logoImpact EST nr. 868 - 23.04.2021

Eugen Stamate crede că a venit timpul pentru o ecologie a demnității

Reporter: Dle Stamate, raționăm și acționăm fiecare după cum înțelege stresurile naționale-ba 250 de cutremure la Izvoarele, ba o răscoală a țăranilor din Pungești contra americanilor de la Chevron, ba o mișcare de rezistență contra extragerii resurselor sub deviza„Românie-colonie!”. Renaște conștiința civică a ecologiștilor întârziați sau autoritățile mint?

Eugen Stamate: Nu știu dacă mint sau doar ocolesc adevărul, dar oamenii de la Izvoarele trăiesc un coșmar. Institutul de Fizica pămîntului ne-a fluturat pe la nas un raport-pamântul se mișcă din cauze naturale. Nu suntem mulțumiți de răspuns, credem că altele sunt cauzele. Poate și pe fondul precipitațiilor, poate și pentru că s-au extras resurse și nu s-a protejat zona…De ce numai acolo sunt cutremure?  Este o conexiune nefericită. Eu cred că prospecțiunile făcute în zonă au generat aceste cutremure. Țara este sondată de societăți ale unor indivizi care urmăresc resursele, să capete informații și să le dea companiilor străine, ca să le exploateze. Gazul de șist nu se extrage fără riscuri. În Statele Unite există un moratoriu în cinci zone, iar în statul Vermont s-au interzis exploatările. Cei care au venit în România simt că și aici sunt constrângeri.

Rep: S-a constatat că extragerea gazelor de șist nu e compatibilă cu viața normală. Mai ales la densitatea noastră de populație.

E.S.: Sigur, ei exploatează în zone unde localitățile sunt la 100 de km. La noi vor să extragă chiar de lângă vatra satului tradițional…Vin niște vremelnici și se înfruptă din bogățiile țării.

Rep.: La Roșia Montană vor chiar peste satul tradițional!

E.S.: Nu poți fi indiferent. Au venit să exploateze și să vândă resursele.

Rep.: Resursele sunt ale statului și statul este Ponta și Băsescu!

E.S.: E o situație fără ieșire…Ei se prevalează de un fapt. Uită de popor și de cine i-a ales. Și când trenul deraiază…Hai să ne întoarcem la popor! Acum 10 ani a fost concesionat petrolul. Nimeni nu vorbește de prelungirea contractului cu OMV sau de mărirea redevenței…Sau de ape minerale, de sare, de cupru…Totul este dat. Totul va fi dat. Și o să ne trezim în această țară, sclavi. Vom fi o populație tolerată. Și de la anul începe vânzarea pământului. Parcă îi și văd stând la graniță așteptând momentul…

Rep.: Vin la shopping, după ceva sute de hectare.

E.S.: Au fost în ultimii 24 de ani atâtea concesii. Și nimeni nu este tras la răspundere. Ce avem astăzi? Interese, discuții cu FMI, cu BM, pentru a crește salariile medicilor rezidenți. Trebuie să cerem voie pentru a lua măsuri în interesul statului nostru? Nu mai avem responsabilitate, nu mai avem nici putere…

Rep.: Suntem o populație, nu un popor! Puteți face ceva să nu mai fim…

E.S.: Din nefericire, suntem un pic cam fandosiți. Ne place să ne lovim cu cărămida în piept, că suntem ecologiști, că iubim natura, dar când este să ne implicăm cu adevărat, așa cum trebuie, ne dăm la o parte. Când nu ai reprezentare în consiliul local și în Parlament, nu poți să te implici în luarea deciziilor. Dacă am fi avut și noi în Parlament un partid ecologist puternic, ca în Germania…Nu se puteau trece hotărâri de îndată, fără un aviz al celor care au fost trimiși să aibă grijă de natură și de viitorul țării…

Rep.: Cetățeanul nu mai are încredere în promisiunile electorale ale politicianului. Dacă ar fi trecute în penal…Ponta n-ar mai striga acum autoritar, că se va exploata…A mințit, a promis că va opri Roșia Montană, și acum îi dă bice proiectului, că așa vrea America…

E.S.: Face ceva cineva, ia măsuri împotriva demagogilor?

Rep.: Faceți dvs. un proiect politic pentru Izvoarele! Poporul va vedea și poate vă trimite și în Parlament și în Consiliul Local.

E.S.: Ar fi timpul și ar fi necesar ca în Parlament să fie ecologiști.  Și atunci am putea fi responsabili în fața cetățenilor. Toate se votează cum se ordonă de sus și merg treburile pe bandă rulantă. Majoritatea nu poate spune că lucrurile nu merg bine pentru că le-au fost tăiate…La Izvoarele, autoritățile au obligația să vină în fața cetățenilor și să le expună o situație coerentă și completă. S-au tăiat pădurile la Slobozia și Pechea, nu au mai fost reîmpăduriri, deci apele au lovit cu intensitate mult mai mare. Guvernul spune de mișcări tectonice. Dar mișcările tectonice sunt numai în zona Izvoarele? Nu e real, nu există fundament. Ni se spune că gazele de șist ne aduc independența energetică. Păi cum? Vin unii, exploatează și vând la piața liberă. Statul poate cel mult să aibă drept de preemțiune. Avem variantă la gazele de șist. Este proiectul Siret-Bărăgan. Se pot iriga sute de mii de hectare de teren arabil, pentru agricultură intensivă și cădere gravitațională a apei. Facem agricultură intensivă și putem face troc cu rușii sau cu cei care ne pot furniza gaz-uite, noi vă dăm grâu, porumb, ce aveți nevoie, voi ne dați gaz. Dar la un preț corect. Nu să avem cel mai scump gaz din Europa. A venit timpul să avem demnitate, să încurajăm producția și agricultura. Noi nu producem nimic, stăm cu mâna întinsă la redevența de 4-5 la sută, impozităm proprietatea, stâlpii, aerul pe care îl respirăm…Firesc este să impozităm producția, nu?

Silviu VASILACHE 22 - noiembrie - 2013

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

DIICOT–S.C. s-a ju

Ordonanţa dată la comandă a condus la prescrierea faptelor Despre Cătălin ...

Gupta şi colosul s

Financial Times, citat de Ziarul Financiar, aduce din nou în ...

Îndreptare

Bună dimineaţa, Doamna Senator! Îmi prezint eu scuze în numele ...