http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST anul XXIII – 2023, nr. 933 - 04.02.2023

În cvasimajoritatea lor, băncile comerciale care funcţionează pe teritoriul României au capital majoritar străin sau numai străin. De aia îşi permit să funcţioneze după reguli create de ele, pentru ele. Politica acordării de credite este una exclusiv impusă de ele, de multe ori ele punând de înţelegeri monopoliste prin care îşi permit să îşi impună politicile lor în faţa Băncii Naţionale a României. La mijloc este prins românul care are nevoie să se împrumute, să cumpere bani pentru a-şi rezolva necesităţile de achiziţii de bunuri şi servicii. Mereu, ca şi în contractări cu alţi operatori de pe piaţa serviciilor, există tendinţa monopolistă, contractele fiind modificate unilateral şi mereu în favoarea prestatorilor şi nu a amărăşteanului captiv, prins la mijloc, oriunde ar încerca să se transfere.
Iată cazul unei tinere familii normale, cu ambii parteneri activi şi bine plătiţi, sau, oricum, peste medie.
În trimestrul unu al anului 2021aceasta a contractat un credit la care rata lunară de restituire a acestuia a fost, iniţial, de 2780 de lei. În noiembrie 2022 rata băncii a sărit la 3.600 de lei, iar în decebrie a fost de 3.620. În ianuarie 2023, aceasta a fost de 3.723 de lei, adică cu 943 de lei mai mult decât rata stabilită la contractarea creditului. Ceea ce înseamnă o majorare unilaterală de aproape 35% din partea băncii, în relaţia cu partenerii pe care îi tratează ca pe nişte persoane captive, ca pe nişte sclavi pe plantaţie, chiar dacă în contractul de împrumut nu sunt prevăzute astfel de jafuri care îngenunchează multe familii tinere, care încearcă să îşi facă un rost în viaţă, mai ales pentru copii, cărora doresc să le asigure măcar o copilărie lipsită de griji majore.
Dar noi avem un stat slab, cu instituţii în fruntea cărora sunt numiţi politic indivizi cu strucuri de râmă, trădători şi vânzători, şpăgari care visează numai Dubaiuri, limuzine, vile, iahturi şi carne tânâră, DNA-ul fiind o structură de forţă îngenuncheată politic de câţiva ani buni.

Gelu Ciorici 12 - ianuarie - 2023

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Directorii şi juri

Deseori, Gelu mi-a spus că scriu prea scurt, puţin, redus, ...

NIMIC FĂRĂ DUMNEZE

Puţine ţări din lume se pot mândri cu o istorie ...

Joi la Galaţi a aju

Din 18 ianuarie, publicul din 14 oraşe din ţară a ...

Branza e pe bani si

Kim Kielsen este prim-ministru al Groenlandei, care este cea mai ...