logoImpact EST nr. 893 - 02.12.2021

Doruleţ Resmeriţa pune la punct nişte principii şi norme din piesa  „De-a Opoziţia în oraşul în care nu-i nici o Putere”

 

Reporter: Să surprindem nişte cetăţeni care mai urmăresc ce se întâmplă prin oraşul lor, cu câteva vorbe despre mersul conflictelor de interese la nivelul Primăriei.

Doru Resmeriţă: Arhitecta şefă Voicilă a validat un document, care facilitează un contract de amenajare unei firme, la care ea a lucrat cu mai puţin de cinci ani în urmă. E un caz de manual pentru ce înseamnă conflictul de interese. În primărie se cunoaşte lucrul acesta. E un contract acordat firmei la care este angajat şi soţul dânsei. Este un conflict de interese evident şi Primăria trebuie să rezolve problema. Ce mă deranjează este că reprezentanţii Primăriei cunosc conflictul, dar nu fac nimic.

Rep.: Am cerut CV-ul dnei arhitect şi Primăria ne-a comunicat că CV-ul este document secretizat. Secrete personale într-o instituţie publică?

D.R.: A lucrat la firma Atelier 3D şi este înregistrată şi în Registrul Arhitecţilor, la aceeaşi firmă. Dovada există! Nu avem nimic cu firma respectivă, dar este conflict de interese. Eu observ că regula din Primărie devine conflictul de interese. Am constatat asta şi la concursurile pentru membrii din consiliile de administraţie la societăţile publice. Acolo, aparent este doar un conflict politic, cât timp partidele au semnat un protocol de împărţire a posturilor între partidele majoritare din Consiliul Local. Doi ai mei, trei ai tăi, doi ai…Ce avem însă acolo? Sunt oameni care au depus dosare, care au CV-uri impresionante, care au realizări şi care au fost nejustificat excluşi din concurs. Este cazul doamnei Angela Ivan, de la Regia Zona Liberă.

Rep.: Nu se respectă configuraţia politică rezultată din alegeri?

D.R.: Nici nu este nevoie. Noi am avut două locuri, dar le-am refuzat. Legea spune clar-este un concurs de dosare, un concurs de CV-uri, nu o împărţire politică. Nu poţi fi parte pe o înţelegere care poate aluneca rapid în penal, dacă este înţelegere…Asta este problema! Nu e ca la titularizare. Împărţim posturile din educaţie pe criterii politice?

Rep.: Este concurs de dosare politice.

D.R.: Este concurs de dosare care nu trebuie să fie politice. Premisele HG 109 sunt tocmai depolitizarea instituţiilor publice şi creşterea eficienţei lor economice. Eficienţă constatăm doar la Zona Liberă, dar doasrul Angelei Ivan a fost  respins…Nu înţeleg: ne dorim profit la societăţile publice sau dorim doar control politic? Aşteptăm decizia Prefectului, în urma sesizării noastre. Nu o să fie conform legii, facem sesizare penală contra CL şi a comisiei care a organizat alegerile. Instituţia Prefectului nu este în stare să sprijine un demers conform legii, nu ştim, dar întârzie luarea unei decizii, e la limita de 30 de zile, bănuiesc că a fost influenţat politic…

Rep.: Prefectul este o persoană numită politic.

D.R.: Da, este numit politic. Ca să nu fim ipocriţi, trebuie să revenim la situaţia în care şi prefectul şi preşedintele CJ trebuie să reprezinte o administraţie a unui partid, a unui guvern. Să nu ne iluzionăm cu independenţa Prefectului, acesta n-a fost niciodată independent. E şi în alte ţări la fel, şi funcţionează…

Rep.: Galaţiul e la pământ, deci e starea normală. Galaţiul a fost şi este teritoriu pentru gherilele de găşti politice.

D.R.: Suntem într-o zonă de extremitate. În loc să fim centru economic, suntem între primele cinci  judeţe privind rata şomajului, şi în ultimele cinci privind creşterea PIB-ului pe cap de locuitor. Asta înseamnă că Galaţii au scăzut economic, depind de două companii, nu încearcă să atragă investiţii. Exemplu este centrala din Zona Liberă, cum că ar fi probleme de mediu. Nimeni nu face investiţii dacă nu respectă legislaţia de mediu. Trebuie să produci pe parametrii de lege. Nu respectă condiţiile, nu funcţionează. Orice investiţie este bună pentru gălăţeni, deci să nu căutăm motive unde nu sunt. S-au respins tot felul de proiecte. Ştiu de proiectul din zona unităţilor militare, respins …

Rep.: Nu s-au înţeles pe parandărăt!?

D.R.: Probabil! Sau au văzut unul mai mare decât în realitate. Nu s-a făcut proiectul…În campania electorală s-a propus Primărie, Stadion şi Mall. Niciunul nu e nici măcar în faza de proiect tehnic. Nu se va reuşi nici în următorii doi ani. Pentru vechiul sediu, Primarul prelungeşte închirierea, cu preţ mai mare. De fapt, e preţul cu care închiriază Primăria…Alte proiecte, unde nu sunt nici locuri de parcare, nu sunt clădiri terminate, nu sunt soluţii benefice pentru oraş. Cu stadionul am văzut ce a ieşit. Oţelul rămânea campioană dacă Marius Stan rămânea preşedinte. Acum, Oţelul nu are nici măcar o politică de transferuri onorabilă, şi asta este tot un eşec al actualului Primar. Actualul Primar s-a angajat că va face stadion pentru Clubul Oţelul, că echipa oraşului va avea o comportare onorabilă în campionat…A dat satisfacţie suporterilor, acum iau altă echipă…Mall-ul se face acum pe Coşbuc, dar după ce firma intrase în blocaj. Stan vroia să facă însă alt mall, cu altă firmă… Oraşul şi judeţul sunt blestemate, nu putem ieşi, nu facem proiecte, le blocăm pe cele dinainte…E o bătaie dintre mall-ul meu şi mall-ul tău. Avem un mall-şi la gară…Primăria susţine doar avizarea, dă terenuri, autorizează…Dar sunt şi alte situaţii, în care nu se face nimic. Era în faza terminală Sala Sporturilor, mai sunt de pus geamuri, dar nu terminăm…

Rep.: Nu trebuia să termine echipa de tineret de la PDL, care a angajat lucrările prin ministerul pedelist?

D.R.: Să nu politizăm, să spunem că sportul e deasupra partidelor…S-au băgat bani, trebuie finalizat. Vă dau exemplul cu parcurile, unde n-a fost băgat PDL. Cele două parcuri, administrate de PSD, acum de USL, făcute pe fonduri europene. De ce nu e gata la 1 iunie? Aleile sunt prea înguste? Proiectul este prost? Se puteau face notificări, şi să schimbi proiectul. Acolo se pierd bani, depăşeşti termenul, intri în penalizări. La Baia Comunală nu s-a terminat nimic, deşi mai era doar faianţa şi apa. Dar, acolo era alt proiect, la care s-a şi tăiat panglica…

Rep.: Se întâmplă că sunt două găşti de nehaliţi, care trag de aceeaşi ciosvârtă?

D.R.: Sunt mai mult de două. Chestia este că centrul de Putere nu este politic, este privat. Fiecare cu interesul lui. Nu termin pentru că nu mai iau nimic dacă finalizez. Nu avem nici baie, nici sală, nici parcuri…E caz tipic de corupţie , din manual. I-am dat primarului Nicolae un manual de corupţie, am să-i dau unul şi lui Stan.

Rep.:Daţi-i-l mai repede!

D.R.: La un an de guvernare USL vrem să facem un bilanţ al Guvernării. Să se vadă acolo clar ce au făcut cei doi –Stan cel Dubios şi Suleyman Magnificul. Ha, ha! Personaje politice în trend! Pentru că nu s-a făcut nimic, paginile ar fi albe. Oricum, cetăţenii le pot folosi ca agende…Cred că toată clasa politică din Galaţi este posedată…Înalt Prea Sfinţitul Casian ar trebui să aducă la Catedrală toţi politicienii, să scoată Dracul din ei. Dacă nu se face exorcizare, nu mai avem viitor la Galaţi.

Silviu VASILACHE 14 - iunie - 2013

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Primarul şi cei 15

Aceşti izmenari stau toată ziua cu stufu-n gură şi calcă ...

HARTA COLINDELOR ROM

HARTA COLINDELOR ROMANESTI  

Andrea Chiş candide

Judecătoarea Andrea Chiş, plecată în CSM de la Curtea de ...

Gabriela Baltag, can

• „Mi-aş dori să redau CSM transparenţa de odată. Trebuie ...

Informare contribuab

INFO-Solicitarea certificatelor de rezidenta din SPV de catre PF