logoImpact EST nr. 899 - 25.01.2022

Sub flamura SSM, Gheorghe Tiber şi Danuţ Blându găsesc sensul strategiei comune ArcelorMittal-federaţii sindicale de mers cu miloaga şi pomana la Guvern

 

Reporter: Dlor, suntem în anul al 13-lea al descreşterii „făbricuţei lui Mittal”de la Galaţi, cel mai mare combinat siderurgic din estul Europei devine tot mai mititel, însă coabitarea dintre patronat şi sindicate duduie. E paradox, consens naţional sau distrugere reciproc asigurată?

Gheorghe Tiber: Sigur că colaborarea patronate-sindicate –guvern este de dorit, dar fiecare reprezentând interesele sale: patronatele reprezintă acţionariatul, sindicatele apără interesele salariaţilor şi drepturile lor prefesionale, nu pe ale liderilor. Trebuie spus că nu există o coabitare generală între patronatul ArcelorMittal şi sindicate. Există un realism sindical, păstrat de noi la SSM. Am cerut tratament corect la negocierile CCM, dar nu ni s-a acordat niciodată. În al doilea rând, nu e normal ca sindicatele să lupte pentru interesele sindicatului. Ştim de mulţi ani că o parte din liderii sindicatelor primesc pentru această direcţionare a intereselor diverse stipendii de la patronat.

Dănuţ Blându: Se manifestă pentru anularea taxelor pentru energia verde, pentru micşorarea preţului gazelor…Nu suntem împotrivă să se acorde facilităţi. Tot primesc facilităţi din 2001 încoace. Prin tot felul de scutiri, au primit pe puţin 1,5 miliarde de dolari. Ce a oferit în schimb? Au dispărut mii şi mii de locuri de muncă şi capacităţile de producţie se închid. De vreo doi ani se plâng de preţul prea mare al energiei electrice şi al gazelor naturale. Poate au dreptate, dar spunem: da facilităţi, dar ce oferi tu patron pentru aceşti siderurgişti amărâţi, care au ajuns la culmea sărăciei? Ce garanţii oferi? Te sprijinim, dar condiţionat.

G.T.: Spunem lucrurilor pe nume: niciodată o multinaţională n-a vrut binele comunităţii unde şi-a desfăşurat afacerea. El îşi urmăreşte maximizarea profitului, nu face industrializarea şi stabilitatea României. Mai ales că numeroase cozi de topor din clasa politică au lovit odată cu „investitorii”-spoliatori de capital. Ei doar au jefuit alte combinate primite degeaba şi au expatriat profitul. Ca români, ca gălăţeni am vrut dezideratul păstrării Combinatului cum a fost. Nu s-a putut, pentru că a fost coabitare vinovată între multinaţionale şi clasa politică. Acum lovesc din nou, vor profit şi din această liberalizare a preţurilor la gaze şi energie electrică şi din strădania de a înlocui energia fosilă cu cea regenerabilă. Cifrele sunt de discutat, avem procente diferite, dar nu am reuşit să avem o strategie de păstrare a resurselor de energie. Patronatele au profitat de această disponibilitate masivă a clasei politice de a ne vinde ţara pe nimic. Ca sindicat naţional, nu ne putem face mercenarii acestor patronate, care nu acceptă condiţii. Am propus variante-hai să proiectăm piaţa pentru 10 ani. Vedem ce activităţi şi obiective păstrăm, ce oameni avem, ce probleme sunt, unde intervenim, cum împărţim profitul. Sunt obligaţii faţă de salariaţi şi faţă de ţara care te găzduieşte. Şi apoi să discutăm cu Guvernul, transparent şi corect. Am vrut un protocol, cu câştiguri pentru toate cele trei părţi, fără să denaturăm natura fiecăruia. Statul să culeagă taxe şi impozite, patronatul trebuie să culeagă profit, iar salariaţii să aibă drepturi. Numai că patronul şi clasa politică şi-au dat mâna pe deasupra salariaţilor şi au făcut ce au vrut ei.

Rep.: Taxe şi profit da-salarii, ba!

G.T.: Din păcate, au fost şi lideri de sindicat plătiţi de la casieria combinatului, pentru a face jocurile patronatului. Noi am spus oamenilor că SSM nu se implică în protestele comandate de la Bucureşti, adică să luăm o sumă oarecare de la patronat pentru a plăti autobuze, mâncare pentru ca oamenii să strige în piaţă: daţi-i lui Mittal energie mai ieftină, s-o ducă bine, ca noi să ne alegem cu ce? Cu cei 50 de lei?

Rep.: Moral nu este să iei bani de la patron, dar dacă este legal…

G.T.: Nu este nici legal! În CCM spune că sunt prevăzuţi bani pentru sprijinirea activităţii sindicale, nu pentru mercenariat în favoarea patronului. Protestul nici nu se justifică, deoarece ordonanţa de reducere a costurilor cu certificatele verzi este în vigoare. Patronatele cumpără mai puţine, deci este o facilitate. De fapt, ce vrea gruparea ArcelorMittal-federaţii sindicale? A spus-o şi Băsescu, cer un ajutor de stat, aşa cum a primit în 2001, de un miliard şi jumătate de dolari, şi pentru care nu a respectat nici 10% din obligaţiile asumate atunci. Şi erau obligaţii scrise. Darămite acum, cînd nu este scris nimic. Vrea energie şi gaze ieftine, fără să aibă obligaţii asumate prin protocol, pentru Galaţi, pentru România. I-am cerut directorului Bruno Ribo să facem un protocol de ajutor reciproc-dvs păstraţi o producţie de 2 milioane de tone, pentru care vă obligaţi să găsiţi pieţe s-o vindeţi, păstraţi un număr de 7000 de oameni în Combinat şi păstraţi activele funcţionale în acest moment-cele două furnale, oţelăria 1…Şi cu acest protocol să mergem la Guvern, să obţinem facilităţi, să fie profit viabil. Păi, ei anunţă în presă că vor tratament corect, după cinci ani de pierderi. Păi, cât de prost să fii? Pierd de cinci ani, încontinuu, nu închid, dar vreau să fiu tratat corect! Ce vreau să fac? Să măresc pierderea şi anul viitor? E o strategie de obţinut avantaje. E bine pentru ei, dar ţara pierde încontinuu, se reduc alte 560 de locuri de muncă…Ei nu garantează şi nu promit nimic. Păi, este un principiu din dreptul roman: do ut des- îţi dau ca să-mi dai. E chiar legea care guvernează capitalismul. Trebuie să câştige ambele părţi.

Rep.: Şi federaţiile n-au sesizat principiul? Sau ei merg pe principiul „50 de lei e mai mult decât nimic!”?

G.T.: Sunt liderul care stau pieziş, nu mă laud, e de datoria mea, dar mereu m-au întrebat-ce vrei pentru tine? Nu pentru salariaţi…. Pentru salariaţi nu se poate, spune tu ce vrei. Din păcate, unii lideri au pus botu, pe româneşte, şi au uitat de cei care sunt cu frica în sân, că îşi pierd locurile de muncă. Eu sunt convins că dacă ArcelorMittal primeşte facilităţile cerute, patronii tot îşi fac planul de închis Combinatul. Poate că se trezeşte un guvern oarecare să fie cu sufletul la ţara asta. Să nu fie prea târziu…

Silviu VASILACHE 21 - martie - 2014

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Patronul: prima viol

În data de 23. 12. 2021, în jurul orei 12,10, ...

Ucraina şi România

Despre acest subiect am început să scriu mai aplicat încă ...

La un pas de război

Criza ucraineană continuă să se adâncească. Rusia a depăşit probabil ...

Dan Dobrea şi-a cun

Frumoasa şi distinsa co-fondatoare a restaurantului THE LIVINGROOM din Galaţi, ...