logoImpact EST nr. 886 - 17.09.2021

Jurnalistul Vadim Bacinschi aduce starea naţiunii române din Bugeacul Dunării de Jos la nivelul de înţelegere a votantului român cu conştiinţă naţională

Rep.: Deci românii din Bugeac nu vor avea o reprezentare corectă în Rada de la Kiev. N-au chef de partide?

V.B.: Este oarecum prezent Opoziţionîi Blok, în care au intrat foştii regionali ai lui Ianukovici. Ei îi trag cu uniunea vamală, cu altele…Forţele naţionaliste nu prea au să aibă aici majoritate.

Rep.: Nu se pune problema ca românii să aibă un partid al lor, etnic?

V.B.: N-am auzit de aşa ceva în sud. Nu se poate pentru că nu este unitate.Nu este coeziune, nu suntem uniţi… Nu sunt personalităţi, nu sunt bani. Fără bani nu faci o brânză. Poţi să ai minte de aur, dar dacă n-ai parale… Uite, bulgarii au. Ei sunt mai uniţi, poate şi pentru că nu sunt de două feluri. Ei nu sunt decât bulgari, nu-s din Bulgaria sau din Turcia. Bulgarii sunt bulgari, noi suntem români şi moldoveni. Ha, ha! Marea majoritate spun că sunt moldoveni, şi nu vor să admită că sunt români. E o chestie care li se bagă în minte din şcoală, din familie… La Hagicurda am făcut bibliotecă de carte românească, am invitat şi profesorii din şcoală, de studii, de teologie… Noi vorbeam de carte românească, de limba română, ei au spus mereu că este limba moldovenească. Vorbeam împreună, dar noi vorbeam româneşte şi ei moldoveneşte. Îţi închipui aşa ceva? Chestia asta m-a şocat. Cum vrei să faci ceva… Noi suntem convinşi că suntem români, ei sunt convinşi că sunt moldoveni. Noi vorbeam de un Centru Cultural, de cărţi, ei vorbeau de şcoala lor în moldovenească. Şi îşi duc copii în satul vecin cu maşina, să înveţe limba rusă. Am văzut şi acum , când veneam, cum urcau în şcolnîi aftobus. Lucrurile astea sunt complicate, nu le poţi schimba aşa cum vrei…Este şi situaţia politică neclară, şi nu poţi schimba nişte lucruri. S-a semnat un acord, pentru micul trafic de frontieră, dar va intra în vigoare peste cinci-şase luni. Şi dacă se mişcă lucrurile, discutam cu amicii din România despre un autobuz care să facă curse Galaţi-Reni. Au mai fost încercări cu un bac între Ismail şi Satu Nou, dar mai demult, pe vremea lui Ianukovici.

Rep.: Se mai fac mobilizări extinse, pentru situaţii de război?

V.B.: Nu, nu se mai fac. Trebuia să fie şi un al patrulea val, dar au renunţat. E deajuns deocamdată. Ei aveau nevoie de tanchişti, artilerişti şi de forţe speciale.Pe un amic de-al meu l-au căutat de mai multe ori şi nu l-au găsit. El a fost în armată lunetist.

Rep.: Odesa a revenit la calmul de dinainte de evenimentele din vară?

V.B.: N-au mai fost excese, dar încă …Se insistă pe o viziune, vor să facă ţara asta acolo unde nu e cazul. Odesa este un oraş rusofon, stau acolo de 30 de ani, dar nu-mi amintesc să fi fost acţiuni cu caracter naţionalist, ca în vestul Ucrainei. Au cămăşi naţionale, ruşavance, cusute cu tot felul de motive…Eu trăiesc acolo, dar n-am văzut pe nimeni umblând cu subşte, cu chestii din astea naţionale. Trăiesc acolo 38 de naţionalităţi, dar toţi vorbesc ruseşte.Nimeni nu vrea să iasă cu însemne, să strige că noi suntem ucraineni… Dar ei le impun, fac parad ruşavanavna, adică parada cămăşilor naţionale, cusute cu fel de fel de zorzonuri. Aşa ceva n-a fost în Odesa, ei le impun, sunt mentalităţi străine lor…Treaba asta n-a fost. Zilele astea trebuia să facă o paradă cu torţe, cu făclii aprinse, ca să sărbătorească religios căzăcimea ucraineană. E de fapt ziua unei maici, ocrotitoarea căzăcimii ucrainene, e Procrovreci. Şi pentru acea zi trebuia să vină să defileze un detaşament special, care luptă în zona antiteroristă Azov. Vă imaginaţi, să defileze cazacii cu naţionaliştii, cu făclii prin Odesa?!

Rep.: Curat provocaţii!

V.B.: Da-păi cum, nu-i aşa? Până acum nimeni n-a umblat cu făcliile noaptea, prin Odesa. E specială, e provocare, le bat tot felul de chestii din astea, ei incită lumea…

Rep.: Dar românii vor avea de câştigat din răscolirea naţionalismului găunos?

V.B.: Mă întrebi de cum o să fie cu românii… Românii trebuie să aibă grijă de ei. Ei trebuie să decidă. Să aibă un primar ca lumea , un director de şcoală care să… Să aibă pe cineva în Parlament. Dar dacă ei nici nu-şi spun români? E o mizerie, n-ai cum… La Cernăuţi sunt alţi oameni. Acolo sunt Primari români, se recunosc astfel, limba e română… Dcă în Bugeac vin românii, ei trebuie să se ducă la raion, să declare… Să ceară voie, să-i dea voie, să-i primească… Că el e moldovan. Poate este aşa şi pentru că aici au fost mai aspri, fiind Gurile Dunării. Este şi explicaţia deznaţionalizării spaţiului acesta. Ucrainenii nu admit o influenţă românească, nu vor o pătrundere românească. Totul se va schimba, dar cu schimbare la nivel local. Dacă la Hagicurda oamenii aleg un primar care să se recunoască român, să lupte pentru treaba asta, să fie bătăios, să încerce să facă ceva… De la el s-ar putea să se schimbe ceva. Acum e un haos, populaţia pleacă, copii învaţă în alte sate, ori în ucraineană, ori în rusă. E greu să schimbi ceva. Acum primarul face ce-i spune de la raion, raionul face ce-i spune regiunea. Dar nu sunt interesaţi. La Cernăuţi, oamenii se simt români, sunt 150. 000 de români şi 60. 000 de moldoveni. Moldovenii sunt în raioanele de lângă Moldova. În Bugeac sunt 128. 000 de moldoveni şi 724 de români. Şi mie îmi pare că România recunoaşte statistica asta oficială. Cum vine consulul român într-un sat unde sunt 20 de români şi Primarul moldovan?

Rep.: Şi dacă câştigă coaliţia Poroşenko, ce schimbare se produce ?

V.B.: Şi Iulia Timoşenko a spus că nu va fi în opoziţie cu Poroşenko, cu toate divergenţele. Ea e în gruparea Bacikivcina, nu e împotrivă nici Iaţeniuk, cu Narodnifront. Nu sunt împotrivă nici naţionaliştii. Opoziţia este formată din Opoziţionîiblock, sunt foştii regionali din Ucraina. Ei sunt majoritatea în parlament, sunt adepţii lui Ianukovici. Ei sunt proruşi, sunt cu uniunea vamală, dar au pierdut …Dacă câştigă Poroşenko, pentru comunitatea românească nu înseamnă nimic. Românii sunt şi ei la capitolul minorităţi. Ceva specific pentru români nu se prevede. Doar Forumul făcut de Anatol la Ismail, acolo a fost ceva, să acţionăm împreună cu bulgarii, să refacem Regiunea Ismail…Dar nu s-a mers mai departe, cu ceva serios.

Rep.: Poate acţionează autorităţile din Galaţi, şi fac ceva pentru românii din Bugeac!?

V.B.: Ha, ha! Asta e ceva suprarealist! Autorităţile din Galaţi n-au să facă ceea ce trebuie să se facă acolo-să nu dea copii în clase ruseşti sau ucraineşti. Ce ar putea să facă ar fi o deschidere cu micul trafic de frontieră. Să se facă nişte târguri moldo-ucrainene, româno-ucrainene, undeva aici prin Bădălan sau cine ştie unde…Să se pună un microbuz care să circule până la Reni. Dacă ucrainenii sunt mai săraci, s-o facă de aici, nu? Dar trebuie să aibă interes, să fie un schimb. Atunci vin oamenii, când sunt atraşi de un eveniment. De schimburi culturale nu mai vorbim, e Centrul este aici, dar directorul nu e interesat…Acum vin de multe ori pe jos, de la Reni la Giurgiuleşti. Iar dacă stai la ocazii, îmi cer de la Reni până aici cât dau de la Odesa până la Reni. Dacă ar fi târguri sau pieţe, lumea ar circula, ar fi interesată. Dar până atunci, trebuie să avem nişte noroc. Şi românul din Bugeac este plin de noroc ca broasca de păr.

Silviu VASILACHE 1 - noiembrie - 2014

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Gala premiilor PIMM

Mereu reuşeşte Marian Filimon, acum pentru a 20-a oară, să ...

Cică se vrea veceu

Aflăm că în laboratoarele Primăriei Galaţi s-a pus la copt ...

Bustul lui Spiru Pl

Ţărăniştii de Galaţi, nedemni de acest partid istoric, darămite ...

Modificări de trafi

Primăria municipiului Galaţi informează că, începând cu data de 15 ...