logoImpact EST nr. 899 - 25.01.2022

vaduvaaaa kAnghelutaaa kAvocatul Constantin Văduva şi jurnalistul Mihai Angheluţă dau o şansă schimbării la faţă a civismului la Galaţi: înfiinţează o MIC-ă mare mişcare

Rep.: Dlor, cât de repede s-ar schimba la faţă oraşul nostru dacă am avea în funcţiune o Mişcare Civică şi cetăţenii s-ar implica în susţinerea ei?

Costel Văduva: Normal că nu foarte rapid, dar s-ar schimba. Şi asta este esenţialul.

Rep.: Se poate şi altfel, dar merge şi aşa?

Mihai Angheluţă: Mie mi se pare promiţătoare reacţia cetăţenilor chestionaţi asupra utilităţii unei astfel de mişcări. Oamenii au o imagine despre cum funcţionează societatea civilă, dar au şi multe probleme…

C.V.: Civismul este tratat de dicţionar ca fiind patriotism. Patriotismul e şi naţionalism, ceea ce nu este bine. Civismul nu este prea bine definit nici în Europa. Respectarea drepturilor şi a persoanei se aplică în statele nordice, şi sunt recunoscute pentru asta. Germania aplăcă şi ea cu succes, are un sistem între liberalism economic şi o protecţie socială dusă la o limită superioară. La noi, civismul a fost incipient până prin 1996-1998. Din 2002, civismul a dispărut complet din România. Silviu Brucan a spus că ne trebuie 25 de ani să scăpăm de comunism, ştia ce spune, ne trebuie trei generaţii de capitalism sălbatic să scăpăm de neocomunismul din România. Acum se simte deja la anumite organizaţii nevoia de a oferi tinerilor protecţie socială. Se iniţiază mişcări civice, deci trebuie să ştim ce este acest civism.

M.A.: Trebuie să fii bun cetăţean, în relaţia cu statul. În unele dicţionare termenul de cetăţean apare în legătură cu Revoluţia franceză. E legat de schimbare. Societatea s-ar putea să nu fie perfectă, dar n-o s-o schimbe niciodată conducătorii. Conducătorii fac schimbări, dar la cerinţa maselor.

C.V.: Manifestări de civism au apărut pe la 1920. Asta înseamnă că anumite persoane au militat pentru egalitatea de şanse, în faţa administraţiei şi politicului. Şi după 60 de ani, civismul este deja imprimat societăţii americane ca politică. Administraţia americană nu mai este populistă şi nu mai este demagogică. Administraţia americană are cei mai buni timpi de reacţie la orice problemă. Guvernul american reacţionează cu maximă eficienţă, şi la problemele locale, şi la cele naţionale. Cât de repede au reacţionat la scandalul Wolksvagen.

M.A.: Iată cum controale de mare seriozitate sunt făcute de ONG-uri. Societatea civilă rulează milioane de dolari, ca să dea o viză de calitate. De ce funcţionarul public să mă trateze după cum sunt îmbrăcat? Nu are de ce.

C.V.: Interesul particular trebuie translat la interesul general al tuturor. Să fie un interes aplicabil oricui. Trebuie să existe reflexul unui comportament egal, indiferent de unde vine persoana , fizică sau juridică.

Rep.: Ne implicăm în Mişcare ca să avem şi o cultură a civismului?

M.A.: Da, ne propunem să activăm pe trei paliere în activitatea noastră. Vrem să conştientizăm oamenii despre activitatea noastră. Există presă, alte ONG-uri, dar oamenii au conştientizat ceea ce merge rău. Mai puţini oameni s-au întrebat cum putem preveni aceste practici rele, sau să le pedepsim, deşi este treaba altor instituţii…Sunt şi mişcările de stradă. Dar, noi vrem să trecem la alt nivel, al interesului legitim şi al căii legale, să reprezentăm societatea în nişte procese, dacă altfel nu putem rezolva. Sunt cazuri flagrante, şi altfel nu se poate. Uitaţi-vă câte similitudini sunt între administraţia Bucureştiului şi cea a Galaţilor. Nu se pune problema că au luat bani, că s-a dat şpagă. Dar, ce s-a întâmplat acolo- se distruge o zonă istorică-se întâmplă şi la noi. Bucureştenii au preluat iniţiativa protestelor, pentru că nu se mai putea. Acum au făcut organizaţia Salvaţi Bucureştiul, chiar politică, pentru a putea desemna consilieri. Problemele sunt identice, dar la noi n-a ieşit nimeni. Rep.: Falimente identice, reacţii diferite?

C.V.: Trebuie să reformăm educaţia civică, are baze comuniste: dacă e proprietatea statului, e bunul tuturor. Banii publici nu sunt la cheremul nimănui, nu-i cheltuie cum îi taie capul pe unul sau pe altul. TVA-ul de la păine, Impozitul pe clădiri, TVA-ul de la apă, de la căldură…Dacă ne uităm acolo, 24% care ni-l ia la apă e un exemplu de atitudine civică. Apa potabilă pe glob este o discuţie acerbă. Eu consum 10 mc de apă pe lună. 6,7 lei mc de apă ori 10 metri fac 64 de lei. TVA-ul este o pătrime, se adaugă undeva la 20 de lei TVA pe lună. Aceşti 20 de lei se multiplică cu 12 luni şi ies 240 de lei. Aceşti 240 de lei vreau să-i văd reflectaţi în ceva concret. Sunt banii mei, nu?

M.A.: Dl Ochiu s-a chinuit să strângă la o fundaţie comunitară 2-3000 de euro, să ajute nişte cazuri excepţionale, pe care autorităţile iau cheltuit înmulţit cu trei ca să cumpere limuzine. El umblă pe străzi să strângă 3000 de euro, şi autorităţile aruncă cu bani. Există loc pentru implicare cetăţenească şi există nevoi.

Rep.: Dacă MIC-ul exista la ora cumpărării limuzinelor, puteaţi deschide un proces pentru brutalizarea bugetului comunitar?

M.A.: Puteam face o sesizare.

C.V.: Mişcarea civică presupune acţiunea cu frumosul-se cheamă advocacy- cu propuneri, cu sugestii, să colaborăm, cum a făcut dl Gregor Teodorescu, cu acţiuni de conştientizare, cum a fost cursa cu bicicliştii, ce aş vrea să fie în fiecare duminică la ora 5. E un semnal, o implicare, să lase maşina acasă sau s-o lase mai încet, că nu se grăbesc nicăieri duminica. Să semnalăm că nu avem piste de biciclete, că străzile sunt praf…

Rep.: Cetăţeanul este cu problemele lui, administraţia este cu aroganţa ei!

C.V.: Oare oamenii din administraţie merg la muncă cu elicopterul? Şi ei văd străzile neasfaltate, văd poluarea, inclusiv cea de la combinat, seara, când scot filtrele…Este timpul să umblăm cu frumosul, dar şi cu forţa. Putem bloca anumite hotărâri de Consiliu Local.Sper să am suficiente cunoştinţe juridice, să găsesc motivarea corespunzătoare, legală, cu care să conving judecătorii că motivarea este corectă, şi că hotărârile de CL sau CJ încalcă legea. Este important faptul simplu că nu vor mai aloca banii pentru aşa ceva. Sau să oprim practica meschină a aducerii apei în cartiere cu cisterna.

M.A.: Noi o să inventariem problemele generale ale oraşului, şomajul, lipsa de investitori, urbanismul, serviciile publice, organizarea lor. Avem în spate oameni de diferite implicări, şi în funcţie de context şi de urgenţă, vom găsi exact acele acte legislative locale şi practici, care dau rezultatele proaste pentru cei care plătesc, ajungând la calea legală, prin instanţă.

Silviu VASILACHE 16 - octombrie - 2015

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Patronul: prima viol

În data de 23. 12. 2021, în jurul orei 12,10, ...

Ucraina şi România

Despre acest subiect am început să scriu mai aplicat încă ...

La un pas de război

Criza ucraineană continuă să se adâncească. Rusia a depăşit probabil ...

Dan Dobrea şi-a cun

Frumoasa şi distinsa co-fondatoare a restaurantului THE LIVINGROOM din Galaţi, ...