logoImpact EST nr. 870 - 08.05.2021

Directorul executiv al Asociaţiei Daţi-mi România înapoi, Zîna Domintean, a găsit punctul slab al corporaţiei (Chevron) în pânda oraganizată la Pungeşti

 

Reporter: Bătălia gazului de şist se face cu manevre aproape militare. Pe câmpurile de luptă de la Pungeşti se adună activiştii, se trage cu referendumuri şi se fac atacuri în contencios. Nişte gălăţeni participă şi la fundamentarea Mişcării de Rezistenţă de la Pungeşti?

Zîna Domintean: Da, sunt printre iniţiatori. Mişcarea de opoziţie la excesele corporatiste acolo s-a fondat, dar ea acoperă o zonă de interes naţional. Cam peste tot unde se va sonda după gaze de şist: Dobrogea, Ardeal, Moldova. Compania Chevron a ales zona Pungeşti din mai multe motive. Dacă ascult ce spun geologii, înţeleg. Acolo este unul din cele mai mari acvifere ale Europei. E un lac subteran, un rezervor pentru pânza de apă freatică. Dacă la o singură forare folosesc 35 000 de litri de apă, e un avantaj, am tot acolo şi apa, care e gratuită. Ce au zis, oamenii din Vaslui sunt ignoranţi, nu cunosc efectele, nu ştiu ce înseamnă fracturarea hidraulică. Au zis ei că va fi uşor. Se merge pe incultura celor de la locul forării. Şi au mers pe dezinformare. S-a spus că noi, protestatarii şi sătenii, am merge pe blocarea economiei naţionale. De ce economie naţională este vorba când vine un străin să exploateze o resursă naturală, iar eu ce primesc? Ce le scapă lor printre degete? Nu vorbim aici de independenţă energetică. Independenţa nu există! S-au semnat acordurile cu Banca Mondială şi cu Fondul monetar, în care se spune clar că România trebuie să se alinieze la celelalte state europene cu preţurile. Deci preţurile vor creşte.

Rep.: Dar nu era Victor Ponta în alegeri, care garanta că vom interzice exploatarea gazului de şist?

Z.D.: Unul din punctele forte cu care USL a câştigat alegerile a fost că se vor opune exploatării gazelor de şist şi proiectului de la Roşia Montană. Întrebat de un reporter, că a promis ceva, a spus ceva care pe mine m-a şocat:„Păi, eram în campanie!” În campanie e scuzabil să mint!? Asta se întâmplă de 24 de ani, promit mierea şi aduc fierea.

Rep.: Mămăliga a explodat la Pungeşti.

Z.D.: Sunt oameni care vorbesc puţin, dar înţeleg multe, un singur om are mai multă demnitate decât 600 de parlamentari. Prin bun simţ transmit voinţa şi determinarea lor. Acum un an, organizaţia Vira a făcut o campanie de informare, cum se extrage gazul, ce presupune…S-au prezentat şi urmările nefaste, cu poluarea apei…

Rep.: Păi, campania de informare nu trebuia s-o facă Chevron?

Z.D.: Ei spun că da, dar nu! S-a făcut o masă în aer liber cu mâncare şi bere, cred că au învăţat de la politicienii noştri.Şi le-au dat nişte tricouri, pe care la momentul răscoalei, le-au dus şi le-au aruncat în curtea Primăriei.

Rep.: Deci şi americanul vine cu pomana!

Z.D.: Da, nu le-a spus ce înseamnă fracturarea. Apoi a luat o mare parte a consilierilor locali şi i-au dus într-o vacanţă în Polonia, le-a plătit mese şi hotelul şi le-a arătat o sondă de explorare, dar care nu lucra. Era anul trecut. Se încerca crearea unui curent favorabil. Primarul are influenţă, face presiuni, aşa a şi câştigat, cu bătăi, violenţe, ameninţări. Le tăia ajutorul social, îi intimida…Acum se bazează pe susţinerea Prefectului, care locuieşte în apartamentul din Vaslui al Primarului. Terenul era din rezerva Primăriei, l-a trecut forţat pe numele lui.

Rep.: Care a fost strategia în teren?

Z.D.: Era pe 14, de Sfânta Parascheva, şi ei veneau cu excavatoare, tuburi, să facă terasament şi poduri pentru acces. Cetăţenii ştiau că la Pungeşti va fi prima sondă de explorare, astă vară a fost şedinţă de CL prin care au votat că la ei nu se va explora şi exploata gazele de şist. Când a venit „inamicul” s-a dat alarma cu clopotele, şi au blocat utilajele. Jandarmii nu erau aşa de mulţi, au rămas pe perimetru, atunci au venit şi activiştii de mediu, din Galaţi, din Braşov… Erau speriaţi, ameninţaţi, Primarul spunea că îi înfundă…I-am susţinut şi încurajat. Le-am explicat că jandarmii sunt plătiţi din banii noştri, să ne apere pe noi, nu interesele unei mari companii. Aşa au prins curaj sătenii. Erau jandarmi cu lacrimi în ochi. Lor li se spusese că acolo sunt beţivi, violenţi, că au topoare şi furci, că vor bani de la companie. Jandarmii au rămas surprinşi să vadă copii şi femei la protest.

 Rep.: Propaganda oficială spune doar de explorare. Vrem să ştim dacă avem resurse.

Z.D.: Da, eschivează. Când are licenţă de explorare, eşti obligat să-i dai şi licenţă de exploatare. E logic, se investesc bani mulţi, trebuie să continue. Nu numai Chevron explorează. Sunt şi ruşii, şi austriecii…E aberant să crezi că ne vor lăsa nouă resursele. Le vor exploata în interesul lor.

Rep.: Fac sătenii din Pungeşti jocul ruşilor?

Z.D.: Fac doar tabără de veghe. Sătenii spun acolo ce aud la televizor. Cum să fie plătiţi de ruşi? Sunt oameni simpli şi naivi, dar nu sunt creduli. Ei îşi apără pământul, nu fac jocuri.

Rep.: Ce va fi?

Z.D.: Zice şi directorul Chevron, zice şi Pona că nu vor renunţa la Pungeşti. Nu renunţă nici sătenii. Vor să facă referendum, chiar dacă Prefectura va ataca în contencios. Credem că va fi referendum în 24 noiembrie. Puterea e în mâna USL, USL este Ponta… Zice Chevron că va face campanie de informare. Nu va face, va veni doar cu o căruţă cu bani, va manipula. Numai că aici nu e ca la Roşia, o comunitate divizată. Aici, la Pungeşti, procentele sunt de 10 contra 90 la sută. Şi vin deja oameni din comunele vecine. Vin în tabără, ne susţin, observă mişcările, stau gata să dea alarma. Oamenii sunt mulţi şi mai hotărâţi. Atunci aveau furci şi topoare, voiau să se opună. I-am temperat, dar nu ştim dacă mai merge şi a doua oară. Sunt determinaţi şi pregătiţi de răscoală împotriva americanilor de la Chevron.

Silviu VASILACHE 15 - noiembrie - 2013

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Accident de muncă m

Sâmbătă, 8 mai 2021, a avut loc un accident de ...

Moldo-gălăţeanca

Investitoarea misterioasă Se poate spune că această investitoare este una deosebită ...

Legumele de la sport

Da, chiar aşa, nebunii noştri de la Primăria Galaţi au ...