logoImpact EST nr. 880 - 27.07.2021

Alianţa Pensionarilor este pentru conciliere, dar pensiile se iau cu bătăi

 

Rep.: Dlor pensionari asociaţi, de 24 de ani ieşiţi în piaţa publică să vă exprimaţi supărările pentru pensiile jenante obţinute după o viaţă de cotizare. Rămâne valabil principiul: „vorba merge, doar pensia stă”?

Vasile Panţuş: Vin europarlamentarele, dar oraşul stă pe un butoi de pulbere. Prin cartiere se adună fosta clasă muncitoare, nedreptăţită de ordonanţe şi legi adoptate şi de aleşii noştri din Galaţi. Problema este că şi ei uită repede ce protocoale au semnat înainte de alegeri. Pentru că nu trebuie vorbit pe la colţuri, am organizat protest la Prefectură. Am cerut ajutorul Prefectului şi i-am invitat pe parlamentarii de Galaţi, deoarece nu au rezolvat nimic până acum. Chiar şi art 109 din Legea 263, care părea rezolvabil şi aducea modificări pentru cei care se simţeau nedreptăţiţi de grupa de muncă. Oamenii erau total dezamăgiţi…

Rep.: Se vând prea ieftin!

Dumitru Plugaru.: Ne doare problema condiţiilor speciale. Conform Casei de Pensii, suntem în jur de 3200 de pensionari ieşiţi la pensie între 2001 şi 2010. Toţi au lucrat înainte de 1 aprilie 2000 în grupa I de muncă. După Legea 19 din 2001, se trece de la grupa I la condiţiile speciale iar de la grupa a II-a de muncă la condiţii deosebite. La Sidex am muncit în condiţii speciale, dar pensia este pentru condiţii normale. Punctajul cumulat de-a lungul anilor lucraţi s-a împărţit la 25. Sunt anii necesari pentru a intra în Legea 226. Cei care au ieşit la pensie în 2006 au intrat direct pe acest calcul. Rezultatul împărţirii la 25 este o sumă de 1-1,5 milioane vechi. Erau nişte bani atunci. Cei care au primit punctajul recalculat cu 50% au altă pensie.

Rep.: Se aplică punctaje şi coeficienţi diferiţi ca să favorizeze pe cineva?

Gheorghe Ipate: Problema grupelor superioare de muncă a fost un cartof fierbinte. Şi Legea 3 din 1977, chiar şi Legea 263 din 2010 au avut o filosofie a grupelor superioare de muncă. Legea 3 a avut un caracter restrictiv. Ordinul 50 stabilea criterii de încadrare a grupelor de muncă pentru metalurgie, sticlărie, minerit, petrochimie. Consecinţa a fost că s-au înmulţit locurile de muncă pe grupa I şi II. Atunci s-a intervenit, au desfiinţat grupele şi a apărut în Legea 19 grupa condiţiilor deosebite şi grupa condiţiilor speciale. Încadrările nu se puteau face oricum. Tăriceanu a stabilit cum se va face. S-au redus drastic posturile pe grupa I, prin criterii. Locul pe grupa specială înseamnă grupa I şi încă ceva. Favorul făcut a fost la stagiul de cotizare-nu 30, ci 25 de ani. Şi a ieşit punctul de pensie-valoarea punctajelor anuale se împarte la un număr care corespunde perioadei maxime de contribuţii. Toate bune şi frumoase, am câştigat. Se făcea diferenţierea între cei care au muncit greu şi cei care au muncit foarte greu. Dar, vine Legea 218 din 2008, care modifică Legea 19, şi aduce un beneficiu la punctaje de 50% din punctajele anuale. De atunci a început nemulţumirea noastră. Sunt cinci ani de când lună de lună suntem furaţi cu 2-3 milioane. Ofertele de rezolvare sunt, vor să ne aducă la nivelul celor cu regula 50%. Măcar atât. Dar este o nedreptate. Ne tot spun că sistemul nu este sustenabil… Nu este pentru că are un balast socioprofesional, din armată, poliţie, jandarmerie, ordine publică şi chiar din funcţionarii publici. Toată stima pentru ei, dar nu au contribuit. Adevărul este dur, dar trebuie spus. Abia din 2011 au contribuit cu 10, 5%. Legea prevede principiul contributivităţii, dar pe cel al solidarităţii îl bagă în ceaţă. Nu poţi fi solidar cu cel care nu a contribuit. Nu este corect!

Silviu VASILACHE 3 - aprilie - 2014

One Response so far.

  1. Pensia Ta spune:

    Dupa mai bine de 40 ani de munca a primit o pensie de numai 640 lei ! Este unul din miile de cazuri, poate, zecile de mii de pensionari din Romania;
    Intr-o zi vei fi curios sa afli care va fi valoarea pensiei tale. Oricare va fi ziua aceea, ai de ACUM la dispozitie serviciile de CALCUL si CONSULTANTA pentru pensii dezvoltate de http://www.pensiata.ro, pentru ca tu sa fi un pensionar cu o pensie cat mai mare cu putinta ! Afla din timp !

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Iluminat public cu s

Primăria municipiului Galați informează că aparate de iluminat stradal echipate ...

Devieri de trafic î

Primăria municipiului Galaţi informează că, în perioada 23 iulie -28 ...

Nouă etapă de dezi

Primăria municipiului Galaţi informează că în perioada 26-29 iulie 2021 ...

Controale la furnizo

comunicat presa

Idei şi muncă de

Ca majoritatea gălăţenilor, şi familia IOANOVICI - ALEXANDRU (Sandu) şi ...