logoImpact EST nr. 890 - 25.10.2021

Ştefan Bejan şi Tatiana Roşca vorbesc despre un ideal de generaţie care se întâlneşte odată la 100 de ani

 

Reporter: Generaţia noastră pare să fie datoare cu încă o unire după cea de acum 100 de ani-1918, Marea Unire a Basarabiei cu România. Avem un termen de patru ani să o pregătim, să o realizăm, să ne bucurăm de ea. Ce cred tinerii, în 10 mai 2018 Basarabia va avea şi picioarele în vest, sau doar inima?

Ştefan Bejan: Suntem la 96 de ani de la Marea Unire, dar sentimentul unirii e mai actual ca niciodată. Sentimentul unirii a renăscut, este o ascensiune a unioniştilor în Republica Moldova. Însă, încă nu este destul de mare ca să se înfăptuiască această unire.

Rep.: Cum se traduce în procente acest „Nu e destul de mare sentimentul Unirii!”

Ş.B.: Societatea din Republica Moldova este împărţită în trei, fiecare cu subramurile lor. Una ar fi aceea care vrea unirea Basarabiei cu România, una ar fi gruparea celor care văd Moldova suverană şi integră-mai sunt numiţi şi stataliştii, şi altă parte sunt nostalgicii după Uniunea Sovietică, sunt cei care ar dori să fim anexaţi sau să ne unim la Republica Federativă Rusă, ca să se reformeze Uniunea Sovietică.

Rep.: Tatiana, tu din ce grupă faci parte?

Tatiana Roşca: Ha, ha! Eu cred că noi, tinerii, putem schimba ceva. În Republica Moldova se mai menţin acele ramuri, substraturi care pot ieşi la suprafaţă, care ne dau forţa de a ne uni, de a ne îndepărta de trecut, care mereu este doar trecut… Să luptăm pentru viitor, pentru copii noştri, pentru urmaşi…Să lăsăm ceva mai mult decât am primit, o bucată de pământ unită…Basarabia este un pământ asupra căruia putem exercita forţa unirii şi noi suntem acea forţă.

Rep.: Ce crezi, avem în tineri conştiinţa faptului de amănunt, a psihologiei unirii?

T.R.: O parte din ei da, au această conştiinţă a unirii. Istoria s-a schimbat, nu mai este atât de clar ce a fost odată. Nu trebuie uitat ce important a fost momentul 27 martie 1918…

Ş.B.: Da, 27 martie 1918 a fost momentul la care nu s-ar fi aşteptat mulţi înainte de Primul Război Mondial. Ţelul pentru Vechiul Regat era aducerea la trunchi a Transilvaniei. Basarabia a venit ca un bonus, dar foarte bine venit. În momentul 27 martie, România era într-o pasă proastă, încheia o pace umilitoare cu nemţii şi cu Austro –Ungaria, Unirea din 27 martie venea într-un moment greu pentru naţiunea română. Este prima provincie care se uneşte cu ţara mamă. Nu trebuie uitat că la luptele de pe front a participat şi o divizie de soldaţi din Basarabia. Dorinţa de unire a basarabenilor s-a manifestat şi s-a împlinit la Marea Unire din 1 decembrie. N-a fost un moment atât de mare cât l-am fi dorit noi, dar a fost ceva extraordinar.

Rep.: Cât de prezent este momentul 27 martie în conştiinţa tinerilor?

T.R.: Este prezent… Avem Festivalul Basarabiei, timp de mai multe zile…Filmul şi teatrul sunt activităţi benefice pentru tinerii Basarabiei. Între 25 şi 29 martie punem accent pe cultura românească, vrem să menţinem ideea unirii prin cultura de esenţe. Ducem cărţi în Basarabia, tinerii din Basarabia vin aici, unii dintre ei vin pentru prima dată şi au altă imagine despre România, cea descrisă de bunicii lor care poate au fost proruşi. Trebuie schimbată mentalitatea şi am putea asista până în 2018 la un plebiscit, care să aducă 51% de unionişti. Acum, unioniştii sunt doar 30%.

Rep.: Cât de importantă este păstrarea Alianţei Pro Europa în anul electoral 2014?

T.R.: Doar noi, tinerii, putem face ceva.Poate şi cei de vârsta a doua. Prezenţa la vot trebuie conştientizată, nu trebuie să te laşi atras de minciunile şi avantajele promise. Oamenii decid cine vine la putere, trebuie doar să-şi manifeste dorinţa. Părerea oamenilor contează.

Ş.B.: Electoratul Republicii Moldova este îmbătrânit, cei mai mulţi tineri sunt plecaţi sau sunt dezamăgiţi. Avem o ţară şi o dăm la alţii. Trebuie ieşit la vot, pentru că statistica este îngrijorătoare. Vedem faptul că partidul comuniştilor îşi menţine un electorat destul de puternic, pare să aibă 40%. Minciuna, propaganda, nostalgia îi ţine captivi pe oameni…Partidul Comunist este pro Rusia, este susţinut de oamenii care cred că au trăit bine în Uniunea Sovietică. Beneficiau de confortul de a nu face nimic. Ei priveau, altcineva decidea unde să meargă, ce să facă. Moldoveanul într-un fel a fost zombat. Când e pus să gândească cu capul lui, moldoveanul este în dificultate. De asta e bine ca tinerii să vină la vot, doar ei pot face schimbarea. Ceilalţi, nu ştiu dacă vor sau dacă mai pot…

Rep.: Depinde cât de puternici şi activi sunt manipulatorii politici!

Ş.B.: Din păcate, iar este în frunte Partidul Comunist. Urmează Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat şi Partidul Liberal. Ei sunt acum la guvernare, au format o Alianţă de integrare europeană şi-şi propun integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Din nefericire, doar două partide îşi propun unirea Basarabiei cu România-Partidul Liberal şi Partidul Naţional Liberal, dar care nu se bucură de o susţinere atât de mare. Probabil nu au găsit oamenii de rating politic ridicat în Moldova. Din cauza asta, şi electoratul lor este slab.

Rep.: Simţiţi că vine o altă generaţie de oameni şcoliţi, care să pună la locul ei ideea europeană?

T.R.: Din punctul meu de vedere, da, tinerii gândesc altfel. Până acum, uşile Rusiei erau deschise către locurile de muncă. Era ceva benefic, aveau locuri asigurate, chiar dacă erau la negru. Dacă şi uşile Europei s-au deschis, tinerii pot încerca ceva nou. Universităţile din Republica Moldova încheie acorduri cu universităţile de peste hotare, şi asta le aduce tinerilor alte experienţe, alte culturi, o altă lume, una pe care vor s-o cunoască. Dacă se vor şi întoarce acasă, scopul de ţară se poate realiza. Sunt tineri care revin acasă, vor să facă ceva. Nu e o majoritate, dar ar putea fi, pentru a actualiza un proiect de ţară.

Silviu VASILACHE 10 - aprilie - 2014

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Flux de vaccinare la

În urmă cu puțin timp s-a decis suplimentarea cu încă ...

Declaraţie Diplomat

București, 22 octombrie 2021   Violența împotriva femeilor și fetelor există în ...

Informare - centru d

Primăria municipiului Galați informează că, începând de luni, 25 octombrie ...

Amintiri din Naviga

În frumoşii ani luminoşi din epoca de aur, conducerea superioară ...