logoImpact EST nr. 871 - 18.05.2021

Bejan Baluta fotoAna Băluţă şi Ştefan Bejan votează în România studiilor pentru Republica Moldova opţiunilor de istorie bine fundamentată

 

Rep.: Deputatul basarabean George Mocanu a venit la Galaţi şi aţi discutat două ore despre alegeri şi mentalitatea europeană.

A.B.: A fost impresionantă pledoaria lui pentru parcursul european. A fost destul de deschis, liber, ne-a îndrumat să votăm ceea ce credem noi de cuviinţă, pentru că suntem în România, stat membru al UE, şi vedem mult mai bine lucrurile…

Ş.B.: Am crezut că va face doar propagandă, pentru partidul lui.Am rămas total surprins, şi surprins plăcut de prestanţa lui, pentru că a venit cu un discurs şi o temă de discuţie foarte importantă, despre cum trebuie abordată cariera şi pregătirea de specialitate.

A.B.: L-am întrebat de mandatele pe care le va lua partidul lui…Ne-a spus că nu a venit pentru campanie electorală, ci pentru a propune o strategie de viaţă.

Ş.B.: Ne-a îndemnat să venim acasă.În Moldova sunt acum locuri de muncă cu specializare tehnică, şi în Galaţi sunt facultăţi tehnice foarte bune-mecanică, industrii alimentare, calculatoare. Să venim acasă, dar pe termen scurt ne-a îndemnat să ieşim la vot. Noi contăm, suntem tineri, noi trebuie să ne decidem viitorul şi devenirea. Am văzut un moş la votare, nu vedea, nu auzea, dar vroia să voteze. Moşii ăştia ne decid nouă soarta? Iată de ce trebuie să ieşim la vot. Avem secţie de vot la Galaţi, va fi la Universitate, în corpul U.Membrii comisiei vor fi din Galaţi,de la Liga Studenţilor Basarabeni, în afara preşedintelui secţiei, care va veni de la Chişinău.Nu suntem membri ai niciunui partid, garantăm că vor fi voturi corecte. Vor fi desigur şi observatori din partea partidelor. Voi fi şi eu membru al comisiei, am fost consultaţi de consulatul de la Iaşi, avem experienţă de voluntari.

Rep.: Ce veţi alege? Sunt două blocuri pentru două opţiuni-spre est sau spre vest.

A.B.: Da, sunt mai multe partide, unele cu mandate în parlament, cum sunt PLDM, PD şi PL. Au format şi o colaliţie, apoi PL a ieşit de la guvernare. Sunt bucuroasă că votez prima oară, e vot de istorie. E un vot care contează mult, trebuie să alegem ceva pentru noi, pentru binele nostru.

Ş.B.: După ce PL s-a scindat, a rămas la guvernare Partidul Liberal Reformator, împreună cu PLDM şi PD. Există şi Partidul Naţional Liberal, cu aceeaşi siglă ca partidul din România, fiind un partid prounionist. Partidul Democraţia Acasă îşi propune şi el promovarea valorilor europene, dar mai sunt şi alte partide mai mici, care vor şi ele integrare europeană.

Rep.: Ce vrea dreapta în Republica Moldova, în afara integrării europene?

A.B.: Ridicarea nivelului de trai, condiţii mai bune pentru toţi cetăţenii, întoarcerea acasă a celor care au emigrat, majorarea pensiilor şi a salariului mediu pe economie, atragerea fondurilor europene.

Ş.B.: Când merg acasă spre satul natal, văd lucruri care se schimbă. În Comrat se face un drum bun, de o firmă din Bacău, cu bani americani. Lângă Cahul se face un apeduct, din bani europeni. Este şi reforma din educaţie, de care Moldova avea imperios nevoie. E primul Cod al educaţiei, care pune stop copierii la bac. Acum s-au montat camere video…Nu se mai putea cu absolvirea în proporţie de 90%, şi cu note foarte mari…Procentul de 54-56% se apropie de realitate. Era un examen care nu era luat în serios, se putea copia, se frauda, se strângeau bani la comisii şi multe mişmaşuri din astea. Este o realizare şi politica externă a Republicii Moldova, de mult timp nu a a mai primit o atenţie aşa de mare. Cu Obama, cu Merkel…

Rep.: Are omul potrivit la locul şi momentul potrivit?

Ş.B.: Are oameni. Sunt oameni tineri, cu studiile făcute înafară. Sunt oameni cu idei, de care suntem mulţumiţi, care ne bucură. E loc şi de mai bine.

Rep.: Curentul stângist propune întoarcerea la comunism?

Ş.B.: Nu ştiu dacă mai au forţă pentru reîntoarcerea la comunism. Dar cu un sistem de alianţe de stânga, ei insistă pe o politică prorusească. Faţă de 2009, au pierdut lideri importanţi, şi nu mai au aceeaşi influenţă. S-au eliminat extremele, cum sunt Tcaciuk şi Petrenko. Sunt însă partide care par să crească vertiginos, cum este Partidul Socialist, condus de Igor Dodon.

Rep.: Ce promite? Direcţia Rusia?

Ş.B.: Au sloganul„Viitorul Moldovei este doar alături de Rusia!” Soluţia la toate este Igor Dodon. Atrage minorităţile etnice şi bătrânii.

A.B.: Bătrânii sunt nostalgicii, ei tot visează să se reîntoarcă la vremurile de demult.

Ş.B.: Privind etnic problema, 72% sunt români sau moldoveni, fiecare a putut să se declare cum se simte la recensământul din 2014.Ucrainenii ar fi cea mai importantă minoritate, de 9% ,şi nu ruşii, iar restul sunt găgăuzi, bulgari, ruşi, toţi câte 3-4 procente. E o populaţie pestriţă, mare parte rusificată, atrasă de liderii partidelor de stânga în capcane populiste şi utopice.

A.B.: Administraţia nu mai este stăpânită de ruşi. Primar la Chişinău este un liberal, Dorin Chirtoacă,de şapte ani, s-a şcolit în România şi Franţa, este primul care a spart gheaţa, a schimbat orientarea comunistă de până în 2007. Apar alte curente, la Bălţi, Cahul, Comrat se schimbă ceva, populaţia de la sate s-a stabilit în oraş şi fiind vorbitoare de română, a restabilit echilibrul.

Rep.:Ucraina a simplificat strategiile sau le-a complicat?

Ş.B.: Le-a clarificat. Ucraina europeană cere o Moldovă europeană. Tinerii studiază în exterior, vin cu idei noi europene, nu mai sunt două opţiuni, e doar una. Tinerii sunt de dreapta, studiile din România au accentuat opţiunea lor. Studentul din România trebuie să meargă la vot, să voteze un partid proeuropean şi să vorbească acasă cu mama, cu tata, cu fratele, cu pisica, să voteze proeuropean. Tinerii contează, noi suntem viitorul, avem datoria să facem din Moldova o ţară mai bună. Nu trebuie să ne ducem noi în Uniunea Europeană, trebuie să aducem Europa la noi acasă!

Silviu VASILACHE 30 - noiembrie - 2014

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

În dosarul penal di

Gălăţenii au sfidat din nou instanţa Săptămâna trecută a avut loc ...

Şeful Casei de Pens

Încercăm să plafonăm cuantumul mare şi să creştem pensiile mici, ...

Funcţionar de prim

Funcţionarul public al unei primării, condamnat în trei dosare penale. ...