http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST anul XXII – 2022, nr. 918 - 11.08.2022

„Măsura se adresează exclusiv contractelor part-time care sunt unică sursă de venit. Şi fără să afecteze în vreun fel drepturile angajatului, pentru că acesta e şi aşa „pedepsit” de angajator, care îi poate spune că dacă nu acceptă cele două ore de contract, îşi poate găsi alt angajat. Măsură va funcţiona doar anul acesta”, a declarat luni, într-o discuţie cu reporterul HotNews ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan. Reamintim că în Programul de Convergenţă se menţionează: „Introducerea obligaţiei de plată de la data de 1 iunie 2017 a contribuţiilor datorate de angajatori la nivelul salariului minim brut pe ţara garantat în plata pentru salariaţii cu timp parţial de muncă cu salariul său cu venituri realizate sub nivelul de 1450 lei şi care nu desfăşoară în acelaşi timp şi o activitate salarială cu normă întreagă”. În plus, nu va fi 1 iunie, ci 1 iulie.

Rep: Dle ministru, în Programul de Convergenţă se spune aşa: „Introducerea obligaţiei de plată de la data de 1 iunie 2017 a contribuţiilor datorate de angajatori la nivelul salariului minim brut pe ţara garantat în plata pentru salariaţii cu timp parţial de muncă cu salariul său cu venituri realizate sub nivelul de 1450 lei şi care nu desfăşoară în acelaşi timp şi o activitate salarială cu normă întreagă”. Puteţi detalia puţin?
Viorel Ştefan: Aici problema este aşa: se foloseşte uneori contractul acesta de part-time pentru a plăti la gri. Iar datele primite de la ITM că avem circa 360.000 de contracte part-time că unica sursă de venit. Nu luăm în calcul al doilea, al treilea sau al patrulea job. Iar ca să verifici fiecare asemenea caz nu ai cum, ca să vezi de pildă dacă nu cumva mai ia nişte bani în mâna la plic. Dar putem face altceva.

Rep: Ce anume?
Viorel Ştefan: Să-l obligăm pe angajator că indiferent de cui îi face contractul, să achite pentru angajat contribuţiile de pensii şi de sănătate, care să se calculeze la salariul minim pe economie. Repet, măsură se adresează exclusiv contractelor part-time care sunt unică sursă de venit. Şi fără să afecteze în vreun fel drepturile angajatului, pentru că acesta e şi aşa „pedepsit” de angajator, care îi poate spune că dacă nu acceptă cele două ore de contract, îşi poate găsi alt angajat. Fără să îi pun angajatului obligaţia de a-şi plăti cotă; el rămânând la nivelul venitului realizat. Doar că angajatorul va plăti cota la nivelul salariului minim pe economie. Măsură va funcţiona doar anul acesta.

Pentru angajat va fi mai bine pentru că va avea şi el contribuţii mai bune la pensie. Asta este o categorie de angajaţi. O altă categorie e formată din alte circa 360.000 de contracte încheiate pe minim pe economie, dar unde în realitate se realizează venituri de circa 700 de lei. Cum fac asta, nu ştiu; le taie orele, îl pontează mai puţin, habar n-am. E treaba patronului cum îl plăteşte. Dar când vorbim de contribuţia angajatorului la pensii, normal e să plăteşti la suma din contract.

Rep: Şi va fi din întâi iunie?
Viorel Ştefan: Nu, cred că de la 1 iulie. Deşi o discutăm din martie, nu cred că 1 iunie este fezabila, ci mai degrabă 1 iulie.

Rep: În acelaşi program se spune: „Implementarea începând cu 1 iulie 2017 a unui mecanism de plată defalcată a TVA, constând în plata de către instituţiile şi întreprinderile publice a taxei pe valoarea adăugată aferenta achiziţiilor de bunuri şi servicii realizate direct în contul furnizorului/prestatorului la bugetul de stat
Viorel Ştefan: E un lucru interesant şi nu e invenţia noastră, să ştiţi. E a italienilor, care acum o extind întrucât a avut mare succes la ei. Prima etapă la italieni a fost aplicarea ideii la instituţiile publice.
Practic, la fiecare factură plătită de către o instituţie publică, plată să se facă splitat: netul la furnizor/prestator, iar TVA în contul furnizorului la Fisc. Altfel spus, decontul lunar de TVA îl fac cu bani în buzunarul Fiscului nu cu banii în buzunarul lui. Mut exigibilitatea de la emitere la încasare şi fac match-uirea cu banii la mine, nu la el.

Italienii au estimat o îmbunătăţire a colectării cu un miliard de euro. Când au tras linie, au observat că şi-au îmbunătăţit colectarea cu 2,8 miliarde de euro. Desigur, a contat şi faptul că nu s-au mai putut şifona banii prin firme fantomă. Aşa că vrem să o introducem şi noi de la 1 iulie, milimetru cu milimetru după modelul lor. Dealtfel, chiar zilele următoare va pleca la italieni o echipă formată din oameni din ANAF, din Trezorerie, de la noi din Minister ca să ia se familiarizeze cu detaliile acestui model, ca să-l aplicăm şi noi cât mai degrabă.

După această etapă, probabil vom lărgi aplicarea ei spre sectoarele concurenţiale, pe domenii de activitate. Vedem în ce sectoare e evaziunea mai ridicată şi mergem cu acest sistem acolo. Nu încălcăm nicio directive europeană, ideea e verificată cu succes, de ce să nu aplicăm şi la noi ideile bune?

Rep: Cum a rămas cu proiectul privind înfiinţarea Fondul Suveran?

Viorel Ştefan: Fondul Suveran este la Ministerul Economiei. Ca şi concept, că draft de act constitutiv, că reguli de funcţionare toate acestea sunt creionate. Va fi total autonom, toate criteriile de independent să fie îndeplinite, astfel ca să nu existe obiecţii de la instituţiile europene, cum e Eurostat, şi să fie pus în buget. Că dacă îl ţinem legat de buget, intra la deficit.

Ordonanţa 64 spune că nu poate fi mai puţin de 50%. Dar prin Memorandum, Guvernul a aprobat mandatul prin care membrii AGA să poată vota astfel încât să dea anul acesta 90% din dividende. La anul, prin Memorandum, se va stabili noile mandate cu care vor merge acolo membrii AGA. Mandatul acela va fi sub rezerva că unii au planuri de investiţii au nevoie de bani şi atunci, doar în anumite cazuri şi în urma unei analize prealabile?Dacă ajungem să lăsăm unele companii să îşi pună deoparte ca să aibă din ce cumpără titluri de stat, ar fi chiar caraghios. Adică eu nu le iau banii şip e urmă mă duc la ei ca să mă împrumut din banii mei…ar fi aiurea…

Dan Popa@HotNews.ro 9 - iunie - 2017

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Controale operative

La momentul de față, Casa de Asigurări de Sănătate Galați ...

România a ratat pri

Comisia Europeană a anunţat în exclusivitate pentru G4Media că prima ...

O plictisitoare oră

Este marţi, 26 iulie, anul de greaţă 2022. Ceasurile arată ...

Rafila, un agramat c

Era luni, 25 iulie, 2022. Pe toate canalelele TV s-a ...