logoImpact EST nr. 880 - 23.07.2021

Corina GrigoreeeeCorina Grigore conduce o veşnică campanie de tip „Ajutaţi-l pe Lăbuş cu nişte castrări mai bine plătite”

Rep.: Galaţiul-oraş padoc?

Corina Grigore: Eu spun ce spun mereu: sterilizarea este singura soluţie de a scăpa de câinii şi pisicile de pe stradă. De când m-am trezit în această nebunie, am încercat mereu să aplic această soluţie, adică din 1998. Atunci eram un simplu iubitor de animale şi am vrut să fac ceva pentru cartierul în care locuiam. Am vrut să reduc numărul prin sterilizare, am reuşit, căţeii au rămas în zona respectivă mulţi ani. Apoi, am decis să măresc implicarea mea, am făcut acest ONG şi de atunci ducem o luptă zilnică, pentru atragerea sponsorilor, care să susţină programele de sterilizare şi încercăm să convingem autorităţile că aceasta este soluţia, ca cândva să nu mai avem animale pe stradă. Nu ne trebuie campanii scurte, ci campanii agresive de sterilizare. Şi cetăţenii, şi autorităţile, şi noi, ca ONG-uri trebuie să facem lucrul acesta. Este o soluţie pe care eu o recomand de mult timp.

Rep.: Să sterilizăm masiv!

C.G.: Şi să controlăm abandonul! De altfel, legea aprobată anul trecut impune sterilizarea obligatorie a câinilor de rasă comună. Este o reglementare foarte bună, însă nu toţi deţinătorii de câini dispun de fondurile necesare pentru sterilizare. Şi atunci se cere intervenţia autorităţilor, pentru îndeplinirea acestei obligaţii. Şi cum la Galaţi avem o taxă de ecarisaj, s-ar cuveni ca o mare parte din această taxă să meargă la sterilizarea câinilor cu stăpân. Pentru câinii fără stăpân, dăm noi o mână de ajutor. Dacă se va rezolva problema castrării câinilor cu stăpân, atunci vom avea mai puţini câini fără stăpân pe stradă.

Rep.: Nu este o anomalie? Să avem taxa de câine şi să nu putem castra câinii?

C.G.: Să fie capturaţi, să fie castraţi, dar să li se respecte dreptul la viaţă. Au şi câinii dreptul la viaţă.  Suprapopularea unui padoc de o anumită capacitate este un act de cruzime.

Rep.: Şi cetăţenii au dreptul la linişte şi confort omenesc, nu animalic.

C.G.: De asta şi susţinem aplicarea ritmului crescut de sterilizare a câinilor. În câţiva ani am putea avea rezultate bune.

Rep.: Şi dv, sectorul privat, şi Ecosal, sectorul public, faceţi şi adăpostirea animalelor şi castrarea lor. Cum puteţi susţine programele dv. prin resurse private?

C.G.: Atragem surse de finanţare. În mai am avut program de sterilizare, în iunie am avut program de sterilizare, în august a fost un alt program de sterilizare. În trei luni am sterilizat cel puţin 600 de animale-câini şi pisici. Mereu am cerut oamenilor responsabili din cartiere să sune la telefoanele noastre de contact: 0751 024 562 sau 0724 305 053. Răspund permanent, poate doar în somn nu…Ha, ha! Cine apelează, beneficiază de o castrare gratuită. Sigur, în cadrul programului… Altfel, nu avem resursele necesare să susţinem un program permanent de sterilizare. Când sunt urgenţe, ne îndatorăm la cabinete, niciodată nu avem bani să plătim … Cei 2% nu sunt suficienţi. Ce avem, cheltuim cu cele 1000 de animale din adăpostul pentru câini pe care îl întreţinem. Dacă facem calcule, vedem cum stăm. O femelă intră în călduri la 6-8 luni de zile, după 2 luni dă naştere la prima generaţie de pui. Pot rămâne în viaţă între 5 şi 11 pui. Noi mergem pe 6 pui, trei masculi, trei femele, care la maturitate produc fiecare alţi şase câini. Mama cu şase, cele trei fetiţe cu încă şase, deci rata de înmulţire este foarte mare. De asta programele de sterilizare sunt importante.

Rep.: Sunt importante şi preţurile castrării.

C.G.: Sunt preţuri cuprinse între 250 şi 500 de lei, în funcţie de greutatea câinelui. La Galaţi este valabil preţul stabilit de un HCL din 2008, care este mic, nu atrage medicii care ar putea castra. Manopera este de 27 de lei, este foarte puţin. Nici măcar nu se precizează dacă intră doar sterilizarea sau şi consumabilele. Şi dacă ar fi doar pentru manoperă, tot este un preţ ridicol de mic.

Rep.: Este amatorism la CL? Cum este posibil să avem bani foarte mulţi şi să nu-i putem cheltui?

C.G.: Nu ştiu ce fac cu banii…Noi suntem partenerii Primăriei, de circa un an de zile-asigurăm hrana animalelor din adăpostul public. Vrem să reducem cheltuielile, vrem să nu se ajungă la eutanasiere.

Silviu VASILACHE 9 - octombrie - 2015

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Idei şi muncă de

Ca majoritatea gălăţenilor, şi familia IOANOVICI - ALEXANDRU (Sandu) şi ...

Ce este mai vechi ş

Răspuns corect: conductele de tip sită. Aşa arătau luni, 19 ...

Un nea Caisă prăş

Lunea se întâmplă toate nenorocirile. De aia se şi spune ...