logoImpact EST nr. 871 - 18.05.2021

AbdulaAAAPreşedintele Uniunii  Democrate a Turcilor din Galaţi, Gulten Abdula, crede că e loc în lume şi pentru islamism, şi pentru creştinism

Reporter: Se ciocnesc a treia oară cele două mari culturi ale lumii, creştinismul şi islamismul, şi îşi dispută lumea. Este o afirmaţie corectă?

Gulten Abdula: Eu nu cred că este chiar aşa, religia este doar folosită. În spatele celor două civilizaţii religioase se află alte interese. Politice, geopolitice, mercantile, conduse de forţe oculte. Aşa văd eu problema, ca cetăţean de religie musulmană care trăiesc într-o ţară creştină. Nu prea sunt de acord când se aruncă anatema pe religia islamică. Una este religia islamică, alta este viziunea fiecărui musulman, al adeptului acestei religii… Mă deranjează când se fac anumite afirmaţii nejuste faţă de această religie islamică. Nu se cunoaşte îndeajuns ce este ea, nu au citit îndeajuns Coranul, chiar şi unii din adepţii religiei islamice… Dacă ar fi ca musulmanul să urască în totalitate creştinismul, atunci n-ar mai exista cheia mormântului sfânt în mâna unui musulman, care în fiecare dimineaţă, de peste 500 de ani, deschide mormântul lui Iisus şi asistă la slujba de dimineaţă care se face. E locul unde a fost spălat, unde a fost înmormântat. De ce? Pentru că în Coran există un capitol întreg dedicat naşterii lui Iisus şi Fecioarei Maria. Necunoaşterea duce la ciocniri. Ceea ce se întâmplă acum…Întreaga comunitate musulmană din România-turcă şi tătară- suntem împotriva acestui terorism. Terorismul nu are nici religie, nici culoare, terorismul există şi în lumea creştină, şi în lumea islamică. Terorismul a luat naştere în urma unor frământări de care nimeni nu a ţinut cont. Se putea opri din faşă aceste extremisme, dacă se vroia…Acest ISIS se putea distruge într-o zi. Nu s-a dorit. Să fie foarte clar: nu s-a dorit! Aţi văzut situaţia acelui terorist expulzat de Turcia de pe teritoriul ei…Şi aţi văzut- Occidentul i-a dat drumul. Stăm şi ne întrebăm: care este realitatea?

Rep.: Ce vreţi să spuneţi, că manipulatorii sunt în occident?

G.A.: Există o forţă ocultă formată din mai multe ţări. Din această cauză există dezbinări între diferitele populaţii…Toată lumea este speriată că există emigranţi la Galaţi. Dar în Galaţi au existat emigranţi de mult timp, există de ceva timp şi Centrul de refugiaţi, pe care l-am sprijinit de câte ori a fost nevoie. Desigur, oamenii ăia n-au plecat de bine. Unii au o situaţie materială foarte bună, au plecat din calea războiului. Sigur, trebuie să avem un ochi vigilent îndreptat asupra lor, căci nu poţi să ştii cine se poate strecura. La Galaţi a fost întotdeauna linişte…Şi apoi România este doar ţară de trecere, ei nu au interesul să rămână aici…Ei vizează occidentul, pentru că li se promite că acolo umblă câinii cu colaci în coadă. Ori, noi ştim, şi căpşunarii merg acolo, şi nu trăiesc în puf. Muncesc ca vai de capul lor, pentru un bănuţ pe care trebuia să le fie oferit în ţară.

Rep.: Ce credeţi că a mărit proporţia acestui exod-războiul din Siria? Sau sunt alte cauze, şi războiul este doar un pretext.

G.A.: Şi Siria, şi Irakul sunt nişte semne de întrebare. Totuşi, avalanşa este prea mare, prea mulţi copii sunt sacrificaţi…Cred că li se promite ceva, altfel majoritatea sunt oameni simpli, speriaţi de război… Te uiţi şi vezi străzi întregi pline de cadavre. Să ne ferească Dumnezeu să fim şi noi siliţi să fugim! Unde?

Rep.: Poate fi controlat fenomenul?

G.A.: Trebuia controlat mai demult. Toate ţările trebuie să găsească o cale de gestionare. Turcia a încercat destul de bine, deşi refugiaţii vorbesc araba, nu turca. Suntem musulmani, dar cultura arabă şi turcă sunt diferite. Pentru că au apărut nişte divergenţe, li s-au făcut spitale şi şcoli separate, birouri de avocatură, personal medical.

Rep.: Ce credeţi că se urmăreşte prin războiul din Siria?

G.A.: Sunt mai multe teorii…Lupta resurselor explică dorinţa de depopulare, şi ocuparea acelui teritoriu.

Rep.: Pare că se aplică acelaşi scenariu şi în România.

G.A.: Da, noi nu simţim prea mult, dar…Avem aceeaşi soartă, ne vindem pământul, sunt revoltată că s-a permis străinilor să cumpere pământ. Pământul ţării niciodată nu se vinde. Guvernanţii ştiu foarte bine acest lucru, dar…Lumea se conduce după principii mercantile.

Rep.: În ce direcţie o ia Europa în acest context confuz-duplicitar? Şi spun asta gândindu-mă că numele cel mai întâlnit la nou născuţii din Amsterdam şi Bruxelles este Mahomed!

G.A.: În lumea arabă, acest nume este foarte preţios, dintotdeauna. Şi s-a întâmplat asta după acel set de caricaturi cu Mahomed. Europa este un continent îmbătrânit la ora actuală, dar să recunoaştem că este un aflux mult prea mare de refugiaţi. Trebuie să fie un plan bine pus la punct şi Turcia are o experienţă bună în acest sens. Şi trebuie să fim atenţi la procesul de integrare. Multiculturalitatea nu înseamnă să-l distrugi pe celălalt, trebuie să păstrezi elementele culturale, religioase. În occident s-a impus, s-a forţat, nu s-au respectat valorile tradiţionale… În acest sens, România este un model, occidentul are ce învăţa de la România.

Rep.: Ce ne facem cu paranoia lăcaşurilor de cult-nu vrem o megamoschee la Bucureşti?!

G.A.: Dle, pe mine m-a deranjat, chiar m-a durut. M-a durut reacţia vecinului meu român, care s-a lăsat manipulat de media. Ei vor auditoriu, dar scapă esenţialul-moscheea a fost dorită de către comunitatea turcă şi tătară din Bucureşti, care este o comunitate mare şi are o singură geamie. S-a cerut o moschee, este un drept al cetăţeanului român de altă religie. Şi pe acest fond inflamat al terorismului s-a spus e cea mai mare moschee din Europa, că se va face universitate, că nu ştiu ce şi nu ştiu cum…Am apelat la statul turc, pentru că nu avem suficienţi bani.  Nu am solicit at finanţare de la statele arabe, ci de la statul turc. Mă doare cum s-a interpretat, s-a văzut o xenofobie, mă doare că vine de la prietenul meu român, care mi-a reproşat că vrem cea mai mare moschee din Europa… Nu e aşa!

Silviu VASILACHE 15 - aprilie - 2016

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

În dosarul penal di

Gălăţenii au sfidat din nou instanţa Săptămâna trecută a avut loc ...

Şeful Casei de Pens

Încercăm să plafonăm cuantumul mare şi să creştem pensiile mici, ...

Funcţionar de prim

Funcţionarul public al unei primării, condamnat în trei dosare penale. ...