http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST anul XXIII – 2024, nr. 981 - 24.05.2024
Da, mă, dacă nu poți „inagaura” hobanate și miniautostrăzi gen Șendreni – Hanu Conachi, măcar dai la apă un vaporaș nou-nouț, chipurile pentru toți, dar mai ales în beneficiul bugetofagilor de partid și de stat – ale lor. Așa că vom avea aeroport pe Dunăre, nu la Dunăre!
Nava de pasageri, doar pentru vreo 30 de pasageri pe tură, se numește „Camelia” și este acostată la pontoanele pesediste din fața fostului Palat de Navigație, devenit doar duty free. Oare numele să fi fost inspirat după prenumele administraorului public al Consiliului Județului Galați, Camelia Iepure?!
Despre acest proiect, devenit acum vaporaș gata de lansare la apă, se tot vorbește de mai bine de un an de zile. Nava a fost construită la Șantierul Naval Mangalia – Constanța, fondurile fiind atrase sub titulaturi pompoase, populiste și umede, ca să nu zic…umectate!
Deci, în „Camelia” încap doar 30 de pasageri (nici măcar toți consilierii deodată! – ca să înțelegem ceva dintr-un eventual naufragiu!), ceea ce însemnează că în vreo 30.000 de zile se pot da în barcă aproape toți gălățenii! Dar, stați așa, că lunea și marțea barcazul rămâne acostat, așa că rămân doar cinci zile pe săptămână. Asta înseamnă, scăzând și iernile, că în vreo 13 -14 ani, cam tuturor gălățenilor le va veni rândul să se dea pe Dunăre cu „Camelia”. Ei, ne mai și depopulăm până atuci, că din 1990 și până acum, județul a pierdut circa 100.000 de oameni, de două ori municipiul Tecuci!
Dar nu va fi deloc așa. Veți vedea. Mereu vor fi evenimente, delegații, protocoale…
Tot e un câștig, fie el și pesedizat. Căci de amar de ani tot scriu că ne trece degeaba  Autostrada UE Dunărea prin poartă!
Îmi aduc aminte că fiicei mele, pe atunci elevă la CNVA, i-a venit o idee, când se ocupa de grupul de elevi din Timișoara și Arad, veniți aici pentru olimpiada de fizică, faza națională. A plimbat grupul de olimpici și pe faleză, și toți din grup priveau cu jind lățimea și lungimea fluviului. Atunci m-a sunat să vin să îi aduc niște bani, venindu-i ideea să îi treacă Dunărea cu bacul pe colegii din Banat, la Zaclău, unde le-a oferit gogoși și sucuri. Ce s-au mai bucurat acei copii, ca vrăbiuțele în praf, nu alta!
De aia zic, o fi săptămana viitoare lansarea la apă a „Cameliei”, în campanie electorală, dar, orice ar fi, nava rămâne. Cum și la UDJ Rexdan-ul cu cre se cercetează de ce curge Dunărea, prin laboratoarele „iticiste” și/ sau „mișutisme”.
Nu ar fi rău să facă și primarul sau administratorul public pasul pe Dunăre, încât o navă, de macar 150-200 de pasageri, să facă din primăvară până în toamnă, o cursă zilnică Galați-Brăila. Că, iată, îți vin oaspeți și nu le poți arăta decât fluviul, nu și apa, valul…
Haideți că se poate, Brăila având o astfel de navă de pasageri, aflată în proprietatea administrației publice.
Gelu CIORICI 15 - aprilie - 2024

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Astăzi, despre un d

Acest film este făcut de mine în data de 29 ...

Galaţiul meu!

[video width="640" height="360" mp4="https://impact-est.ro/wp-content/uploads/Danut-Lungu-Galatiul-meu.mp4"][/video]

A murit Bernard Pivo

Mai jos, un text despre bătrânețe... "Bătrânețe Aș fi putut spune: Îmbătrânirea ...