logoImpact EST nr. 899 - 27.01.2022

Primarul de Tecuci, Daniel Gerhardt – Ţuchel, mişcă administraţia pe bază de punct de sprijin – partidul şi poporul sunt de partea celui puternic

 

Reporter: Dle Primar, sunteţi alesul unui municipiu mic dar cu ambiţii mari. Dacă citim presa electronică, pare că sunteţi noul dictator al Tecuciului. Ce e cu acest zumzet?

Daniel Ţuchel: Dacă este un zumzet, e bine. Un primar de municipiu trebuie să creeze zumzet public. Sunt la jumătatea mandatului, au trecut doi ani de la jurământ, imaginea mea despre Tecuci este mult mai complexă. Putem să facem o discuţie pe această temă. Primarul este un un element determinant, poate da o perspectivă comunităţii care l-a ales.

Rep.: Ajuns la jumătate de mandat, aveţi deja destule pe inventarul de promisiuni onorate?

D.Ţ.: Eu sunt Primar de trei mandate, pentru că am avut privilegiul să conduc comuna Ţepu două mandate. Pot să discut în general despre administraţie şi în particular despre Tecuci. Despre Primar ca autoritate constituţională pot să afirm cu tărie că poate schimba soarta comunităţii dacă îşi doreşte şi dacă are două elemente esenţiale – trebuie să aibă cunoştinţe solide despre administraţie şi să existe dorinţă politică pentru ca viziunea Primarului să fie pusă în aplicare, adică să existe suport legislativ pentru proiecte. La Tecuci am această şansă şi lucrurile au demarat bine. Sigur, e mult până departe, Tecuciul se confruntă cu foarte mari probleme, pe care parţial am încercat să le rezolvăm, sunt destule de pus la punct. Dar sunt nerăbdătorii, care din prima zi aşteaptă rezultate, or nu poţi da cu var până nu ai făcut temelia casei, până nu ai zidit, ai făcut acoperişul şiu ai tencuit. Doar aşa poţi să spui că ai lăsat ceva în urma ta. Se pot spune multe despre Primar, dar un lucru nu ţi-l ia nimeni: ce-ai făcut. Și ce-ai făcut se vede la sfârşitul celor patru ani, sunt lucrurile cu fundaţie, care rămân în picioare.

Rep.: Avem un extras de promisiuni electorale: reabilitare termică gratuită la blocuri, transport local gratuit pentru elevi şi pensionari, asfaltare integrală, reţea de apă şi canalizare, locuri de muncă, strângerea câinilor de pe străzi. Pe care le treceţi la „rezolvate”?

D.Ţ.: Eu am fost combatant împotriva administraţiei pedeliste. Tecuciul este al doilea municipiu al judeţului, are în jur de 40. 000 de locuitori – nu ştim cu precizie pentru că n-au fost capabili nici să facă un recensământ – şi asta presupune acces la utilităţile de bază. Ori, azi, Tecuciul are alimentare cu apă mai puţin de 60%, racordare la canalizarea publică mai puţin de 40%, iar infrastructura stradală e sub 50% modernizată. Sunt probleme grave, ca şi celelalte-transportul public, izolarea termică a blocurilor. Nu ne putem apuca până nu facem utilităţile de bază. E paradoxal, comunele din jurul Tecuciului au luat-o înaintea municipiului, din cauza celor care au condus Tecuciul de-a lungul timpului. Sunt în derulare proiecte importante, tot tecuceanul trebuie să aibă apă, canalizare şi asfalt. Lucrăm intens pentru ca să fie rezolvate în acest mandat.

Rep.: Iarna nu-i ca vara, Tecuciul nu-i ca Ţepul!

D.Ţ.: Aici aş remarca importanţa formelor asociative-asociaţiile comunelor, oraşelor sau ale municipiilor. Am fost membru în consiliul director al Asociaţiei Comunelor, am avut şansa să cunosc primari de comune şi să cunosc viaţa la ţară. Am cunoscut şi administraţia din Tecuci şi am văzut ce fiasco total era aici. Administraţia de municipiu era mai jos decât o administraţie de comună. Asta era o dramă! Stau şi vă întreb: dacă la noi administraţia de municipiu este mai slabă decât la o comună, cum credeţi că este administraţia din Galaţi? Dar cea din Bucureşti? Fără o reformă serioasă, cum vreţi să trăim ca nemţii? Nu suntem în stare să aplicăm nişte principii de management sănătoase, doar am copiat , am zis că ne descentralizăm şi facem autonomie locală, dar ne-am băgat în haos.

Rep.: Nu sunteţi partizanul descentralizării? Cum poate lua cineva hotărâri de la Bucureşti pentru Tecuci?

D.Ţ.: E simplu, bugetul unei localităţi se face pe venituri şi cheltuieli. În sfârşit, nu se mai împart banii politic. Se asigură o finanţare pentru fiecare unitate administrativ-teritorială. Nu mai e ca acum 10-15 ani, dacă nu eşti primar de-al meu, nu-ţi dau bani de salarii! Acum, toate UAT-urile primesc bani de la bugetul de stat pe formula – mărimea, populaţia, gradul de colectare al impozitelor şi taxelor locale. Ţi-ai propus să încasezi zece lei şi tu ai strâns doar o cincime, o cincime îţi dăm şi noi de la bugetul de stat. Și astfel stimulezi Primarul să colecteze din masa impozabilă cât mai mult. Păi, la Tecuci se colecta sub 50%. Am crescut însă la colectare, ne facem treaba, nu ne prostituăm, nu stăm cu mâna întinsă.

Rep.: Sunteţi sprijinit de un partid puternic.

D.Ţ.: Da, sunt membru al PNL de 15 ani, am fost la Congres şi am reafirmat dorinţa liberalilor de a coagula dreapta românească, să se facă fuziunea cu PDL, să mergem către PPE, pentru a putea intra într-o competiţie cu stânga românească. Până acum am fost într-o competiţie inechitabilă.

Rep.: Și nu va ieşi chiar pofta lui Băsescu, un PNL ocupat de PDL?

D.Ţ.: S-a discutat şi asta, dar nu e frământare…S-a spus: cum voi sta eu la masă cu Monica Macovei, cu Emil Boc? Răspunsul meu a fost următorul: oamenii sunt trecători, partidele se înnoiesc, chiar foarte mult. Nu mai sunt de mult cel mai tânăr Primar din România, ca atunci când am fost ales…În administraţie vin mulţi tineri, şansa ei este înnoirea cu tineri.

Rep.: Oamenii trec prin Primărie, ce rămâne în urma lui Ţuchel la Tecuci?

D.Ţ.: Am rezolvat o problemă lăsată nerezolvată de mulţi ani-invazia câinilor. Am rezolvat-o foarte simplu. Am înfiinţat o societate comercială, care are doar acest obiect de activitate, am reabilitat o clădire din patrimoniul unei unităţi militare, am transformat-o în padoc de câini, am dat concurs de angajare pentru medici şi asistenţi veterinari, şi odată cu capturarea câinilor de pe stradă am făcut inventarierea câinilor din gospodăriile populaţiei. Am microcipat ca să ştiu al cui e câinele abandonat pe stradă. Și aşa îi controlăm. Nu spun că nu mai sunt câini pe stradă…

Rep.: Păi, şi organizaţiile de protecţie a animalelor ce vor face? Nu trebuie să trăiască şi ele? Pentru ce mai încasează 2%?

D.Ţ.: Ha, ha! Organizaţiile au văzut cum sunt sterilizaţi şi vaccinaţi câinii şi nu au avut obiecţii. Dl. Bacalbaşa a tăiat panglica, s-a arătat încântat, a sperat că se va face la fel şi la Galaţi.Nu ştiu de ce nu s-a făcut şi la Galaţi la fel…Este o societate publică, am delegat gestiunea, ea prestează servicii de ecarisaj pe raza municipiului Tecuci. Azi suntem în discuţii cu Primarii de comune, pentru a face servicii şi în comune. Societatea se poate astfel autofinanţa.

Rep.: Presa de Tecuci vă face dictator-îi daţi afară de la Consiliu, le închideţi reportofoanele, nu le răspundeţi la solicitările de informaţii, le cereţi mereu acreditări…

D.Ţ.: Fac o precizare: sunt ofiţer militar, am fost format cu disciplina, şi multora nu le place ordinea, preferă haosul. Primarul autoritar nu face instrucţie cu jurnaliştii. La Tecuci nu avem presă, nu avem şansa unei televiziuni pe care o aveţi aici, şi sper s-o avem şi acolo… Nu avem şansa unui radio, nu avem un ziar scris. Sunt doar nişte persoane fizice, nişte freelanceri, care au un site şi acolo e locul de înjurat Primarul. Mă deranjează! A face jurnalism e una, să înjuri Primarul de dimineaţă până seara e o diferenţă. Văzând consilierii atitudinea ostilă a acestor persoane fizice faţă de activitatea lor, s-a pus în vigoare o hotărâre de consiliu, care prevede ca jurnaliştii să fie acreditaţi. Nu se solicita altceva decât să faci dovada că eşti jurnalist. Atunci am constatat că – stupoare – la Tecuci nu există presă. Reacţia a fost la iniţiativa mea: am editat online şi scris un lunar de presă, prin care transmitem cetăţenilor ce facem cu banii lor. Nu e nimic politic, e doar un buletin de presă. Nu e cheltuială mare, se editează 13. 000 de exemplare, e transparenţă, au fost controale, nu au fost descoperite probleme de alocare a banilor.

Silviu VASILACHE 11 - iulie - 2014

5 Responses so far.

  1. […] de afirmatii neadevarate, unele manipulatoare sau tendenţioase. Puteti citi întreg articolul  AICI dar nouă ne-a atras atenţia ultima întrebare şi mai ales răspunsul la […]

  2. Vasile spune:

    Domnul Tuchel putea sa lase parcul central in pace,nu necesita cheltuielile pe care le-a facut,cu acei bani putea sa faca altceva pentru noi tecucenii.Din pacate domnul primar stie sa se joace cu vorbele si atat.Tecucenii nu au fost niciodata mai nemultumiti de un primar ca acum.

  3. IOANA spune:

    Despre maidanezii din Tecuci ce sa mai vorbim?Este plin orasul de caini.Ma uimeste cat poate sa minta omul asta!Tecucenii se tem de el,am auzit prea multi oamenii care regreta ca l-au ales.

  4. IOANA spune:

    Cum nu avem radio?A fost invitat de mai multe ori la Radio Tecuci.

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Contract atribuit pe

Primăria municipiului Galați informează că Grădinița nr. 30, din cartierul ...

Proiectul ordinii de

Proiectul ordinii de zi a ședinței Consiliului Local de joi, ...

Luaţi viaţă şi c

Salutare! Vreau să vă spun câteva cuvinte despre un loc din ...

Întrevederea reprez

Întrevederea reprezenţantilor CNIPMMR cu premierul Nicolae-Ionel Ciucă

OUG din 25 ianuarie

OUG din 25 ianuarie 2022 privind plafonarea preţurilor la energie ...