logoImpact EST nr. 886 - 17.09.2021

interviuReporter: Stănică Ambrinoc, vedem că istoria USR se scrie prin parcuri, pe facebook dar şi prin mesaje oculte de desfiinţare de filialei USR de la Galaţi. Cine este eminenţa cenuşie a trădării idealurilor şi idealismelor de la Galaţi?

Stănică Ambrinoc: Istoria dubioasă a dizolvării USR Galaţi probabil că începe odată cu venirea la Galaţi a lui Florin Grigorescu, coordonatorul regiunii sud-est din USB. USB vroia să se organizeze în teritoriu, deci un grup de trei gălăţeni au venit şi au organizat un prim grup, cu Florin Staicu coordonator. El a fost lider până la desfiinţarea filialei Galaţi. Organizarea a început în mai, dar nici în august nu erau începute lucrurile. O parte din oameni nici n-au mai venit. S-a făcut contactarea prin înscrieri online, facebook, cu convocări la un apartament al unui gălăţean revenit printre noi din Bucureşti (Marian Dumitru), acest Florin Grigorescu fiind chiar fiu de revoluţionar, al lui Ioan Grigorescu, din Combinat…Am început cu multă ineficienţă. De la început am fost clasificaţi după criterii de activitate politică anterioară. Cei care au combătut, vreodată clasa politică, au avut diferite încercări, pe ici, pe colo…Păi, au fost valuri de cetăţeni, activi politic, care au fost la un moment dat scârbiţi de starea politicii. Cei mai conştiincioşi din primul val de înscrişi au fost selectaţi şi puşi la treabă. Aşa am organizat venirea lui Clotilde Armand, aşa că am contribuit şi cu bani pentru sală, pentru că un domn galant cu noi la acea vreme, Dragoş Neamu, a promis că ne sponsorizează, dar a plecat în concediu, prin Grecia, parcă … A fost bine organizată întâlnirea din parc, au fost discuţii interesante, dar ideea de carantină politică rămânea. Câţiva erau suspicioşii de serviciu. În această fază au venit mai mulţi oameni valoroşi, la Parcul de Soft au fost vreo 80 de oameni. Din 80 să nu-ţi rămână nici 20-30 la final? Ei s-au înscris online, dar n-au mai fost convocaţi. Era un forrmular tip, care permitea selecţia viitorilor activişti USR. Trebuia să-i caute Bucureştiul, dar…Motorul USR la Galaţi a fost prestaţia şi prestanţa liderului, Florin Staicu. Au venit mulţi oameni, dar n-au fost păstraţi nici măcar la nivelul de simpatizant, să le fie câştigat, măcar votul. Atitudinea celor din grupul de iniţiativă a fost ostilă faţă de cei care au încercat să facă anterior politică. Dl. Petrea, spre exemplu, Nu putea fi primit şi propus candidat USR, dar de colaborat, cu el, spre exemplu prin o Asociaţie Civică, era o oportunitate. Eu am vorbit de experienţele anterioare, cu PNL, cu M10, de încercările de reformare, dar am fost privit cu suspiciune, deşi alte persoane provenind din M10 au fost bine primite, la centru în Bucureşti…

Rep.: S-a început activitatea cu puţini, dar au rămas prea puţini!

S.A.: S-a început cu 17, ca membri fondatori, dar apoi au fost nominalizaţi 12, şi au rămas 11, că unuia i-au cerut o adeverinţă de demisie din PNL. Organizarea filialei era nepermis de mult întârziată, efectiv s-a ajuns la o criză de timp şi resurse. Începuse deja campania de strângere semnături! Printre membrii fondatori era şi Marian Dumitru, omul cel mai apropiat de centru, care se vroia şi preşedinte. El insinua că ar trebui votat, deşi Florin Staicu începuse activitatea cu mult timp înainte. De fapt, am realizat că partidul USR îşi face filiale teritoriale doar pentru a găsi locuri eligibile unor activişti din Bucureşti.

Rep.: USR, club select dă Bucureşti, cu mulţi figuranţi în teritoriu!?

S.A.: Da, daaa! Nouă în teritoriu ni se dă voie să muncim. Au venit cu discursuri, Florin Staicu a spus că susţine candidaţi din Galaţi, Marian Dumitru s-a prezentat ca un om de bază de la centru…Aşa s-au format două tabere. Nu ne-am gândit că ne certăm, eram mulţi idealişti, vroiam să construim. Radu Oprea era privit de un grup distinct ca un lider periculos, ce trebuia eliminat, se pregăteau deja diversiuni…Că a candidat independent alături de Ciumacenco, nu se putea trece peste asta, deşi noi aveam cu totul altă treabă, să muncim enorm pentru strângere semnături. Au fost alegeri, s-a votat, au ieşit lideri Florin Staicu, preşedinte,  Radu Oprea şi Marian Dumitru, vicepreşedinţi, am plecat să facem treabă. Peste noapte, Marian Dumitru s-a răzgândit, a ieşit pe facebook, că-şi dă demisia… Şi brusc, apare regizorul Grigorescu cu replica fundamentală: „Ce faceţi voi acolo, că dacă sunt nişte interese, trebuie să desfiinţăm filiala!” Aveam confirmarea bănuielilor. Organizarea filialei era o regie, avea actori, scenariu, momente de vârf, apariţii de crize…Le-am considerat copilării, dar de fapt, noi, simpatizanţii de pe tuşă, eram masă de manevră.  Orice se petrecea la Galaţi era raportat cuiva (Clotilde, Florin Grigorescu, probabil şi alţii) existau informatori, era o regie. Ne-au lăsat să strângem 5000 de semnături, în echipa de aproximativ 20 de simpatizanţi cei mai activi, şi doar 5-6 membri fondatori cu bani cheltuiţi, familii neglijate… Ne-am descurcat cu resurse locale, am introdus şi cotizaţii, deşi nici nu eram membri. Vroiam să avem cu cine vota, aveam încredere în liderii care şi-au asumat strângerea de semnături, Florin Staicu şi Radu Oprea. Se muncea în condiţii imposibile şi fără nicio logică, datorită părerilor emise de Grigorescu. Şi în acest timp, alţii făceau dosarul împotriva lui Radu. Florin Staicu s-a dus singur la Bucureşti, şi s-a trezit în faţa grupului complotist. Grigorescu a garantat pentru toţi membrii fondatori, unii cu  trecut politic, parcă intenţionat ca să pregătească mişcarea următoare, discreditarea prin poze şi informaţii luate de pe facebook şi un puci de filială. Nici nu am discutat despre candidaţi prea bine, şi ei au desfiinţat filiala. Staicu a fost pus la comisia de etică iar Grigorescu şi-a anunţat candidatura, că şi el este din Galaţi.

Rep.: Diversiunile erau pregătite cu mult timp înainte?

S.A.: Da, desigur, erau pregătite şi reproşurile, toţi aveau rolurile învăţate, Clotilde avea la Galaţi şi oameni care se bucurau 100% de  încrederea sa, cum erau  veritabilii agenţi-idealişti soţii Alexandrov. Idealismul lor a fost folosit cu rea intenţie de cei de la centru. Statutul spune clar: candidaţii îi propune filiala, şi Bucureştiul îi filtrează. Dar planul era altul- să pună alţi candidaţi, pe semnăturile noastre. Sacii erau în car, deci filiala urma să se înfiinţeze după 11 decembrie, că nu mai este timp. Dar timp de informatori, de dirijori a fost!? De asta nici nu au mai fost primiţi oameni la filială. Brusc, la Bucureşti, Marian Dumitru era găsit nebun. Ha, ha! E nebun, deci noi am fost păcăliţi de un nebun, toţi râdeau, ne ironizau, totul era băgat în derizoriu. Această poziţie eu unul nu am acceptat-o decât tot ca o diversiune bine regizată de la centru.

Rep.: Ce e asta, USR face politica golănelii?

S.A.: Eu am devenit, de departe, cel mai radical. Mi-am dat seama că ni se pregătise, de mult timp, o mare ţeapă. Nu accept tupeul dâmboviţean la pachet cu sfidarea. Sigur, ei au mizat pe bunul simţ, colegii au mers la Bucureşti, Nicuşor Dan n-a avut timp, cum că asta e, e fatalitate. Ne-am dat seama de păcăleală, eu am devenit, cum se spune prin popor, un ,,câine dezlegat”. Ne-am întâlnit mai mulţi şi am discutat imediat cu Marian Dumitru, acesta a  recunoscut că este şi el păcălit.

Rep.: Voi făceaţi mutările pe tabla de deasupra, ei pe dedesubt?

S.A.: Reapare Dragoş Neamu, nu era numit, dar l-am simţit că el va face cărţile. Grigorescu a venit cu steagul împăcării, că vom face listele împreună, dar el să fie primul pe listă-aşa vedeau o parte dintre noi (la propunerea unor colegi care ar fi acceptat orice, dar măcar să ne salvăm munca). Nu mai era cale de întors, el a regizat, dar alţii îi pregăteau schimbarea, pe Marian Dumitru l-au compromis, iar liderul, Radu Oprea, a fost lucrat cu dosar. Eu am cerut seriozitate, l-am avertizat pe Dragoş Neamu că nu vom admite liste făcute fără noi. Se auzea că pe la Bucureşti vreo trei grupuri fac liste pentru Galaţi. Acelaşi scenariu a fost pregătit pentru Brăila, dar acolo nu s-a reuşit puciul. Şi hop! intră la interes şi Bogdan  Rodeanu. Deşi l-au invitat pe uşa din faţă, şi Lucian Oancea, şi Radu Oprea şi Florin Staicu, şi Ionel Petrea, Rodeanu intră pe uşa din spate! Suntem filială desfiinţată, dar avem listă de candidaţi: Bogdan Rodeanu, locul 1 , Dragoş Neamu, locul 2 la Deputaţi, La senat locul 1 fiind ocupat de un avocat din Bucureşti. Am vrut gălăţeanul nostru, şi ei ni l-au pus pe al lor! E blat, ei l-au căutat pe Rodeanu prin stufăriş, dar Rodeanu era deja la Bucureşti şi făcea listele. Acum, ei mi-au închis facebook-ul în nas, eu fac postări anti Neamu şi anti Rodeanu, Radu Oprea s-a resemnat şi s-a retras, iar noi în continuare nu avem cu cine vota. Ca simpatizant, aş putea fi o pagubă colaterală în USR, aş trece mai departe, dar ca preşedinte al AMIC, nu pot să-mi asum tăcerea asta. Şi totuşi, noi cu cine votăm?

 

Silviu VASILACHE 4 - noiembrie - 2016

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Gala premiilor PIMM

Mereu reuşeşte Marian Filimon, acum pentru a 20-a oară, să ...

Cică se vrea veceu

Aflăm că în laboratoarele Primăriei Galaţi s-a pus la copt ...

Bustul lui Spiru Pl

Ţărăniştii de Galaţi, nedemni de acest partid istoric, darămite ...

Modificări de trafi

Primăria municipiului Galaţi informează că, începând cu data de 15 ...