http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST anul XXIII – 2024, nr. 979 - 20.04.2024

ionut mocanu 439043Doctorul în inginerie industrială Ionuţ-Răzvan Mocanu: repunem Galaţiul pe harta economică şi ştiinţifică a Europei

 

Reporter: Domnule Mocanu, ce este Tehnopol și de ce Galațiul are nevoie de o asemenea entitate? 
 
Ionuţ-Răzvan Mocanu: Asociația Tehnopol Galați a fost înființată în 2005, iar anul 2013 a însemnat o revitalizare a activității acesteia. Este o organizație de interes comunitar fondată de Consiliul Local Galați în asociere cu Consiliul Județului Galați, Universitatea “Dunărea de Jos”, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Galați  precum și Asociația Proiducătorilor de Software.
Scopul principal al acestei asocieri este cel de a realiza strategia și programele administrației publice locale pentru dezvoltarea economică locală inovativă.
Rep.: Vorbiți despre dezvoltare economică, dar și despre inovație tehnică. Cum coexistă cele două entităţi, aparent diferite? 
IRM: Este, de fapt, ceea ce ne separă de alte entități. Într-adevăr, acționăm pe două planuri aparent diferite: dezvoltarea economică și cercetarea științifică. Cele două planuri se reunesc în scopul și acțiunile noastre. Multe dintre comunitățile europene au înțeles, de mulți ani, necesitatea existenței tehnopolurilor în marile orașe care au, deopotrivă, o infrastructură economică dar și o componentă de învățământ universitar și cercetare științifică.
Nu este greu de văzut că cercetarea științifică poate conduce la proiecte de dezvoltare economică, așa după cum o economie puternică trebuie să sprijine știința.
Rep.: Acțiunile sunt, din acest punct de vedere, pe plan local. 
IRM: Desigur, însă putem spune că Galațiul este deja, din acest punct de vedere, puternic legat de… Bruxelles. Recent, Tehnopol Galați a încheiat un protocol cu Ministerul Educației Naționale. Acest protocol prevede accesul nostru, inclusiv, prin punerea la dispozița Galațiului a unui spațiu la Bruxelles, la programele europene de cercetare științifică, dezvoltare tehnologică și inovare. Protocolul pe care l-am încheiat deschide calea prin care Tehnopol Galați participă la programele Oficiului Român pentru Știință și Tehnologie de pe lângă Uniunea Europeană.
Rep.: Vom reveni asupra proiectelor științifice. Care este, însă, componenta economică a Asociației?
IRM: Din acest punct de vedere,  scopul nostru este de a sprijini administrația publică locală prin atragerea de investitori. Unul dintre proiecte a fost realizarea website-ului www.invest-in.galati.ro destinat potențialilor investitori, în care sunt prezentate oportunitățile de afaceri, situația actuală a economiei locale precum și facilitățile oferite de către autoritățile locale pentru noi investiții.
De asemenea, Tehnopol Galați a deschis parteneriate cu entități străine interesate de diverse proiecte în zona noastră. Am asistat Primăria Galați în organizarea și derularea unor întâlniri la nivel înalt în cadrul cărora s-au prezentat atât oportunitățile Galațiului, cât și activitatea unor entități care ar putea fi de interes pentru investitori, cum ar fi Zona Liberă ori Parcul Industrial.
Rep.: Există și o implicare în dezvoltarea propriu-zisă a orașului? 
IRM: Desigur. Un simplu exemplu: Tehnopol Galați a realizat și livrat către Primăria Galați, Strategia privind Transportul Public în orașul nostru, pentru perioada 2014 – 2020, conform cerințelor și standardelor aplicabile proiectelor derulate de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare. În urma acestui studiu, BERD acordă un important sprijin financiar Galațiului, iar transportul urban va fi restructurat și mult îmbunătățit.
Rep.: Derulați și proiecte de atragere directă de fonduri europene? 
IRM: Da, am realizat deja trei asemenea proiecte, două sunt în curs de evaluare la Ministerul Fondurilor Europene.
Rep.: Să ne întoarcem, pe scurt, la activitatea științifică. Ne puteți da un exemplu concret? 
IRM: Aș aminti parteneriatul cu Muzeul de Științe ale Naturii în urma căruira s-a realizat o misiune stratosferică ce a constat într-un zbor cu un balon științific până la o altitudine de 32 de kilometri, pentru colectarea de material cosmic în vederea realizării unor experimente științifice. Este pentru prima oară în ultimele decenii când Galațiul este parte a unor experimente de cercetare științifică avansată.
Rep.: Trăgând o primă linie, cum ați defini activitatea din “mandatul dumneavoastră” la conducerea Tehnopol-ului? 
IRM: Înainte de a vă răspunde aș dori să mulțumesc predecesorilor mei pentru faptul că, în vremuri grele și fără finanțare, s-au străduit și au reușit să țină în viață această structură. Aș face o mențiune specială despre domnul Gelu Cahu, un reputat inginer specialist în construcția de nave, cu o recunoaștere internațională, căruia îi mulțumesc pentru că este și astăzi alături de noi.
Revenind la întrebare, pot spune că am făcut primii pași în vremuri grele dar că suntem hotărâți să ne îndeplinim scopul: repunerea Galațiului pe harta economică și științifică a Europei.

Silviu Vasilache 21 - martie - 2015

3 Responses so far.

  1. Contra spune:

    Care tineri geniali? Fiii baronilor care au facut masterate pe banii nostri? Cei care au facut facultati de stat si acum pleaca sa-si vanda neuronii aiurea? Vi se pare normal?
    Fac si eu ca Mircea Badea pe care „il urasc din fivcati”-ca sa-l citez pe acest oltean schizofrenic: imi vine sa vomit cand aud de proiecte si p[rograme. Stiti ca doar nebunii spun adevarul in societati oprimate.

  2. G.LUCA spune:

    Felicitari!
    Succes in contuinuare spre binele orasului nostru!

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Exercițiu tactic cu

Militari din Divizia Aeropurtată 101 au desfășurat, săptămâna trecută, la ...

Primele 15 mașini e

Primăria municipiului Galați continuă acțiunile pentru un transport modern și ...

FOARTE BUNĂ...

Foarte bună prestația Doctorului Cârstoiu, la B1, aseară! Da, așa ...

Derută între Faceb

Nu sunt de acord cu utilzare datelor mele din telefon ...

Am avut dreptate?

Citiți și comentați! Ucraina , dincolo de tragedia în care este ...