logoImpact EST nr. 870 - 12.05.2021

Directorul Eugen Zaharia face management pentru o Administraţie a Pieţelor de top şi aproape brand

 

Reporter: Dle director, avem serviciul public de maxim interes comercial numit Administrarea Pieţelor Agroalimentare. Iar dumneavoastră sunteţi directorul de maximă longevitate pe funcţie. Este un secret profesional?

Eugen Zaharia: Poate că programul de dezvoltare a pieţelor propus de mine în 1992, când am fost numit director, şi conceput pentru 20 de ani a fost un motiv…Evident, s-a ţinut cont şi de faptul că aproape tot ce am propus atunci s-a realizat. Acum ne apropiem de final…Galaţii au fost printre cele mai vitregite oraşe din punct de vedere al pieţelor, dar acum suntem în topul pieţelor din ţară, sper să ne putem compara şi cu pieţele din Uniunea Europeană.

Rep.: Vă referiţi la serviciile de comerţ din halele de industriale?

E.Z.: Nu ştiu dacă vă vine să credeţi, dar în pieţele municipiului fac activitate de comercializare 8000 de salariaţi. E o cifră destul de mare. Nu sunt angajaţii Pieţelor. Sunt firmele şi asociaţiile care îşi fac activitatea în spaţiile pieţelor.

Rep.: Când aud de atâţia oameni, mă gândesc automat la maşinile lor: unde au loc, că nu prea sunt parcări prin pieţe?

E.Z.: Pământul este scump, chiar dacă se vinde ieftin…Pieţele au fost gândite, dar la alte încărcări. Nu s-a anticipat. Unele pieţe au fost gândite astfel, de exemplu Piaţa Centrală, care are şi parcare subterană. Este foarte folosită şi parcarea din Ţiglina I. În general, aşa au fost gândite toate pieţele. Dar, sunt şi momente când parcările nu sunt suficiente. Trebuie spus că avem obişnuinţa să intrăm cu maşina până  la tarabă, la uşa magazinului… Maşina trebuie să rămână în zona de parcare, şi de acolo se merge pe jos.

Rep.: Aţi pomenit de un amplu program de investiţii. Unde aţi băgat ultima oară banii?

E.Z.: În piaţa din Micro 39. Acolo „peroanele” erau vechi, ruginite, marfa se uda la ploaie, iar la ger nu se mai putea sta. Mai era şi un sector cu produse de uz casnic şi industriale, care era la limită cu condiţiile de vânzare. Am creat în doi ani două hale, cu aer condiţionat şi căldură, unde sunt 30 de comercianţi în condiţii ireproşabile. Hala veche nu avea aer, şi am găsit soluţii şi acolo. În Micro 14, la fel de dificil era.

Rep.: Unde loveşte acum serviciul investiţii?

E.Z.: În Micro 17, unde am început proiectarea, şi sper că până în iarnă să facem chiar licitaţia. S-au limpezit problemele cu o revendicare, am întabulat terenul, avem de eliminat foarte multă tablă de acolo… Am scos autorizaţii de demolare, refacem totul…Vom construi spaţii de comercializare, fără a scoate din sector comercianţii. Acolo este existenţa lor, trebuie să fim atenţi. Avem corecţii la Hala Veche din Piaţa Centrală. Este un sistem vechi, nu mai este în normele europene. În Ţiglina I este şi aer condiţionat, şi căldură, rămâne doar Piaţa din Micro 40. Aceasta este o piaţă specială, acolo sunt fenomene care sunt legate de o anumită etnie, oamenii fug, pentru că au necazuri…Când va fi o hală controlabilă, cu camere şi cu circuite sigure, va putea funcţiona. Este oricum o zonă cu putere de cumpărare mai mică. Pentru că pieţele au preţuri diferite la aceleaşi produse.

Rep.: De ce n-ar putea prelua astfel de pieţe dificile amatorii privaţi de concesiuni? Pentru că se vorbeşte de preluarea administrării în regim de concesiune a celor mai bune pieţe. Să ia Micro 40, că tot e la pământ!

E.Z.: Noi suntem deja concesionari. Acolo unde s-au făcut concesiuni, s-a făcut concesionarea managementului pieţelor. Şi unde piaţa era serviciu public la Primărie. Noi suntem operatori de mult timp. La Galaţi, dezvoltarea este făcută deja, privaţii nu ştiu ce mai au de făcut. Dacă intră privaţii în management, s-ar perturba serviciile publice. Ar putea intra în pieţe activităţi care n-au nicio legătură cu pieţele, nu sunt compatibile. Cred că nu se doreşte asta.

Rep.: Să se concesioneze măcar vânzarea pepenilor, care este o obsesie în fiecare sezon.

E.Z.: Nu se poate face! Anul acesta n-a mai fost la fel. N-au mai fost atât de multe reclamaţii. Au fost doar două.

Rep.: Ha, ha! Faceţi şi managementul reclamaţiilor?!

E.Z.:  Am închiriat zone limitrofe, în care se poate gestiona. E o problemă de o lună, două. Pe trotuar nu este permis. Am compartimentat boxe cam peste tot. S-au făcut un fel de pieţe volante de sezon, cu întreţinere, cu curăţenie, cu supraveghere, fără manele etc. Se poate. La noi nu se fac pieţe volante, deoarece cumpărătorul vrea să ia de toate din acelaşi loc.

Rep.: Concurenţa supermarketurilor a luat din vadul pieţelor?

E.Z.: Marile magazine sunt utile. Nu s-a simţit o scădere a vânzărilor. Prospeţimea ne avantajează. Sunt oameni care vin de drag în pieţe, vor doar să vadă produsul proaspăt.

Rep.: Doar samsarii, speculanţii şi intermediarii sunt vechi.

E.Z.: Bună remarcă! Hai să nu-i numim speculanţi sau samsari. Comerţ la Galaţi face doar producătorul, asociaţia familială, doar cine are dreptul. Ei iau de la Piaţa de gros din Basarabiei,nu pleacă la Bucureşti. Preţul diferă în funcţie de pieţe, cu un leu sau cu un leu şi jumătate. Asta nu înseamnă că unii dintre comercianţi sunt mai lacomi.Toată lumea vrea producători, speră să fie preţul mai mic. Dar producători sunt peste tot. În Micro 20 nu taxăm, dar comercianţii nu vin. Este un paradox, şi producătorul vinde cu acelaşi preţ. Ce se întâmplă? Este greu pentru producător să vină cu marfa de la 70-80 de km. Şi atunci apare intermediarul, aşa este peste tot.

Rep.: La noi lipseşte însă depozitul frigorific.

E.Z.: Da, dar lipseşte şi o Asociaţie a producătorilor, activă. Avem goluri de producţie de 7-8 luni, şi atunci apare importul. Şi cresc preţurile…

Rep.: Creşte preţul la peşte pentru că nu avem o piaţă de gros pentru peşte.

E.Z.: Am făcut proiect, dar s-a terminat finanţarea de la UE. Am vrut s-o facem în Piaţa Basarabiei, rămânem pe poziţii, vrem să reluăm, pentru că la Galaţi ar trebui să existe nişte depozite de peşte.

Rep.: Bine că măcar avem Ziua Recoltei!

E.Z.: Da, va fi a 12-a ediţie şi devine un brand de Galaţi. Vom ornamenta deosebit şi vom introduce expozanţi în toate pieţele. La Târg vor veni peste 300 de expozanţi, sunt şi cereri noi, toţi speră în vânzări mari şi preţuri mici. De ziua Târgului de Toamnă va exista o piaţă potrivită pentru fiecare.

Silviu VASILACHE 28 - septembrie - 2013

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Accident de muncă m

Sâmbătă, 8 mai 2021, a avut loc un accident de ...

Moldo-gălăţeanca

Investitoarea misterioasă Se poate spune că această investitoare este una deosebită ...

Legumele de la sport

Da, chiar aşa, nebunii noştri de la Primăria Galaţi au ...