logoImpact EST nr. 893 - 27.11.2021

antoniu_9450Scriitorul Corneliu Antoniu face confesiuni de vară pentru o lungă toamnă a rinocerismului cultural

Rep.: Care să fie deviza zilei în oraşul care a rămas violentat de trecerea pe aici a unor „cumpliţi negustori”, şi este acum brutalizat de nişte moguli fără milă?

Corneliu Antoniu: „Tot ce faci bine în oraşul ăsta se întoarce împotriva ta!”. Mi se potriveşte. Sunt interese de grup care fac presiuni pentru înlăturarea culturii autentice şi înlocuirea ei cu surogate provinciale.

Rep.: E vreo raţiune în asta?

C.A.: Da, într-un sat fără câini, poţi umbla fără băţ. Tupeul şi obrăznicia sunt calităţile principale şi suficiente pentru a fi promovaţi în funcţie de decizie. E o realitate locală. Oamenii şi faptele lor care nu îi servesc trebuie să dispară. După aceste „principii” persoanele performante trebuie îndepărtate- marginalizate iar în locul lor plantate fantomele. E o diversiune culturală fără precedent iar scadenţa se va face în viitor, din păcate prea târziu. Tot acest tablou malefic se petrece aici chiar în faţa mea, dizidentul care în 1987 declara greva foamei pentru Drepturile Omului, în timp ce “domnii de azi” băteau cu lingura de lemn în geam.

Rep.: Fă propagandă, nu cultură!

C.A.: Se cred importanţi, pentru că sunt la putere. Nimeni nu-i întreabă nimic iar dacă trebuie să dea socoteală, o fac de ochii lumii. Ţara lui Papură-Vodă transformată în bazin electoral pentru toţi hoţii ajunşi la putere.

Rep.: E muncă pentru marginalizarea oamenilor de valoare!

C.A.: Da, exemplul meu. De 18 ani am înfiinţat la Galaţi filiala Uniunii Scriitorilor, am înfiinţat o revistă, sub egida Uniunii Scriitorilor, am înfiinţat un festival internaţional de literatură, un ordin cultural internaţional, şi cu toate astea, instituţiile create de mine nu se bucură de atenţia şi respectul conducerii oraşului nostru. Acesta este adevărul. Am făcut –fără bani-branduri culturale cunoscute. Datorită unor mişcări subterane şi a unor persoane rău intenţionate, sunt pus în situaţia de a plăti o importantă sumă de bani, pentru simplul motiv că nu se justifică activitatea mea culturală, pentru că nu am salariaţi. E o aberaţie, care îi face de râsul lumii pe cei care au emis-o, demonstrează că se urmăreşte intimidarea mea, şi stoparea demersului cultural autentic şi a culturii scrise din Galaţi. Revista Uniunii Scriitorilor nu mai apare, i-a fost oprită finanţarea. Cum să ai salariaţi, dacă ei sunt voluntari? E o hârtie aberantă a Primăriei, primarul Stan cred că nu i-a dat drumul deoarece a sesizat că se făcea de râs, dar după schimbarea de la alegeri, hârtia apare cu altă semnătură, dar cu data de atunci. Şi mai este şi într-un singur exemplar. A găsit Curtea de Conturi ceva defect la Fundaţia Antares? Nimeni din ţara asta nu are dreptul să stopeze presa scrisă sau vorbită! Ne-am câştigat acest drept. Numai nişte incompetenţi puşi pe criterii politice pot face asemenea aberaţii. Se poate să faci Festivalul Antares fără revista Antares? De 18 ani este mesagerul cultural şi de imagine al acestui oraş şi al acestei zone, invitaţii plecau cu revista în buzunar, vorbeau despre Galaţi, despre scriitorii din Galaţi…Sigur că s-au creat invidii, răutăţi, toţi cei care fac reviste pe genunchi şi-au închipuit că sunt cineva, că trebuie să dispară Antares, ca să rămână ei…Spun încă odată: se întâmplă o mare mizerie culturală la Galaţi! Nu ştiu dacă societatea civilă mai există, sunt conflicte de interese…Sunt oameni care realmente nu au ce căuta în Primărie, să răspundă de sectorul cultural. Se mută căciula de pe un cap pe altul, dar capul pătrat e acelaşi, fără vreo reacţie din partea cuiva. Au tupeul şi obrăznicia să se arate în faţa lumii aşa cum sunt, ştiind că nu va fi reacţie din partea populaţiei. E lucrul cel mai îngrijorător. Revista scriitorilor nu mai are bani, celelalte însă, care nu sunt de cultură, au redacţii, bani de la stat, hârtie de lux. Sunt nişte jurnale oarecare, care mulţumesc veleitarismul. Trebuie să trăiască şi ei, dar cultura autentică e altceva…

Rep.: Acţiunea lor se bazează pe lipsa de reacţie a oamenilor de valoare. Nu trebuie un răspuns?

C.A.: Asta vom şi face. Vom chema societatea civilă, oamenii de bine, vom ţine o serie de conferinţe în aer liber, în Parcul Eminescu, sau aiurea, organizate de Fundaţia Culturală Antares şi Filiala Sud-Est a U.S.R. Vom solicita filialele din ţară ale USR şi posturile tv. naţionale, pentru că cele locale sunt obediente. Obediente şi aservite interesului politic, iar majoritatea moderatorilor nu sunt pregătiţi pentru a face meseria aceasta. Una este să faci performanţă politică, şi alta e să faci performanţă culturală. Nu lauzi un politruc că face cultură. Ori eşti obedient, ori habar-n-ai despre ce este vorba. Nu lauzi un politruc că face cultură, numai fiindcă depinzi financiar de el.

Rep.: Iar regăsim Galaţii în plină stepă culturală?

C.A.: Galaţiul nu este o stepă culturală, are mulţi autori valoroşi. Câţi dintre membrii Uniunii Scriitorilor au fost solicitaţi să publice în ziarele locale? Câţi au fost invitaţi la posturile de televiziune? Îi poţi număra pe degete. Aceşti moderatori nu sunt capabili să aibă un dialog cu un om de cultură, nu au nimic comun…A fi om de cultură în oraşul acesta înseamnă să ai curajul unei democraţii reale, şi nu a uneia închipuite. Noi am câştigat dreptul de a spune şi de a avea curaj. Am un sentiment cumplit-oamenii au mai puţin curaj decât înainte de revoluţie. Oamenii nu mai au curaj să vorbească, să se manifeste. Politrucii lăudaţi nu sunt buni pentru a conduce instituţii prestigioase de cultură. Locul lor e alături de fanfare, de tarabe culturale, de manele, de unde iese şi ceva campanie electorală, şi ceva bani. Dar unui om de cultură i se citeşte cultura pe faţă, din modul cum discută, cum apreciază…Eu nu am orgoliul ideilor mele furate, eu am orgoliul faptelor mele. În loc de o Istorie a Literaturii Române la Dunărea de Jos, de ridicare la standarde naţionale a unor creatori locali, s-a făcut în schimb un dicţionar al scriitorilor, pe 700 de pagini, cu bani (nu se ştie de unde ?), care este o porcărie, un ghiveci cultural. Dau un exemplu: ce caută un oarecare scriitor cu toată familia lui acolo? El, soţia, copiii? E un dicţionar de familie care dezinformează grosolan. Oamenii importanţi au un CV denaturat, care frizează dreptul la imagine iar creatorii de mâna a doua sau a treia, obedienţi, fără coloană vertebrală, cu moralul scăzut şi fără talent, au reprezentări megalomanice.

Rep.: Şi totuşi, ce se cultivă în oraşul acesta?

C.A.: Teama şi şantajul. Se construiesc dosare. O nouă dosariadă şi o întreagă ţesătură de şicane şi ameninţări. Iată, la Primărie a început rotaţia cadrelor! Propus la început de către Ilie Zanfir, la şefia Comisiei de Cultură, Gheorghe Buceag renunţă numai după o lună la funcţie, propunând la rândul său să fie înlocuit de nimeni altul decât de Ilie Zanfir. Trai neneacă…,la vremuri noi, tot ei! Sper ca noul primar al Galaţiului să dea afară gunoiul din Primărie şi nu să-l ascundă după uşă. Există pericolul ca să pută şi domnia sa, şi ar fi un mare păcat, e încă tânăr învăţăcel. Păi nu? (va continua)

Silviu VASILACHE 30 - iulie - 2016

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Doi judecători ai C

Justiţiabilul Ion Banu este de zeci de ani într-o bătălie ...

Ex-deputatul gălă

Implicat într-un dosar de corupţie, alături de prim-procurorul gălăţean Roşca ...

Guvernul Ciucă ia

Eficientizarea companiei TAROM, continuarea procesului de modernizare a infrastructurii aeroportuare ...

Având şapca lui Le

Dacă intraţi pe siteul Impact-est şi daţi căutare, sus ...