logoImpact EST nr. 853 - 18.01.2021

Prefectul Dorin Otrocol vine să reafirme o butadă de mare interes public –decât industrie bolnavă şi săracă, mai bine turism sănătos şi bogat

 

Reporter: Dle Prefect, dacă aţi tras de directorii instituţiilor de cultură să vină la a treia dezbatere despre viitorul sitului Tirighina –Bărboşi, se cheamă că aţi amestecat reprezentarea Guvernului unor partide în autonomia şi treburile interne ale unor instituţii de alte partide.

Dorin Otrocol: Prefectul are drepturile şi obligaţiile conferite de lege, dar asta nu înseamnă că poate rămâne indiferent la activităţi care sar putea desfăşura în oraşele, municipiile şi judeţul în care trăieşte. Activitatea turistică poate fi un element care să ajute la dezvoltarea municipiului şi judeţului. Să nu uităm cele patru vizite ale unor ambasadori din ultimele două-trei luni. Fiecare dintre excelenţele lor şi-au manifestat dorinţa de a intensifica schimburile turistice, şi abia apoi cele economice între ţările noastre. Prioritatea o are zona turistică a municipiului Galaţi. Suntem la marginea Europei, dar trebuie să rămânem aproape de ce se întâmplă la Bruxelles. Ideea acestui proiect este mai veche, de aceea am şi insistat, să se întâmple ce trebuie la Tirighina. S-o luăm pe paşi: începuturile formării poporului român pot fi bine văzute de copii tocmai acolo; acolo se vede şi dezvoltarea creştinismului, ne aduce aminte Mormântul Innocenţiu, din secolul III. Sunt momente de clasă A din istoria poporului român. Ca persoană, nu pot fi indiferent la asemenea chestiuni. Încă de la semnarea Memorandumului din 2009 putea fi scris un proiect de finanţare…Poate greşesc, dar constat o anumită comoditate, o anumită lentoare…

Rep.: Nu greşiţi de loc!

D.O.: …că unii fug de muncă. Este o responsabişlitate şi o muncă să scrii un proiect. După aceea este foarte complicat să-l implementezi. Regulile sunt foarte stricte, trebuie respectate.

Rep.: Şi comoditatea vine de la vechea meteahnă a vieţii publice: numirea politică. Este foarte comod să fii numit politic, dacă partidul nu vrea, nimeni nu te mută de acolo, ziua trece, leafa merge, noi cu drag ne facem că muncim!

D.O.: Sigur, dar eu nu vreau să intru într-o dispută politică, că nu este domeniul meu şi nu mă interesează…

Rep.: Asta nu e politică, este atitudine cetăţenească!

D.O.: Cert este că îmi doresc foarte mult să dezvoltăm proiectul Tirighina. În ghidul solicitantului se prevede cine poate aplica, autorităţile locale dar şi entităţile de cult, organizaţiile neguvernamentale…Este Tirighina, dar să nu uităm că şi la Băneasa avem un monument în degradare continuă, de care nu se ocupă nimeni. Am discutat cu Primarul de Băneasa, cu Direcţia de Cultură-atenţie, se poate aplica pe POR, se poate băga în circuit. După această discuţie, cei de la Muzeul de Istorie, împreună cu Consiliul Local trebuie să precizeze-vreau să fac asta, şi asta, şi asta. Sigur, în datele Ghidului, astfel ca proiectul să fie finanţat.

Rep.: Şi de ce aţi fi mai optimist de data asta, că şi data trecută aveau obligaţia cei de la Muzeu…

D.O.: Da, puteau măcar să aibă o idee şi s-o încerce. Sunt mai optimist pentru că faţă de prima întâlnire, din martie, au evoluat bine, am dorit să fie de faţă şi presa, pentru ca şi cetăţenii să vadă care este atitudinea celor implicaţi în a dezvolta şi a demara un astfel de proiect.

Rep.: Ca muncitor de presă, trebuie să spun că am văzut la lucru nişte oameni care nu au responsabilităţi şi iau bani pentru asta. Dacă nu s-a făcut ridicarea topo, dacă nu s-a împrejmuit, dacă nu s-a scris un proiect, de vină este altcineva…

D.O.: Ce e regretabil este că majoritatea de acolo n-a avut curiozitatea să citească ghidul solicitantului vechi, pe proiecte regionale, de pe site-ul Ministerului Dezvoltării. Axa 5 se referă la reabilitări de monumente istorice. Au venit puţin nepregătiţi, îmi pare rău să spun asta. Eu le-am transmis tuturor pe mail elemente care să ajute găsirea…Au venit de data asta doi consilieri municipali, directori din Primărie, poate vine şi citymanagerul, important este că există dorinţa de a scrie proiectul şi de a fi finanţat. E mult mai mult decât Memorandumul din 2009. Primăria şi Consiliul Local au şi obligaţii, după lege…

Rep.: …dar nimeni nu-i sancţionează că nu respectă obligaţiile. Ar putea Prefectul?

D.O.: În limita legii, e mai complicat. Dar, mi-aţi dat o idee, căutăm soluţii…Primăria putea face mai mult. Nu vreau să fiu răutăcios, să atac vreo instituţie. Avem nevoie de concerte, de drumuri, de canalizări…Dar se pot găsi bani pentru a finanţa un astfel de proiect util pentru toată lumea.

Rep.: Găseam bani şi printre artificiile şi pocnitorile de Ziua Dunării dacă mai căutam…Se putea finanţa juma din Gardul de la Tirighina? Nu aţi spus că deviza zilei este „Păzea!, vin ambasadorii”?

D.O.: Permiteţi-mi să nu comentez despre artificii…ne plac, evident…

Rep.: Da, dar e doar un mare„poc”.

D.D.: E bine că s-a făcut Ziua Dunării, dar există şi Strategia Dunării. Germania şi Austria fac strategii, să facem şi noi. Insist-Primăria şi Consiliul Local să facă!

Rep.: Vin ambasadorii în Galaţiul care a ales prăbuşirea liberă. Ce plan pot să aibă ambasadorii cu noi?

D.O.: Avem contraargumente. Ambasadorul Germaniei a fost interesat de muzeele gălăţene, a fost un proiect al celor de la CJ, dar a vizitat şi portul în zona unde se dezvoltă suportul pentru transportul intermodal Galaţi-Duisburg. Dar tot de asta au fost interesaţi şi chinezii, care au nevoie de un cap de pod pentru a intra în Europa. Chinezii au fost interesaţi de zona industrială, dar şi de vinurile româneşti. Au rămas surprinşi să afle că Galaţii sunt al doilea judeţ viticol din România. La Tg. Bujor încă avem o staţiune de cercetări viticole. Sigur, ne întrebăm de ce nu opresc cele 400 de nave care trec pe la Galaţi…Nu cumva nu avem ce să le arătăm? Ba avem. Faleza este unicat în Europa, cu sculpturile ei…

Rep.: Da, dar sculpturile nu se mai văd din cauza bălăriilor.

D.O.: Numai puţin! Avem Palatul Navigaţiei, care este o construcţie excepţională…

Rep.: Şi care are la parter o afacere ordinară, de sereleu.

D.O.: Urcăm la Precista, care…

Rep.: …nu se vede din cauza gardului şi a vegetaţiei.Ha, ha!

D.O.: Avem destule: Catedrala, Muzeul Cuza, Palatul Episcopal şi altele. Putem face parteneriat, chiar şi cu Brăila, cu Tulcea, au Dinogeţia, este herghelia, Gârboavele, avem ce arăta străinilor. Este însă o politică a operatorilor de turism. Ei exportă turişti şi nu sunt interesaţi să aducă turişti străini. Aici trebuie lucrat, Primăria şi Consiliul Local trebuie să provoace o dezbatere cu operatorii de turism, să vadă ce proiecte pot fi scrise, ce finanţări pot fi aduse, astfel ca miile de turişti care trec pe Dunăre să oprească şi la Galaţi.

Silviu VASILACHE 19 - iulie - 2014

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Ce troc! Dai mită 1

Da, dar eu şi sămtămânalul pamfletistic Impact-est nu avem voie ...

Fără portbagaj şi

Poliţiştilor locali, mai ales celor de la rutieră, care câştigă ...

Ciorici a picat la p

În sfârşit a venit vremea ca tizul meu întru nume ...