logoImpact EST nr. 893 - 28.11.2021

Ca de obicei, autorităţile statului român s-au trezit târziu, sau deloc. Au acţionat târziu, sau deloc.
Acum acţionează haotic, cu panică şi disperare, fără discernământ.
Căci pesta porcină africană va deveni o ciumă care va cuprinde întreg teritoriul ţării. Din discuţiile pe care le-am avut cu marii crescători de porci, a reieşit, cum se ştia, că ea a venit din Ucraina, şi a intrat la noi prin Satu Mare şi Maramureş, iar în sud – est prin Deltă, pe la Tulcea. Aflu că dacă autorităţile statului, blegite şi degeaba plătite europeneşte, nu au acţionat la timp şi decisiv pentru lichidarea focarului venit prin porcii mistreţi din Delta Dunării, ei circulând nestingheriţi din zona ucrainiană până la noi. Cei plătiţi s-au dovedit incapabili să izoleze zona, focarul, virusul, astfel că el s-a răspândit pe apă inclusiv la turmele de porci domestici pe care locuitorii deltei îi ţin liberi în deltă din primăvară până în noiembrie. Nenorocirea este că această pestă porcină africană se propagă prin animale, oameni, îmbrăcămintea acestora, prin anvelopele auto, prin sol şi pe apă… pe care plutesc porci morţi…
La intrarea în Galaţi, de pe digul dinspre Brăila, te umflă râsul ce hal de filtru sanitar a fost improvizat pe sensul de intrare în Galaţi. Înainte de traversarea căii ferate uzinale, au fost întinse pe asfalt două bucăţi de „ibemol”, pe care un ins beat le stropeşte periodic cu o soluţie din pompa pe care o are în spate. Rahat cu apă rece!
Iote că pesta porcină africană nu a ţinut cont de panarama asta improvizată de către autorităţi şi a ajuns şi la Galaţi, aflu că prin Movileni, pe undeva.
Dar dezastrul care ne înspăimântă acum, este doar vârful aisbergului. Sunt complexuri de creşterea porcilor şi de peste 100.000 de capete. Cum îi omori?, îi gazezi cu bioxid de carbon, care nu se mai găseşte deja. Şi, ce faci cu ei, îi îngropi în gropi comune în zone în care nu ţii cont că pânza freatică este la 3-5 metri de la suprafaţă, aşa că nenorocirile nu se vor opri.
Odată cu lichidarea complexurilor de creştere a porcinelor, vor dispărea abatoarele şi fabricile de prelucrare a cărnii şi de preparate. Odată cu ele, mii şi mii de locuri de muncă. Mai mult, guvernul nu are bani să plătească tot ce este ucis ca fiind atins de virus: nici la marii crescători, nici la micii gospodari. Ei promit un 75% din valoarea de piaţă a animalelor lichidate. Dar banii vor veni foarte, foarte târziu, încât pe lanţul falimentelor sunt inclusiv furnizorii de hrană pentru porci, de servicii medicale etc.
Aşa că ciuma care S-A FOST abătută asupra României este abia la început. Şi, nenorocirea este CĂ NIMIC NU MAI E DE FĂCUT.

Gelu CIORICI 31 - august - 2018

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Creșă nouă în cl

Primăria municipiului Galați informează că, în urma licitației publice, a ...

Informare - lumini f

Primăria municipiului Galați informează că în apropierea Sărbătorii Sfântului Apostol ...

Lucrări de semnaliz

Primăria municipiului Galați informează că, începând cu data de 26.11.2021, ...

Doi judecători ai C

Justiţiabilul Ion Banu este de zeci de ani într-o bătălie ...

Ex-deputatul gălă

Implicat într-un dosar de corupţie, alături de prim-procurorul gălăţean Roşca ...