logoImpact EST nr. 871 - 16.05.2021

Primarul de oraş Laurenţiu Gâdei simte forţa tinereţii, dar şi valoarea oamenilor din Târgul Bujorilor

 

Reporter: Dle Laurenţiu Gâdei, cum este să fii Primar tânăr şi ambiţios la un buget atât de mic?

Laurenţiu Gâdei: Este foarte bine să fii Primar la 35 de ani pentru că ai toată energia de care are nevoie o comunitate pentru a se dezvolta. Şi pentru a reda mândria celor care îl populează. Suntem un orăşel mic, dar avem ambiţii mari. Vrem să ne dezvoltăm, vrem să le asigurăm cetăţenilor un trai decent şi lipsit de griji.

Rep,: Vă simţiţi exponentul unei noi generaţii de oameni de administraţie? Ne apropiem de 25 de ani de nouă administraţie şi e timpul de shimbare de fond…

L.G.: La Tg Bujor am făcut schimbarea şi sper să fie benefică pentru comunitate. Nu cred că este cazul de schimbare pe toate palierele, avem nevoie de oameni cu experienţă politică şi nu numai…Eu încerc să fiu un primar modern, un primar care să lase ceva în urmă.

Rep.: Au trecut doi ani, deci proiectele care contează sunt fixate!?

L.G.: Sigur că da, avem şi proiecte noi, şi proiecte preluate, la care culeg roadele… Încercăm să facem la Tg Bujor un pol de dezvoltare în zona de nord a judeţului, având în vedere că avem spital, o judecătorie, procuratură, administraţie financiară, liceu, deci sunt multe elemente care ne obligă la o administrare eficientă.

Rep.: Cum aţi defini Tg. Bujor ca localitate de margine de lume…europeană?

L.G.: E un orăşel mic cu oameni mari, cu oameni extrem de serioşi şi motivaţi. Are oameni valoroşi, care au plecat în ţară şi în lume. Este aici un sistem de învăţământ bine pus la punct, cu cadre bine pregătite…Să nu uităm că comunitatea a dat un mare om, pe generalul Eremia Grigorescu, a dat un mare poet, Grigore Hagiu. Iată că ne-am apropiat şi de festivalul anual Grigore Hagiu, unde cadrele didactice şi biblioteca omagiază an de an opera poetului. Anul acesta m-am întâlnit cu sora poetului, care a donat câteva obiecte personale care au aparţinut acestuia…

Rep.: Ce şansă are oraşul Tg Bujor să devină mai mult decât este?

L.G.: Şansa oraşului stă în vin. Trebuie să renaştem brandul vinurilor de Tg. Bujor. Sunt bucuros că îl avem, e în curtea Staţiunii de Cercetări Viticole. Este o staţiune în curs de modernizare, au reuşit să acceseze bani nerambursabili şi îşi construiesc o fabrică de îmbuteliere şi un laborator propriu. Staţiunea are multe vinuri premiate la multe concursuri naţionale şi internaţionale. Nu exista o staţie de îmbuteliere a acestor vinuri, pentru a aduce plus valoare…Sper să găsim o modalitate de promovare eficientă şi agresivă pe piaţa asta invadată de vinuri contrafăcute. Noi producem vinuri bune, din struguri ecologici.

Rep.: Vinuri din categoria „Îţi vine să-i spui dumneavoastră”?

L.G.: Ha, ha! Da, se leagă cu poezia şi cu adevărul, care este în vin, nu?

Rep.: Vin, dar vin… investitorii? Sunteţi o zonă cam defavorizată.

L.G.: Avem forţă de muncă, suntem o administraţie locală pregătită să ofere facilităţi. Vrem să stimulăm piaţa de muncă din zonă, să creăm locuri de muncă. Dar trebuie să asigurăm şi o infrastructură adecvată. Un minim de infrastructură. Gazul metan a fost adus, avem magistrala, urmează să facem studiul de fezabilitate şi să găsim un distribuitor. Vrem să putem trăi şi noi decent. Nu mă gândesc la un sistem de termoficare, dar este important să avem gazul. Omul trăieşte astăzi… La anul vreau să aprind şi eu la mine acasă gazul. Ne gândim la fonduri europene, la cofinanţare. Preţul este reglementat de ANRE. Cunosc legislaţia, ştiu cum să facem să fie ieftin. Imediat după adoptatrea bugetului, la sfârşitul lunii februarie, facem paşii procedurali şi căutăm agentul care să facă distribuţia.

Rep,: Sunteţi unul dintre susţinătorii extragerii gazelor de şist. Pentru dv nu sunt şi scumpe şi poluante?

L.G.: Dacă ne uităm pe cifre, vedem că România va rămâne mult mai devreme fără petrol şi fără gaze naturale. Sigur, la Tg Bujor consult locuitorii pentru o aprobare, dar nimeni nu m-a contactat pentru prospecţiuni în zonă pentru extragerea gazelor de şist. Dacă vorbesc strict personal, dacă nu există nici un pericol pentru pânza freatică, nu văd de ce nu ne-am dezvolta şi noi ca alte state, Canada, Polonia, care au exploatat cu succes gazele de şist.

Rep.: Sunt periculoase!

L.G.: Nu cred că vom scăpa! Dar ce vreţi, să rămânem în stadiul ăsta? Noi aur nu vrem, gaze de şist nu vrem, trebuie să privim însă în viitor şi să ne asumăm nişte lucruri.

Rep.: V-aţi gândit că apa este mai preţioasă decât gazul de şist?

L.G.: Noi vorbim deja de drobul de sare. Societatea noastră este mult prea informatizată. Consumăm prea multă media şi nu mai producem nimic. Ar trebui să lăsăm televizoarele să ne aducă un plus de informaţie, dar real şi cinstit, dacă populaţia nu s-ar uita atâta la televizor, ar avea mai mult timp pentru tăiat buruienile din faţa porţii, să facă un pic de curat, să crească o găină…Vorbesc de cei de la ţară. Prea ne ducem toţi la televizor, risipim o mare şansă de dezvoltare… Trebuie să ne uităm mai puţin la televizor!

Rep.: Ha, ha! Gândiţi la fel şi când vine campania electorală?

L.G.: Eu n-am câştigat campania cu televizorul. Se poate. Eu am mers după normative, cu tinereţea, sinceritatea, dezinvoltura, n-am făcut nimic rău…Dacă nu conving, peste doi ani voi fi taxat. Am vorbit oamenilor pe limba lor. Le propun ca agricultura şi zootehnia să fie şansa lor. Am făcut cursuri de instruire, e o axă prioritară. Vrem să încropim mici ferme.

Rep.: Tg Bujor are multă apă. De ce nu are legumicultură ca la Matca?

L.G.: Avem legumicultură. Dar nu sunt aceleaşi soluri… Dar oamenii vor să facă legume şi pentru ei şi pentru vândut. Vrem să readucem la Tg Bujor târgul săptămânal. Dacă Chiraftei îl are duminica, noi vrem să-l facem sâmbăta. Mă ţine în loc proiectul de reabilitare a reţelei de apă potabilă şi canalizare. E un proiect mare, care include şi satul Umbrăreşti, cu care vom rezolva problema apei şi a canalizării. Suntem cu ochii pe accesarea banilor europeni şi pentru apă şi pentru after school şi pentru romi şi pentru aşezăminte sociale şi pentru infrastructură. Comunitatea are multe şi mari nevoi şi sunt obligat, prin poziţia pe care cetăţenii mi-au conferit-o, să le răsplătesc aşteptările.

Silviu VASILACHE 7 - februarie - 2014

One Response so far.

  1. Primar bun spune:

    Este mai bun decat fostul primar Arfire care sincer nu stiu cum mai este in libertate la cate golanii a facut.Sper ca acest Gadei sa nu o acopere pe Secretara Primariei Tg Bujor,care se aude ca facut mari nenorociri.Foarte suspect este ca Gadei se face ca nu stie nimic si o tine pe functie in continuare.Poate nu stie ca poate fi acuzat de TAINUIRE.

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

În dosarul penal di

Gălăţenii au sfidat din nou instanţa Săptămâna trecută a avut loc ...

Şeful Casei de Pens

Încercăm să plafonăm cuantumul mare şi să creştem pensiile mici, ...

Funcţionar de prim

Funcţionarul public al unei primării, condamnat în trei dosare penale. ...