http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST anul XXIII – 2024, nr. 977 - 29.03.2024

interviuRep.: Intrăm în alegeri cu încă un paradox românesc: Moldova este săracă, deci este tradiţional captivă a populismelor PSD, guvernul de dreapta nu a făcut nici o investiţie în Moldova, ca s-o pedepsească, deci Moldova se aruncă din nou în braţele PSD. Cum să primim această fatalitate?

Cristian Dima: Să nu privim lucrurile simplist, situaţia regiunii este mai complexă şi mai amplă. Locuri de muncă s-au făcut şi în regimul comunist, dar Moldova a rămas tot în o anumită necivilitate a infrastructurii, cea care aduce elementele de urbanitate-apă, canal, gaz. Nu s-a investit foarte mult în Moldova, dar a fost o continuă evoluţie până în 1989. Sigur, este uşor de văzut că guvernul Cioloş trage o cortină de cinism pe Carpaţi, toate investiţiile se fac de la Carpaţi în sus, vine foarte uşor să crezi în Marele Plan de separare a Transilvaniei de România. Noi avem datoria să forţăm evenimentele dezvoltării integrate, şi avem deja repere  ale acestui curs. Mă gândesc la campania pentru realizarea drumului expres Focşani-Tecuci-Galaţi-Brăila-A2, la  “Platforma Multimodală Galaţi”, ce presupune investiţii portuare de aproximativ 80 de milioane de euro, la Centura ocolitoare a Municipiului Galaţi şi la apropiata deschidere a Centurii Municipiului Tecuci, prin închiderea buclei de sud-est. Este inadmisibil şi îngrozitor ca cea mai mare comună legumicolă din România, Matca, să fie lăsată aproape izolată. Centura de legătură spre Matca este închisă, iar drumul naţional de la Cudalbi la Tecuci, prin Matca, este în dezastru. Este evidentă subdezvoltarea Moldovei, dar este certă mobilizarea tuturor parlamentarilor şi candidaţilor ALDE pentru Parlament, din zona Moldova, spre o coaliţie a eforturilor de a pune Moldova în graficul de priorităţi de dezvoltare. Este în curs şi un program de convingere a partenerilor noştri de coaliţie, din PSD, de a întoarce faţa guvernanţilor spre Moldova, şi de a reveni cu modificări de fond în planurile generale de infrastructură naţională. Nu e un capriciu, Moldova are potenţial, are forţă de muncă, are resurse şi spaţii bune pentru investit, este o oportunitate de dezvoltare durabilă. Nu vrem totodată să mai înstrăinăm pământurile agricole rămase.

Rep.: E o conspiraţie şi o complicitate în a lăsa descoperită şi insuficient reglementată achiziţia fără criterii a pământului agricol în România?

Cristian Dima: Chiar cred cu tărie în această complicitate a achiziţiei fără limitări a suprafeţelor agricole înalt productive. Este o ilustrare a dictonului „Drumul către iad este pavat cu bune intenţii”. Iniţial, am avut nevoie de know-how din străinătate, de contribuţia străinilor de a readuce agricultura la standarde de eficienţă, să terminăm cu plugul şi boul, să performăm…

Rep.: …şi am căzut din lac în puţ!

C.D.: Da, când ei au realizat valoarea funciară a României, ne-am trezit cu un   atac masiv al investiţiilor cu achiziţii de pământ, ce ne-a dezavantajat enorm. Între timp a crescut şi o clasă de investitori agricoli români, cu capital autohton, ataşaţi de economia ţării, chiar fără resurse financiare şi echipamente moderne, dar care au permis o evoluţie semnificativă. Noi, cei din ALDE, nu putem ignora capitalul autohton! Să dăm de lucru şi terenurile la muncit unor oameni care sunt ai pământului, şi sentimental şi emoţional, sau să  vindem la italieni sau la olandezi, la preţuri derizorii faţă de cât este cota pieţei- în jur de 6.000 de dolari în România,, faţă de 18.000 în Germania şi 25.500 în Marea Britanie. În plus, străinii produc în România, dar  vor scoate afară atât produsele cât şi profitul rezultat de pe urma exploatarii terenurilor. E limpede că avem datoria să protejăm capitalul românesc, în mod special cel uman.

Rep.: Avem candidaţi optimişti, dar alegătorii sunt cumplit de pesimişti. Au motive-Master Planul odată aprobat şi vizat la Bruxelles ne lasă pe toţi în subfinanţarea goală până pe după 2020-2030!?

C.D.: Ha, ha! Nu ne lasă chiar aşa…Persoane nepregătite şi neavizate susţin această idee, că odată stabilit Master Planul, nu se mai poate modifica. Europarlamentarul Norica Nicolai, venit la Galaţi,  a explicat că acelaşi Master Plan stabilit de Guvern, tot de guvern poate fi ajustat, după cum cer opţiunile şi optimizările de moment. Este chiar indicat să reglăm, să adaptăm Planul după evoluţiile secvenţiale ale răspunsurilor economiei la stimulii externi. Şi, foarte important, proiectele de finanţare nu trebuie musai depuse la Bucureşti, ci direct la Bruxelles.

Rep.: Electoratul are aşteptări, dar şi candidatul are pretenţii de la alegători. Aveţi deziluzii cu electoratul din această campanie?

C.D.: Electoratul nu mai este bombardament de informaţii masive, cetăţenii au evoluat cu o clasă, politicienii trebuie să fie atenţi la această evoluţie. Nu trebuie oferită o campanie a controverselor, ci o campanie a dezbaterii proiectelor, scrise, publicate, discutate, penalizate. Nu avem nevoie de promisiuni elaborate, care sună bine, dar sunt şi irealizabile. Există sondaje irefutabile: românilor le place cel mai mult să fie manipulaţi. Minte-mă frumos! E o prostie care funcţionează foarte bine în România. Păi, să ajungă PNL să promită măsuri sociale mai rău ca PSD?

Rep.: Europa se înroşeşte de social şi de socialişti, Rusia manipulează grosier, ce facem cu europenismul rusificat al Republicii Moldova?

C.G.: Şi eu am crezut 20 de ani în Unirea cu Moldova, să facem Patria Mamă mare. Lumea evoluează însă, la curentul România Mare s-a stârnit şi contracurentul cu Moldova Mare. De ce nu, zic unii?  Mi-e teamă de un răspuns, dar nu-l pot ignora. Conflictul armat din Ucraina, preluarea Crimeii, separatismul din Transnistria şi Găgăuzia ne dau fiori, nu trebuie să ne grăbim să cerem, nepotrivit momentului geopolitic. România şi Republica Moldova sunt parte a Europei, sunt state distincte, dar componente ale Europei,  care vorbesc aceeaşi limbă-româna. Nu putem aplica decât proiecte inteligente, nu cele de secol 19, cu state-fortăreţe. Cu un politician ca Cioloş pierdem România-o dăm corporatiştilor, cu un Băsescu prim-ministru putem pierde Moldova- o dăm ruşilor. Una mai gravă decât alta decizie. Jucăm la loteria moldovenească? Ideea rezonabilă şi realistă este partida europeană, nu cea unionistă. Dacă facem astăzi referendum, două treimi vor spune că Moldova îi trage în jos. Este posibil ca românii să spună că anexarea Moldovei româneşti la cea de peste Prut e calea de a scăpa de dezechilibrul economic?! Este foarte periculos! Nu înseamnă că trebuie să ne resemnăm. Partida europeană este singura modernă, inteligentă şi durabilă, adaptată secolului 21. România şi Republica Moldova să se regăsească pe principii de cooperare în Europa Unită, şi unirea vine implicit.

 

Realizat la comanda Partidului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor  ALDE Galaţi, prestator Echidistant Press SRL, CUI mandatar: 11160008

9 - decembrie - 2016

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

ARGOUL

Definit ca „limbaj convenţional folosit mai ales de vagabonzi, răufăcători, ...

RESPECT...

Respect toate ființele lăsate de Dumnezeu pe Pământ! Se înțelege că ...

O luptă pierdută:

De când te știi tu pe lume,  cetățean model,  sistemul ...

ADIO, OCCIDENT, BUN

Nu-ți imaginezi ce se întâmplă în China, în Asia. Centrul ...