logoImpact EST nr. 899 - 25.01.2022

Bogdan Ciucă dă lecţia de minimă onoare şi credinţă faţă de meseria de deputat: stă de vorbă cu alegătorii din când în când

 

Reporter: Dle deputat Ciucă, a trecut referendumul, au trecut şi alegerile parlamentare şi ne tot întrebăm care o fi numărul real al alegătorilor de pe listele permanente. Se termină, totuşi, recensământul din 2012?

Bogdan Ciucă: Din ce ştiu eu, Institutul Naţional de Statistică prezintă rezultatele până la jumătatea acestui an. Nu ştiu ce înseamnă prelucrarea datelor pentru un recensământ naţional, dar cred că se putea mult mai repede. Asta e realitatea, tehnologia a evoluat, este inexplicabil…A fost o miză atunci, la referendum, acum nu mai este…

Rep.: Este un interes să intrăm în alte alegeri cu un număr mai mare de alegători? Iar vrem să păcălim?

B.C.: Este adevărat că europarlamentarii s-ar raporta la numărul de alegători, dar nu am elemente…

Rep.: Cum se explică puterea zdrobitoare a USL… fără Putere?

B.C.: USL funcţionează şi face eforturi teribile să acopere găurile din sacul care i s-a pus în braţe. Strânge robinetul. S-a colectat un miliard de euro mai mult decât înainte. Nu e mult, dar este ceva. S-au făcut 140. 000 de locuri de muncă,  rata şomajului a scăzut cu 1,4 procente. Nu e spectaculos, dar arată o tendinţă sănătoasă.

Rep.: Puterea USL este totuşi ţinută în şah. Cine dă şah?

B.C.: Sărăcia. În funcţie de banii pe care îi ai. Astupăm găurile, coasem peticele, închidem proiectele alandala, cum e autostrada Bucureşti-Roşiorii de Vede.

Rep.: Ce vedem noi la tv ce semnificaţie are? E o gherilă politică pentru a ocupa şefia ANI, DNA, CCR etc?

B.C.: Vedem acelaşi lucru ca şi dvs. La CCR am avizat pe Valer Dorneanu. Procedurile sunt simple. Se discută însă despre Curtea Constituţională care excede cadrului constituţional. Curtea se pronunţă pe orice, este o instanţă de drept comun? Ea ar trebui să se pronunţe strict pe principii constituţionale. Din iunie a plecat un judecător, a fost numit Dorneanu, Senatul a numit-o pe Mona Pivniceru, iar preşedintele l-a numit legal pe Morar. Procedural, nu sunt discuţii. Discuţiile sunt pe deciziile curţii.

Rep.: Sunt prea mulţi parlamentari. Să-i înlocuim măcar pe senatori, cu un mandat scurt!

B.C.: Nu este o temă de discuţii, nu este viabil. Vrem să rescriem Legea Electorală, cu schimbarea sistemului electoral. Probabil se va reveni la liste, este inexplicabil cum reuşeşte al treilea clasat să câştige…Apar inexplicabil 100 de parlamentari…Sunt discuţii, dacă o cameră să se ocupe de regiuni, iar cealaltă de politica administrativă în general. Suntem în perioada de acumulare a propunerilor, din mai intrăm pe text.

Rep.: Suntem într-o zonă defavorizată. Galaţiul şi-a pierdut puterea economică, a decăzut mult, căutăm vinovaţi.

B.C.: Mda! Căutăm vinovaţi…Sunt şi locali, şi de la naţional. Este economie de piaţă, în care multe firme s-au închis. A fost din cauza creşterii impozitării anapoda. Multe firme s-au închis pentru că noi avem cel mai mare TVA din UE. De ce ar veni investitorul în România, şi nu în Bulgaria, unde TVA-ul este 10%? Nu e logic. A fost o politică fiscală proastă. Toate s-au acutizat. Exemplu: s-a aprobat proiectul pentru drumul expres rapid Galaţi-Brăila-Drajna. Proiectul aşteaptă finanţare de opt ani. Este la Ministerul Transporturilor. Parlamentarii şi-au făcut treaba, în rest nimeni nu a mai vorbit…Dacă întrebaţi autorităţile, nici nu ştiu de proiect, sau au uitat. Acum trei săptămâni am văzut la întâlnirea comună că au propus drum expres Brăila-Galaţi. Păi, celălalt proiect e aprobat de două mandate, prin lege! E acelaşi drum. Eu văd aşa-administraţii locale care să ştie ce să ceară de la Bucureşti. Dacă avem autoritate locală, se bate, ştie ce să ceară. Am avut o perioadă în care noi am dispărut complet ca autoritate locală de pe ecranul guvernului. Și Galaţii au devenit gri şi prăfuiţi.

Rep.: Și acum vi se pare că avem autoritate locală?

B.C.: Sper! Mi se pare normal ca Primarul, Prefectul, Preşedintele CJ să spună că legea este prost croită, când nu pot face nuştiuce. Ca preşedinte la Comisia Juridică aş putea să susţin un amendament, împreună cu toţi deputaţii, şi ai Puterii, şi din Opoziţie.

Rep.: Și se întâmplă?

B.C.: Ăăă…Sporadic. Nu avem strategie. Dar când se întâlnesc cele trei regiuni, să nu fie moment poetic, nu moment media…E bun şi momentul media, dar următoarea etapă este să muncim. Autoritatea locală să dispună formarea unei Comisii, pentru calendar, cu etapizare, cu modificări la legislaţie, cu termene clare. Iar parlamentarii să fie lămuriţi despre ce au de făcut. Sigur, pe proiectele cu cel mai mare impact, cu şanse să treacă. Toate să aibă termen, să fie proiecte cu foaie de parcurs. Nu am cunoştinţă de aşa ceva. Ne-am întâlnit şi acum şase ani…

Rep.: …să faceţi Zonă Metropolitană!

B.C.: Există lege. La ora actuală se pot asocia pentru proiecte comune mai multe oraşe. O să verific, nu ştiu pe de rost. Era o lege valabilă şi acum patru ani. Dar sunt prea multe interese personale.

Rep.: Suntem un municipiu sub nivelul critic. Există vreo alertă pe undeva, prin administraţia locală?

B.C.: Probabil că există, teoretic ar trebui să existe. Avem cea mai tare Dunăre, este navigabilă, dar n-o folosim. Punem taxe peste taxe. A început lumea să ne evite. Pentru ce să vină un investitor la Galaţi? Nu are pentru ce. Aş spune aşa ca autoritate locală: dacă investeşti 10 milioane de lei, îţi aduc eu până la limită gaze , apă şi electrica. Dacă îmi creezi 1000 de locuri de muncă, ai următoarele facilităţi. Trebuie să-l atrag cu ceva, nu vine decât dacă are un beneficiu. Eu ca autoritate câştig din impozite şi din faptul că atâţia locuitori muncesc acolo şi au o pâine.

Rep.: Da, dar asta este posibil numai dacă APDM şi AFDJ nu vor mai fi pepiniere de crescut elefanţi de partid.

B.C.: Să fie şi de la partid, dar să-şi facă treaba. Dacă ai puţin drag de oraşul ăsta, nu se poate…Să facă, să ne tragă de mânecă, că legea aia nu este bună. Cetăţenii vin, dar de la autorităţi, foarte rar vin.

Rep.: Nu intrăm în Schengen pentru că vesticii nu vor concurenţă, sau pentru că Europa este cu două nivele-sus şi jos?

B.C.: Și una şi alta! Teoretic, Europa este unitară, dar are şi o zonă defavorizată. Se vrea să fim prezentaţi ca fiind acolo. Exportul românesc a început să deranjeze. Apare războiul economic. Carne de cal din România, vândut cu etichetă…Olandezul a schimbat eticheta cărnii de cal din România şi a vândut-o în Anglia. Știrea a fost făcută ca să favorizeze exportatorii din alte ţări.

Rep.: Sau pentru că nu am dat tot ce vor ei să mai ia: portul Constanţa, Hidroelectrica, aurul, gazele şi pădurile?

B.C.: Există şi teoria conspiraţiei, există şi elemente, dar eu sunt optimist. Primii vinovaţi suntem noi. Nimeni nu poate să vină să-ţi ia din buzunar, dacă nu deschizi tu buzunarul. Dacă noi dăm în orice condiţii…Nu-i de vină cel care cere, este de vină cel care dă. Corupţia este elementul care generează sărăcia. Avem resurse pe care trebuie să le exploatăm noi. Aur, petrol, gaze…Nu ştim să le administrăm. România a crescut când aveam un german la conducere-Carol I. A fost cea mai bună perioadă. E şi acum aceeaşi Românie, dar trebuie să nu mai gândim pe termen scurt.

Rep.: Poate ne vine gândirea pe măsură ce devenim eurosceptici.

B.C.: Eu sunt proeuropean, dar în condiţiile din Tratat. Azi nu mai sunt atât de mulţi cei care flutură streagul european. Numărul scepticilor creşte în Europa, sunt mai mulţi şi în România, nici introducerea euro nu e cea mai fericită rezolvare…

Silviu VASILACHE 5 - aprilie - 2013

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Patronul: prima viol

În data de 23. 12. 2021, în jurul orei 12,10, ...

Ucraina şi România

Despre acest subiect am început să scriu mai aplicat încă ...

La un pas de război

Criza ucraineană continuă să se adâncească. Rusia a depăşit probabil ...

Dan Dobrea şi-a cun

Frumoasa şi distinsa co-fondatoare a restaurantului THE LIVINGROOM din Galaţi, ...