logoImpact EST nr. 860 - 05.03.2021

_pag2_573.inddLiderii de sindicat, Tiber şi Cerbu, pun diagnosticul crizei de la Combinat ca nişte doctori de trădări

Reporter: Conducerea Combinatului vorbeşte despre CCM-ul pe 2015, cum că, uraaa!, s-a semnat, e cadru social, facem eforturi de transformare a companiei, ne adaptăm la pieţe etc., adică vorbeşte despre totul, adică mai nimic despre ce e de fapt în Combinat. Dlor lideri, ce vor să comunice şefii către siderurgiştii lor?

Gheorghe Tiber: Ne spun că vor proteja veniturile companiei şi vor să le sporească-în fond, asta este treaba lor-dar ne pomenesc din nou de trădare. Din nou şi din nou, sindicatul forţat să fie majoritar, Siderurgistul, cultivat de patronat să-i servească interesele, a trădat, a mimat negocierile, s-a lepădat de interesele celor mai mulţi dintre salariaţii din Combinat. Asta e, ne aşteptam la această situaţie şi pot spune că la mitingul nostru părea că aceşti oameni care şi-au arogat sarcina de negociere, mă rog, această sinecură de negociere, păreau că vor face un pas pe loc, dacă nu înapoi, păreau că vor gândi, vor negocia sau că vor oferi salariaţilor posibilitatea să-şi manifeste nemulţumirea în forme de luptă sindicală, dacă se declara conflictul de interese. Sper să fie ultima dată când aceşti oameni provenind din FSS îşi bat joc de proprii lor colegi şi de rolul sacru al sindicatului.

Rep.: Exact când liderul Vasile Crişan simula că declară conflictul de interese, la o şedinţă de Dialog Social la Prefectură, la Turn se semna CCM-ul. Se repetă istoria trădărilor?

Cornel Cerbu: Ne-am învăţat cu situaţiile de genul ăsta. E ca o partidă de şah la distanţă, cu câştigătorul ştiut-Compania. Este prea puternică, are oameni calificaţi, ştiu slăbiciunile sindicatului, îşi fac treaba, folosesc cei mai buni oameni…Vina trădărilor stă şi-n noi, şi-n oameni, şi-n sindicate. Nemulţumirea există, a fost testată şi în cadrul unui miting, unde am testat dacă ce vedeam în teren se confirmă şi la poarta Combinatului. S-a confirmat, oamenii au semnat un memoriu, ba aşteptam să fie acolo şi liderii de la Siderurgistul, vroiam să-i convingem pe cei care ne plătesc că merităm un pic mai mult. Nici cât am vrea noi, dar nici ce se oferă.

Rep: Patronatul posedă o tehnică perfectă a diversiunii!

C.C.: Ei sunt profesionişti, noi continuăm să învăţăm pentru viitor. Iar s-a pierdut un an, noi suntem sindicate mai mici, nu am participat la negocieri, dar reprezentăm totuşi 48% din personal. Există o soluţie a problemei. Trebuie să încercăm, prin federaţiile din care facem parte, să forţăm schimbarea Legii 62 şi în mod special a punctului care permite o normă de reprezentativitate, de la 51% la 30-35%. Trebuie să existe la negocieri două sau trei sindicate. Dacă nu reuşim să schimbăm legea, oamenii trebuie totuşi să se exprime-rămân la un anume sindicat sau dacă nu sunt de acord cu el, mă retrag, chiar dacă nu mă înscriu la altul. Dacă nu există această atitudine minimă, nu vom avea nici un rezultat. Un singur om, fie el şi cel mai deştept din Galaţi, nu se poate lupta singur cu o companie şi să şi câştige.

Rep.: Băieţii deştepţi ai trădărilor sunt la post şi-şi fac datoria. Cine sunt băieţii proşti în această aparentă luptă sindicală?

G.T.: Nu sunt oameni proşti, ci doar copleşiţi de griji şi nevoi şi temeri nejustificate, după părerea mea. Ăla care îşi trădează interesele sale trădându-le pe ale colegilor săi, nu e deştept. Cât despre oameni, vina este uşor distribuită. Nu ne plângem, nu ne lamentăm, nu acuzăm! Analizăm, informăm. Băieţii deştepţi care au trădat şi trădează în continuare nu sunt deloc deştepţi. Sunt lipsiţi de substanţă profesională, de substanţă morală, sunt încurajaţi prin inerţia salariaţilor, care , mai mult sau mai puţin conştienţi, îi menţin prin acea adeziune dată sau impusă de şefi. Dacă în procesul verbal s-ar fi menţionat că se dau 70 de lei brut şi prima de 100 de lei în caz de profit şi două prime majorate de la 160 la 200 de lei, ar fi fost o situaţie echilibrată. Acum, nu s-au obţinut decât 70 de lei de la 1 ianuarie şi nimic mai mult. Singura noutate faţă de anul trecut este că personalul TESA, care primea 2,5% pentru respectarea normelor de securitate în muncă, lună de lună, acum le vor lua în aprilie, pentru tot anul. Ceea ce s-a obţinut anul acesta este mai prost decât ultimele oferte făcute de patronat. Dl. Crişan a declarat că a depus notificare pentru conflictul de interese. A fost fals, argumentele cu energia, cu productivitatea şi calitatea au dispărut, s-a semnat pentru drepturi mai puţine. E o prostie crasă, este o trădare şi o batjocură la adresa salariaţilor.

Rep.: S-or fi speriat de ceva?!

G.T.: Fie au fost speriaţi, fie au fost şantajaţi, fie-probabil- au fost motivaţi cu un pliculeţ, cu ceva… Oricum, ei trebuie să prezinte un raport. Iată şi cine sunt „negociatorii” trădării de anul acesta: Gheorghe Bezman- oţelar sau turnător, Eftimie Cristian- maistru, Vasile Crişan- aşchietor sau tehnician, Postolache Nicuşor- de la depozitul de materii prime, Toma Petru- de la UPDES, Drăgan Marius- de la UETU, Modiga Doru- de la Mecanoenergetic, Onica Dănuţ- de la ULP, Popa Costică- de la UETU, Vlădoiu Iulian- căi ferate uzinale şi Macovei Nelu- de la Furnale, care e şi vicepreşedinte de la FSS. Aceştia sunt oamenii care v-au pecetluit soarta. N-o facem pe zmeii, vrem să spunem că pe aceste argumente s-ar fi putut obţine o creştere salarială mai mare.

Rep.: Să fim naivi: pot fi şantajaţi liderii de sindicat?

C.C.: Sunt mai multe aspecte…Noi am vrut să aducem argumente pentru salarii mai mari. Sund condiţii economice mai bune. Cum simte omul că Șantierul naval merge bine? Prin plăţi de salarii şi ore suplimentare. Noi am reparat, am perfecţionat, am transformat, dar chiar dacă maşina e bună, are şi benzină, şoferul e în foame. Cum conduce şoferul flămând? Nemulţumit. Vrem să ajungem cu salariile undeva, dar se dau tot firimituri. Anul trecut s-a mărit salariul minim pe economie cu un milion. La noi, doar cu 50 de lei. Anul ăsta este cu un milion şi jumătate, la noi cu 70 de lei. Vine salariul minim peste noi, o să ne îngroape! Sistemul de salarizare de la noi este ca o barcă cu multe găuri. Se duce la fund. Iar personalul TESA a pierdut cel mai mult. Pentru lucrători, cei 70 de lei merg la bază şi se adaugă sporurile, pentru TESA se pun la salariul de bază care are toate sporurile băgate, şi din care se iau toate taxele. Creşterea reală e mult mai mică. Pentru ceilalţi salariaţi, creşterea este de 6%, pentru TESA înseamnă 2%.

Silviu VASILACHE 6 - februarie - 2015

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Acţiunile Galfinban

Din lecturarea site-ului BVB am aflat că la o societate ...

Campania electorală

Ioana Băsescu a primit 5 ani de închisoare cu executare ...

Îndoielile nu pot f

Un muzician, un actor, un preot, un medic. Voci contra ...