logoImpact EST nr. 870 - 12.05.2021

Vadim Bacinschi aduce starea naţiunii române din Bugeacul Dunării de Jos la nivelul de înţelegere a votantului român cu conştiinţă naţională

 

Rep.: Vin alegerile peste întreg sud-estul european din cea de-a patra Europă, adică peste România, Moldova şi Ucraina, deci şi în Bugeac. Cum se pregătesc pentru asta liderii românilor din Ucraina?

Vadim Bacinschi: Raţional ar fi să spun că se pregătesc. Din câte o cunosc eu, comunitatea românilor este prea puţin implicată în campanie. Cei care candidează pentru postul de deputat în Rada Supremă nu prea sunt din rândul românilor… Sunt alegeri anticipate în 26 octombrie, pentru Rada Supremă şi românii din sudul Ucrainei nu sunt interesaţi de ele. Preşedintele Poroşenko a spus că are nevoie de un nou Parlament, care să-l susţină, să aibă o fracţiune majoritară, să poată guverna. El este venit din gruparea Solidarnost, o formaţiune minoră. După alegerea preşedintelui, s-a constituit Blocul Petro Poroşenko. E firesc, se caută o majoritate, să poată depăşi problemele cu opoziţia…

Rep.: Dar mai întâi, preşedintele a dizolvat Parlamentul.

V.B.: Este o lege, prin care coaliţia existentă s-a autodizolvat, şi dacă într-o lună nu se reface coaliţia parlamentară, înseamnă că preşedintele are dreptul să anunţe alegeri anticipate. S-a şi întâmplat. Sensul este obţinerea unei majorităţi, pe care Poroşenko o s-o dirijeze. În mod sigur… Din ce se spune la noi, noul parlament va fi un parlament absolut populist, cu puţine forţe constructive şi cu multă lume întâmplătoare. S-au anunţat la alegeri 29 de partide. Forţele principale sunt ale lui Iaţeniuk şi ale lui Poroşenko. Vor fi alegeri pe liste de partid, dar şi pe sistem uninominal. Jumătate-jumătate. Pe primele locuri sunt incluşi maidanezii, care au fost pe Maidan. Un cazac din Cernăuţi, prins de ruşi şi dezbrăcat, batjocorit, şi-a revenit şi iată-l pe lista lui Iaţeniuk.E un simplu ţăran, dar e în vogă.

Rep.: Tot din Maidan vine şi ultranaţionalismul ucrainean?

V.B.: Da, sunt cei din Sectorul de Dreapta. Sunt cei mai bătăioşi, ei nu renunţă…Merg separat, toţi i-au băgat pe liste… Sunt acolo şi comandanţii de batalioane care au luptat în Doneţk şi Lugansk.

Rep.: Dar nu s-au stins luptele, nu s-au făcut acorduri de pace?

V.B.: Problema este că conducerea Ucraina nu prea este interesată să închidă acolo… Sunt mai mulţi factori care ţin conflictul… Acolo sunt multe forţe naţionaliste, ultranaţionaliste, care vor bătaie, sânge, revanşă. Băieţi, vreţi bătaie, direcţia este încolo, duceţi-vă şi luptaţi cu duşmanii ţării! Și îi ţine ocupaţi, ei sunt prinşi acolo acolo. Dacă se termină acolo operaţiunea antiteroristă, ce fac cu ei? Pravâi Sector au şi declarat, că dacă termină acolo, vin spre Kiev. Au spus că vor să-i pună la punct pe cei care nu respectă promisiunile. Detaşamentele de apărare teritorială –Teritorialnia Vorona-sunt făcute din voluntari, cei care vroiau să-i împuşte pe ruşi, cei înrăiţi, cei care au tabere de luptă, sunt mulţi şi cunoscuţi. Ei vor să omoare pe cineva, numai aşa simt ei viaţa. Sunt mii, au conflictul în sânge. Asta pe de o parte. Celor care sunt proruşi le promite alegeri anticipate, bani, ei trebuie doar să restabilească baştina. Dacă asculţi în media ucraineană, altă temă nu mai este decât războiul. Rusia ne acaparează, este duşmanul, noi trebuie să luptăm pentru patrie şi victorie!

Rep.: Nu e o luptă cam supradimensionată?

V.B.: Altceva nu mai găseşti. S-au mărit preţurile la toate, lumea e sărăcită, nu mai au din ce trăi. Dar astea nu mai ajung în prim plan. Și ca să-i pună capac, vor să facă un zid între Rusia şi Ucraina. E proiectul special-Stena, adică Zidul. Nu-i un zid, e vorba de o ferecare a frontierei, e un şanţ lat de patru metri şi adânc de doi metri, cu sârmă ghimpată şi camere de luat vederi. E un proiect început, care costă 66 de milioane de euro. Îl face Ucraina, dă şi Europa bani, dar îl critică toţi. Care este rostul zidului? Nu e ca cel din Israel, de 8 m, sau ca cel din Mexic… Dacă vor ruşii, îl trec oricând. E un proiect fals, îl critică şi Timoşenko, dar Iaţeniuk insistă să se facă. Cred că e spălare de bani, alţii spun că e doar populism, ca să arate că fac ceva… Oricum, graniţa este permeabilă, sunt două republici deja, pe care Ucraina nu le controlează în nici un fel. Poate să fie un zid de 20 de metri, ruşii intră mai pe la nord… Este un zid ineficient, dacă ai 500 de km graniţă cu Rusia. Cei din Lugansk nici nu admit să se facă zidul, au deja parlamentul lor, nu recunosc autorităţile ucrainene, au miniştrii şi ierarhia lor. Poroşenko a inspectat zona şi a spus că se vor face trei linii de apărare. Prevăd că vor face toate ale lor, dar vor să-i controleze…Parlamentul Ucrainei vorbeşte deja de un statut special pentru acele zone. Kievul le propune să le facă alegeri locale, separatiştii resping oferta, ei îşi fac singuri. Li s-a spus de alegeri pe 9 noiembrie, ei au spus că fac alegeri pe 2 noiembrie, fără concursul Kievului. Aşa se va naşte acolo o Transnistrie numărul doi. Dar nu se duc mai departe ruşii, că o să scadă preţul la petrol şi o să fie şi vai de steaua lui Putin… O să stea acolo, şi mai târziu, cine ştie cum or veni timpurile…

Rep.: Și totuşi, nu e timpul ca românii să aibă şi ei un deputat în Parlamentul Ucrainei?

V.B.: Poate va fi, pe uninominal. Poate va fi din nou Popescu…Nu ştiu nici cei din Cernăuţi. Poate vor fi mai mulţi români…Știu că Popescu se aliase cu comuniştii. Eram la Cernăuţi şi voia să particip şi eu la campania lui, cu comuniştii…Urma să contactez comuniştii din Odesa, să telefonez…Am refuzat. În sud nu sunt lideri. Ar trebui să candideze pe raioane, teritoriul este mare, dar români nu sunt . Nu sunt nici bulgari, este doar un bulgar, Anton Kiseu, care este deputat, şi care vrea să continue. Restul sunt ucraineni sau ruşi.Nu sunt români, nu au bani. La Ismail candidează unul Urbanski, directorul uzinei de reparaţii a navelor. Stă bine , are o fundaţie, face proiecte populiste care dau bine, face concerte… (va urma)

Silviu VASILACHE 24 - octombrie - 2014

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Accident de muncă m

Sâmbătă, 8 mai 2021, a avut loc un accident de ...

Moldo-gălăţeanca

Investitoarea misterioasă Se poate spune că această investitoare este una deosebită ...

Legumele de la sport

Da, chiar aşa, nebunii noştri de la Primăria Galaţi au ...