logoImpact EST nr. 870 - 08.05.2021

nicolae calaidjoglu 76071Nicolae Calaidjoglu, Primar din satul Alexandru Ioan Cuza din Republica Moldova, stabileşte strategii ProEuropa la Galaţi

 

Reporter: Dle Primar, ce trebuie să vedem a fi semnificativ, din toate frământările politice şi de stradă din Republica Moldova?

Nicolae Calaidjoglu: Cetăţenii sunt foarte dezamăgiţi de ce se întâmplă acolo, de jaful băncilor, de alte lucruri murdare petrecute în ultimii doi-trei ani. Ceea ce vedem noi sunt efectele dispariţiei unor miliarde de lei din băncile Moldovei, care au creat o situaţie foarte complicată.

Rep.: Este o devalizare a finanţelor Republicii Moldova?

N.C.: Da, am ajuns în situaţia că bugetul are un deficit enorm de mare, suntem în pragul incapacităţii de plată, că nici salariile, nici pensiile nu se vor mai putea plăti.

Rep.: Se întâmplă pentru că statul este atât de slab sau atât de corupt?

N.C.: Se întâmplă pentru că statul este atât de corupt. Instituţiile europene şi occidentale cunosc asta foarte bine şi trebuie să recunoaştem că dânşii sunt acum într-o aşteptare. Dacă înainte se putea conta că Guvernul şi statul Republica Moldova putea beneficia de nişte ajutoare care veneau din partea Uniunii Europene, a instituţiilor de acolo, acum nu mai putem vorbi de acest lucru, totul este stopat, totul este oprit. Situaţia este foarte grea în privinţa asta. Cei care au mers la încălcările astea grave trebuie să-şi dea seama că sunt nemulţumiri ale sutelor de mii de cetăţeni din stradă, că sunt alte sute de mii în teritoriu, care abia aşteaptă să se manifeste la fel…Mă întreabă şi pe mine, dacă putem să mergem acolo…Nu putem toţi să mergem, din cauza lipsei de transport, dar este important să-i susţinem, chiar dacă nu vom fi acolo. Unii dintre noi vor merge la proteste, şi cred că în timpul cel mai apropiat, lucrurile se vor aşeza la locurile lor. Cetăţenii sunt uniţi acum, nu vor ceda şi vor merge până la capăt. Trebuie să se vadă că cetăţeanul va reuşi, va dobândi ceea ce-şi doreşte.

Rep.: Ce coaliţii de guvernare i se pregătesc cetăţeanului din Republica Moldova?

N.C.: Dacă vor avea loc alegeri anticipate, va demisiona Guvernul, sau preşedintele statului va dizolva Parlamentul, ar putea să apară alte situaţii de coalizare. Partidul Popular European, care are influenţă în Republica Moldova, şi care m-a susţinut în alegerile locale din iunie, sau Platforma DA, care este în fruntea mişcărilor de proteste de la Chişinău, ar putea să se coalizeze. Masele erau oricum pregătite, cineva trebuie să se pună în fruntea lor. S-ar putea să apară o formaţiune politică din cadrul acestei mişcări, şi la următoarele alegeri să se închege o coaliţie a partidelor care vor trece pragul şi vor avea orientare europeană. Va fi o nouă Alianţă proeuropeană.

Rep.: Acum avem în Moldova un guvern cu mască proeuropeană şi cu faţă prorusească?

N.C.: Cetăţenii chiar credeau că mergem spre integrare europeană, şi se spera ca în cinci ani să primim invitaţia pentru integrare europeană. Acum s-a uitat lucrul acesta, acolo s-au început cu interesele oligarhice, să dispară banii din bănci, aeroportul să fie transferat. Presiunea rusească este destul de mare, cu toate că instituţiile abilitate să facă un control al statului acţionează-unii sunt expulzaţi de la aeroport, jurnalişti sau politicieni ajung din nou în Rusia, deci lucrurile s-au schimbat…

Rep.: Sunt şanse să scape Basarabia de sub călcâiul rusesc?

N.C.: Da! Şi situaţia din Ucraina ne ajută să fim feriţi de influenţa Rusiei. Dar dânşii dispun de potenţial foarte puternic, foarte mare, ştim asta, caută diferite căi de a influenţa unele formaţiuni politice, cum este şi cea a lui Usatîi, Partidul Nostru.

Rep.: De ce n-ar exista şi partide susţinute de SUA, de Europa, de România?!

N.C.: România oricum simpatizează cu anumite formaţiuni, le susţine conform legislaţiei. Nu acelaşi lucru se întâmplă cu partidele lui Usatîi şi Dodon. Cei doi sunt figuri antiromâneşti, sunt gândirea Moscovei. Din fericire lumea a înţeles că Partidul Nostru e al „vostru”, al rusofonilor, şi nu mai votează direcţia asiatică. Sondajele vorbesc şi ele destul de clar: 65% dintre alegătorii din Moldova merg pe calea proeuropeană şi, implicit, sunt şi proRomânia.

Silviu VASILACHE 30 - octombrie - 2015

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Moldo-gălăţeanca

Investitoarea misterioasă Se poate spune că această investitoare este una deosebită ...

Legumele de la sport

Da, chiar aşa, nebunii noştri de la Primăria Galaţi au ...

Doi bugetari au pus

Prin târgul nostru se zvoneşte că o vânzare de imobil, ...