logoImpact EST nr. 886 - 17.09.2021

aNGHELUTAvADUVAJurnalistul Mihai Angheluţă Jr. şi avocatul Costel Văduva îi bănuiesc pe cei de la Calorgal că bagă cu forţa agent termic pe sub uşa asociaţiilor

 

Reporter: Poporul jefuit de Apaterm ia ţeapă de la Calorgal! Pare să fie deviza tărăşeniei de râsu-plânsu a comunismului de bloc, care îl face abonat pe consumatorul captiv de nu se vede. Are Calorgal drepturi asupra foştilor abonaţi Apaterm? Cine este Calorgal de are căderea să dea avize pentru debranşare?

Mihai Angheluţă: O adresă trimisă prin luna mai la asociaţii le pune în vedere locatarilor că dacă vor să iasă din sistemul centralizat, trebuie să plătească nişte taxe de avizare-100 de lei cu TVA dacă proiectul este făcut de o firmă autorizată sau dacă e făcut de Apaterm, 400 de lei. Cum vi se pare asta, adresă Calorgal care pomeneşte de proiect Apaterm? Are dreptate Calorgal, refoloseşte proiectele Apaterm. Numai că nici Apaterm n-a făcut vre-un proiect, ele se iau din Cartea Tehnică a blocului, pentru că aşa erau uzanţele. Proiectul este pe partea proprietăţii private, nu pe ce operează distribuitorul de agent termic. Nu ştiu de ce aceste date nu stau la Asociaţie şi sunt la Apaterm, sau care o fi distribuitorul…Nu asociaţia face calculele de distribuţie a costurilor pe elemente de încălzire? De ce să iau eu, societatea X, bani pentru ce a făcut societatea Y?

Rep.: Se recunoaşte că societatea Calorgal 1 este Apaterm 2?

Costel Văduva: Nu numai. Este o metodă de a băga mâna în buzunarul cetăţeanului, cu forţa. Vrei nu vrei, plăteşte! Este buzunăreală în toată regula. Blocurile, indiferent când sunt construite, au planuri pentru toate instalaţiile din ele. Societatea care le-a vândut, Loconfort, are documentaţiile, şi pot fi găsite acolo. Sunt anexe la schiţele cadastrale.

M.A.: De fapt, ei vor să întocmească documentaţia instalaţiei după debranşare, ce le rămâne…

C.V.: Dar aparatele de măsură care să măsoare debitele şi temperatura simultan? Măsoară cineva cantitatea de căldură degajată de agentul termic în apartament? Trec 10 l/oră la 50 de grade, şi în cameră sunt 30 de grade-cine măsoară cu cât beneficiez eu în mod real? E uluitor, vin să măsoare câţi elemenţi am la calorifer, sau ce suprafaţă radiantă. Au venit cu repartitoarele, care sunt altă afacere… Ce să caute ei în casa mea? Dă parametrii la marginea blocului şi a apartamentului, mă facturezi pe mine, nu asociaţia, nu facturezi la grămadă, cu nu ştiu câte blocuri. Fiecare locatar are condiţiile lui proprii…

Rep.: De ce iese pe piaţă Calorgal tot ca unic ofertant, cum de s-a născut monopolist?

C.V.: Căldura şi apa caldă nu sunt privite ca utilitate publică în UE. De asta se justifică oferta unei societăţi private. Ori, la noi, societăţile publice nu au justificare, sunt sereleuri sau pe acţiuni, care nu au ce căuta în relaţia cu serviciile publice.

M.A.: Da, sunt societăţi de drept privat, care sunt chitite să facă profit. Chestia e că au fost făcute de cei care se pretind mai de stânga. E şi cazul Calorgal.

C.V.: Da, şi vine ANRSC, care e în relaţie cu Guvernul, care spune prin Ordin că cetăţeanul trebuie să plătească taxa de deconectare.

Rep.: Cetăţeanul trebuie jefuit, nu asta este deviza zilei?

C.V.: Cetăţeanul trebuie jefuit cu orice preţ. În orice poziţie, oricum ar fi, nu contează dacă înţelege sau nu, el trebuie jefuit. Ce taxă trebuie ca să desfac o conductă?

Rep.: Nu trebuia să fie o ofertă pentru astfel de servicii? Şi să fie o licitaţie, între două sau cinci firme, care să propună cea mai bună variantă?

M.A.: Oamenii ăştia sunt chitiţi să ia bani cu orice chip. Să nu uităm de două taxe propuse. Din momentul reluării apei calde de consum, se va plăti taxa de golire-umplere a apei calde de consum. Dacă era de umplere, ar fi fost oarecum justificată. Dar reumplerea cum se justifică? Vara, după ce făceau reparaţii cereau taxa de reumplere? Nu. Acum sunt taxe : pe două coloane, baie plus bucătărie-12,85 lei cu TVA; pe trei coloane, baie plus bucătărie, 14,95 lei cu TVA. De ce? Ăştia-sau tot ăia- au venit acum să impună societatea lor. Nu cumva să vină altcineva, un privat. Şi atunci, la prima criză a datoriilor la Apaterm, Marius Stan şi colegii lui de partid de la Tecuci şi Şendreni au făcut o societate, Calorgal, care să distribuie la nivelul judeţului. Inclusiv la Şendreni, care este o biată comună, care nici nu are canalizare. Sau în Tecuci, unde nu mai există încălzire centralizată de 15 ani. Oamenii ăia au centrale, sobe, deci nu intrau în calcule. Totul era obţinerea licenţei de operator regional, prin încredinţare directă. Să fie o frăţie a politrucilor, pe care îi interesează doar de ei. Problema este că licenţa de clasa 2 valabilă până în 2018, doar pentru distribuţie-pentru că de cogenerare nu poate fi vorba, pentru că nu au cu ce-a fost schimbată în 5 aprilie 2013. La o şedinţă de analiză la ANRSC, Calorgal cere trecerea de la clasa 3 la clasa 2, adică restrângere la aria administrativă a Municipiului Galaţi. Am fost regionali, ni s-a încredinţat direct, iată-ne municipali şi monopolişti, un sistem aproape comunist.Numai că declasarea la municipal presupune organizarea unei licitaţii…

Rep.: Nu există arbitru? Nu fluieră?

C.V.: Problema e că nu există nici echipa adversă. Nu are cine să bată 11 metri.

M.A.: Cei de la Electrocentrale tac suspect, deşi au agent termic şi pot face şi distribuţie. Tac şi nu spun că acolo e ofsaid. Cum adică, cineva vine şi se dă pilot de avion, şi el nu are decât carnet categoria B, nici măcar camion. N-am mai plătit pentru avion, că era scump, v-am păcălit, gata, aţi luat-o!

C.V.: Iată, Electrocentrale trebuie să bată penalty. Să atace contractul la ANRSC, ei se lăudau că ar fi partener alternativ la falimentul Apaterm. Să vină acum, să vină sindicatele care luptă pentru şomeri…Calorgal vinde blana ursului din pădure. Cum este el furnizor pe conducte, în condiţiile în care falimentul Apaterm nu e terminat? Conductele sunt ale Primăriei, nu? Au dreptul cei de la Calorgal să le folosească?

Rep.: În scrisoarea-buzdugan trimisă asociaţiilor, se spune: „În urma dispunerii judecătoreşti nr…, Calorgal a preluat activitatea de furnizare a aenergiei termice…”

C.V.: Nu i-a dat nimeni activitatea!? Pe ce conducte? I-o fi dat-o Dumnezeu. O asociaţie nu are de ce să semneze pe 6-8 blocuri, în devălmăşie totală…Administratorul se dă bine cu primăria, dar proprietarul este bun de plată. Nu plăteşte administratorul, plătesc tăntălăii din asociaţie.

M.A.: Şi dacă eu nu vreau să semnez, pentru că contractul nu este vizat de ANRSC? În acest moment, contractul este ilegal. Şi vecinii spun:noi suntem mai mulţi, îţi băgăm căldura în casă cu forţa! Când îi dau în judecată, se vede că nu au aviz pe contract, şi câştig. Ce păţesc vecinii? Două lucruri mari şi late: se pot alege cu întreruperea furnizării, din cauză de contract ilegal şi doi, rămân pe cap şi cu datoriile mele, care mi s-au impus cu forţa.

Silviu VASILACHE 26 - iunie - 2015

One Response so far.

  1. Hilerin Paul Dan spune:

    Sunt obligat sa plătesc pentru debransare?

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Gala premiilor PIMM

Mereu reuşeşte Marian Filimon, acum pentru a 20-a oară, să ...

Cică se vrea veceu

Aflăm că în laboratoarele Primăriei Galaţi s-a pus la copt ...

Bustul lui Spiru Pl

Ţărăniştii de Galaţi, nedemni de acest partid istoric, darămite ...

Modificări de trafi

Primăria municipiului Galaţi informează că, începând cu data de 15 ...