţuţuianu, activişti la Astra Iaşi, fac un mic raport despre starea românismului accentuat sau atenuat în jurul graniţelor istorice ale Bugeacului Dunării de Jos 

 

Rep.: Ar putea fi un model şi pentru Consiliul Judeţului Galaţi, care face parte din Euroregiune, dar nu se prea implică.

A.M.: Pe 29 iunie, Euroregiunea are o întâlnire la Ismail. Nu va fi de amploare, va fi doar o zi. Noi, cei din Astra Iaşi ne dorim un forum pe parte comercială, de relaţii economice, care va dura trei zile. Sunt implicaţi reprezentanţi ai primăriilor din Regiunea Odesa, Cernăuţi şi Viniţa, dar şi din toate raioanele Moldovei.

Rep.: Centrul Regional pentru Cultura românilor din Ucraina rămâne pe ordinea de zi?

A.M.: Rămâne o prioritate, dar este în întârziere. Nu ştiu care sunt cauzele…Trebuia deschis…

Rep.: Nimic mai simplu, Galaţii au un Centru Cultural, care poate susţine programele pentru românii din sudul Basarabiei.

A.M.: Trebuie susţinere logistică, financiară, consulară. Nu există mijloace de transport direct… Dacă am vrea să mergem direct de la Iaşi la Reni, nu putem. Trebuie să trecem prin Cahul, prim Moldova. Nu avem un autobuz, odată pe săptămână, care să ne lege cu Regiunea Odesa. Asta ar putea fi rezolvat de Euroregiunea Dunărea de Jos. Ar putea fi rezolvat de administraţia din Galaţi.

Rep.: Euroregiunile sunt forme fără fond?

A.M.: Nu ştiu de ce nu au putere economică mai mare. Am fost odată la şedinţa euroregiunii de la Cahul. Ucrainenii au hotărât că simpozionul să dureze o singură zi. Este foarte greu, atunci când vin din trei ţări, să se poată organiza într-o singură zi…Fie şi aşa, trebuie să continuăm.

Rep.: Şi exact în acea zi, la sala unde este simpozionul, se opreşte curentul…

A.M.: Ha, ha! Se poate întâmpla şi aşa. Din cauza asta nu am putut ţine simpozionul la Cernăuţi. Am mers la Herţa, la bustul lui Asachi. N-am putut intra în şcoli sau în Universitatea din Cernăuţi…

Rep.: Scrisoarea adresată de un grup de români din sudul Ucrainei către preşedintele Ianukovi şi preşedintele Băsescu  a avut urmări?

A.M.: Da, am urmărit ce a apărut în publicaţia Sud Vest, care apare la Odesa. Este o scrisoare scrisă de tinerii din redacţia Sud Vest, coordonaţi de Vadim Bacinschi. S-a solicitat ca şcolile româneşti să nu fie închise, să se dea manuale, să se susţină bibliotecile şcolare şi chiar trecerea cărţilor în Ucraina să fie mai uşoară. Nu mai avem probleme la vamă, s-au mai destins lucrurile şi sper ca noi să putem susţine Deniile eminesciene în Regiunea Odesa. S-a stabilit cu guvernatorul, ne ducem să stabilim cum vom aranja acest program. Vrem să susţinem publicaţia Sud Vest, să fie de 8 pagini, pentru că românii de acolo au nevoie de presă, de radio, de susţinerea noastră, a românilor. Vrem să facem legături mai strânse…dar n-avem mijloace de transport!

Rep.: Avem autorităţi, preşedinţi, directori de instituţii culturale…

A.M.: Îmi pare rău că Centrul Cultural din Galaţi nu se implică…Am discutat cu Arhiepscopia, cu Biblioteca Judeţeană, vroiam parteneriat şi cu această instituţie. Deşi am semnat parteneriatul, am primit răspunsul negativ, au alte programe, alte…Aş fi vrut să fie şi dumnealor, dar cu altă ocazie o să…

Rep.: Problema românilor din sudul Basarabiei nu este a Centrului Cultural, este a Despărţământului Astra! E o atitudine arogantă şi necuviincioasă a direcţiei Centrului…

A.M.: Ha, ha, da! Ne ocupăm mult de sudul Basarabiei. Avem prieteni, copii vin în tabără în zona Buzăului, facem cât putem cu susţinere din partea oamenilor…Dacă şi instituţiile ar veni cu susţinere…

R.Ţ.: Trebuie susţinere cu atât mai mult cu cât de acolo provin mari oameni, personalităţi. Cronicarul sportiv Ion Chirilă, mareşalul Averescu, compozitorul Gavril Musicescu…Primul director al şcolii normale din Galaţi a fost născut la Ismail. Sunt oamenii care au schimbat şi au construit România. Au dat tot pentru ideea unităţii românismului.

A.M.: Se manifestă o deschidere. Mulţi români din Regiunea Odesa vor să-şi trimită copii la studii în România. Şi în special aici, la Galaţi. Deci vor avea nevoie de un transport. Este bine că Dunărea de Jos şi-a extins universitatea şi la Cahul, am vorbit cu profesorii de la Cahul, le mulţumesc că vor să vină şi să ţină lecţii.

 

Silviu VASILACHE 7 - iunie - 2013

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg