logoImpact EST nr. 891 - 28.10.2021

Colectarea selectivă la sursă a gunoaielor municipale, după Ion Ionescu, directorul Serviciului Ecosal

Reporter: Dle Ionescu, avem sistem ISPA implementat, gunoaie nu mai vorbim, cetăţenii le depun gata selectate, dv ce mai faceţi?

Ion Ionescu: Proiectul sună bine: Colectare selectivă la sursă, dar în realitate, rareori găsim ce scrie pe container. Colectăm, dar urmează o muncă laborioasă la fabrica de deşeuri, pentru selectare, din iglu-urile de pe stradă. Implementarea proiectului urmează să se întâmple, acum suntem doar la jumătatea lui. Poate tocmai de aceea unii dintre cetăţenii beneficiari nu sunt mulţumiţi, nu au văzut ceva spectaculos.

Rep.: Unii sunt contrariaţi, alţii dezamăgiţi. Sistemul nu funcţionează: punctele verzi sunt la punctul zero, gunoaiele se aruncă la acelaşi container universal, pe care îl răscolesc căruţaşii şi animalele de maidan iar „selectorii” cu căruţe dau foc la iglu-uri.

I.I.: Sunt multe de făcut. Este în lucru o hotărâre de consiliu local, prin care se împuterniceşte poliţia locală cu confiscarea căruţelor şi cărucioarelor care selectează deşeurile gata selectate-din iglu-uri. Va fi mai multă ordine. Avem de fapt de-a face cu un furt din veniturile comunităţii. Nu e acceptabil, chiar dacă asta este sursa lor de venit. Avem în lucru încă o hotărâre, prin care se va nuanţa lucrul la punctele verzi.Deşeurile electrice, mobila, molozul, crengile se aruncă la punctele gospodăreşti, şi nu se aduc la punctele verzi. Când vom depista persoane care aruncă aceste deşeuri acolo unde au loc doar resturile organice, îi vom amenda serios.  Le dăm posibilitatea ca atunci când suportă singuri transportul la punctele verzi, să nu mai păţească nimic. Încercăm să facem puţină ordine. Ne va veni poate în sprijin şi mass media, şi preşedinţii asociaţiilor de locatari/proprietari. Lucrăm şi cu elevii din şcoli.

Rep.: S-a trecut la colectarea selectivă cu dubiţa, dar nu sunt dubele municipalităţii sau ale Ecosal.

I.I.: Am reacţionat, am luat numerele şi acum solicităm poliţia locală, vrem să ştim şi noi cine sunt stăpânii acestor utilaje. Țiganii ştiu cum să lucreze, îi dau telefon şoferului, îi spun coordonatele, să vină să ia sacul. Vrem să punem capăt acestui sistem. V-am spus, suntem la jumătate de proiect, cred că selectarea se va aranja.

Rep.: Când aranjăm şi noi colectarea în containere îngropate?

I.I.: Am stabilit deocamdată doar locaţia acestor containere îngropate. Suntem într-o anumită dificultate deoarece amplasamentul a fost ales nefericit. În subteran sunt reţele de apă, de gaze, tot felul de trasee electrice…Chiar ieri am discutat despre această situaţie, cum să deblocăm şi să montăm mai repede containerele. Ele vor fi dispuse în zonele cu mare circulaţie pietonală. La palatul de Justiţie, la magazinele universale, în staţiile de autobuz, la Spitalul Judeţean. Vom colecta selectat, deoarece fiecare locaţie are câte două sau trei containere-pentru hârtie, plastic, sticlă. Căutăm soluţii.

Rep.: Selectăm, dar mai şi dăm foc la iglu-uri.

I.I.: Da, se întâmplă. Au ars vreo 60 şi ceva de containere. Dar nu se întâmplă numai la noi, peste tot e la fel. Am discutat cu alţii, care au început mai înainte, şi la fel au păţit şi ei. Mergem încet, dar sigur. Containerele vechi sunt progresiv înlăturate, facem curăţenie radicală, punem containere noi, cu capac. Sunt capace cu capac, sacul menajer va fi aruncat prin capacul mai mic. Urmărim ca vântul să nu mai împrăştie hârtii şi pungi. Sunt însă concitadini care nu respectă sistemul, va lua timp, dar…

Rep.: Dacă vorbim de teorie, să vedem care este circuitul gunoiului în natură.

I.I.: Noi am început mai târziu. Este un proiect ISPA, care are reguli precise. Selectăm, depozităm, punem gunoiul numai acolo unde trebuie, pe culori. Cele pentru gunoi menajer au culoarea maro. Avem maşini pentru fiecare categorie de gunoi. Trebuie doar să preluăm punctele verzi şi să implementăm proiectul aşa cum trebuie. Amplasarea iglu-urilor poate nu este cea mai potrivită, dar cetăţenii ne semnalează unde sunt erorile. Nu este doar vina noastră, a celor de la Ecosal. Se poate să fie deplasate de cei care fură din containere. La staţie, selectăm PET-urile pe culori, le balotăm şi le expediem. Fabrica de compost prelucrează iarba, frunzele, crengile şi alte resturi de vegetaţie. Le tocăm, fermentează 6-8 luni, aerobic, şi le transformăm în mraniţă. Este o sursă de venit. Chiar acum ducem această mraniţă în parcul Rizer, care se amenajează.

Rep.: Curăţenia este o problemă de interes public şi de disciplină. Cine şi cum disciplinează locuitorii?

I.I.: Facem parteneriate cu asociaţiile şi cu şcolile, pe tema ecologizării zonale.Discutăm şi cu administratorii, şi cu preşedinţii de asociaţii. Încercăm şi pe calea mesajelor preluate de mass media să facem cunoscute priorităţile ecologizării şi ale selectării. Folosim multe materiale tipărite, la uşile imobilelor. Problema este că oricâte eforturi facem noi, din zăpadă în zăpadă, să facem curat, nu se păstrează această curăţenie. Este meteahna noastră, a românilor.

Rep.: Puneţi mai multe coşuri şi containere, dar din cele care nu pot fi distruse de huligani.

I.I.: Da, facem şi asta. Pe lângă cele 32 de containere îngropate, amenajăm şi 360 de containere, pe platforme, cu gard. Fiind containere închise, sperăm că lumea va înţelege de ce este nevoie de un capac închis-să nu mai împrăştie vântul gunoaiele peste tot. Ține de educaţia noastră. Am făcut un proiect şi pentru împrejmuirea de la groapa de gunoi. Vom avea gard înalt, de 20-25 m, pe direcţia în care bate vântul, care va opri pungile şi hârtiile. Este pe masa serviciului Investiţii din Primărie. Orice apel privind deficienţele sistemului va fi preluat imediat. Pe containere este notat un număr de urgenţă, şi de la Ecosal, şi de la Poliţia Locală. Trebuie doar implicare.

Rep.Unde sunt gunoaie, sunt şi câini.

I.I.: Şi ei sunt ai noştri. Deşi nu sunt buni la nimic. Oraşul e pentru oameni, nu pentru câini. Trebuie să ne gândim toţi, să găsim soluţii. Mai mulţi oameni au omorât câinii decât alte animale sălbatice, dar nu a fost mobilizarea care s-a făcut la ursul care a atacat…Lucrăm continuu, adunăm 50-70 de câini pe zi, cu tranchilizare. Organizaţiile de protecţie a animalelor ne acuză că dacă îi prindem cu plasa sau cu laţul, ar fi barbar. Sunt costisitoare toate, şi medicamentele, şi tranchilizantele. Taxa de câine nu ajunge la Ecosal, ci la Direcţia de Fiscalitate, care ne virează doar banii  ceruţi, pe situaţii de lucrări. Nu consumăm, banii rămân acolo. Oricum, ca să scăpăm de câini, trebuie măsuri drastice. Şi Grecia, şi Franţa, când au avut campionate sau olimpiade, au chemat armata şi au împuşcat tot. Noi nu am făcut nimic cu Vier Pfoten.

Rep.: Noroc că nu vom avea prea curând olimpiadă în România. Sau păcat?

I.I.: Hm!

Silviu VASILACHE 5 - octombrie - 2012

One Response so far.

 1. radu spune:

  domnule director

  va promit ca pe adresa dv de corespondenta (NET, POSTA ,FAX)va trimit cel putin 3 solutii de securizare a containerelor selective astfel incit plimbarea utilajului auto de colectare sa fie rentabila , dar cu 2 conditii

  sa renuntati la parandaratul pe care il primiti de la clanurile de tigani care colecteaza peturi
  sa renuntati la parandaratul pe care il primiti de la patronii centrelor de colectare
  acuma sa va cer si demisia ..inseamna ca sunt nesimtit ..nu?

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Zece la sută din Ar

Cu indemnizaţiile lor speciale, halesc bugetul Armatei cu polonicul. De ...

CONSILIUL LOCAL GALA

                În conformitate cu prevederile art. 133, alin. (1), art. ...

Nou centru medical d

Primăria municipiului Galați informează că va amenaja un nou centru ...

Viorica Sandu: PSD e

Deputatul PSD Viorica Sandu susține că Partidul Social Democrat are ...

Cadrele didactice au

Fundația Vodafone România și Fundația Didactica lansează platforma www.scoalaprofesorilor.ro, o ...