http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST anul XXIII – 2023, nr. 933 - 04.02.2023

Din site-ul Primăriei am aflat că s-a scos la licitaţie o clădire situată în strada Fraternităţii nr.9, în buricul târgului cum se spune, chiar în faţa restaurantului Continental. Preţul de pornire al licitaţiei pentru această clădire centrală a fost stabilit la 576.500 lei. Mulţi din noi ştiu că această clădire a fost în proprietatea răposatului Chelu de prin anii 1997-1998.
Momentan această clădire figurează în patrimoniul unei societăţi ce a aparţinut acestuia, SC Libron Consulting SA Galaţi, firmă ce are obligaţii fiscale neonorate de 243.647 lei.
Mai mult, Primăria demarase procedura legală de stabilire a supraimpozitării clădirii cu 500% ca urmare a nerespectării obligaţiei de a întreţine clădirea în mod corespunzător conform votului aleşilor locali.
Primăria Galaţi a avut o idee foarte bună cu decizia de a supraimpozita clădirile lăsate în paragină de proprietari, pentru a-i stimula să le întreţină în mod corespunzător. Toate bune până aici, numai că sunt situaţii când socoteala nu prea iese bine. Uneori, ca în cazul de faţă, proprietarul nu doreşte şi nici nu ar fi rentabil, oportun, să consolideze o asemenea clădire puternic afectată structural. Or a o consolida/demola, toate acestea presupun multe autorizaţii şi foarte mulţi bani, fapt ce l-ar face pe proprietar mai degrabă să renunţe la clădire. Varianta aleasă de proprietar, în cazul de faţă
SC Libron Consulting SA Galaţi, societate care avea datorii fiscale de aproape 250 mii lei, a fost aceea de a aştepta ca Primăria să acţioneze şi să încerce recuperarea unor sume din bunurile disponibile ale debitorului. Din evidenţele Primăriei reiese că această clădire figurează cu o valoare impozabilă de 485.338 lei fără T.V.A., iar terenul aferent clădirii, în suprafaţă de 506,26 mp, este al Primăriei. Cum s-ar zice, daca s-ar vinde e bine şi pentru datornic, şi pentru Primărie. Problema ar fi aceea de a găsi un cumpărător pentru o astfel de ruină, căci nu credem să apară vreun eventual licitator dispus să acorde o sumă care să fie cel puţin la preţul de piaţă al terenului. Demolarea ar costa enorm, aşă că va cam greu cu recuperarea debitului de la SC Libron Consulting prin vânzarea clădirii. Vom trăi şi vom vedea. Marii datornici ştiu bine cum să nu-şi plătească datoriile. De era un mic datornic, de vreo 20-30 lei, îl ataca imediat Fiscul la pensioară. Asta-i ţara în care trăim…

(L.I.) 10 - mai - 2019

One Response so far.

  1. Viorel O. spune:

    Eu nu pot să înţeleg pe aştia de la Fisc: cum de laşi pe unii să acumuleze sume uriaşe şi nu-i execuţi imediat, păi când se acumulează datorii uriaşe, başca cu bună ştiinţă, cum să le mai recuperezi? Mare vrăjitor Fiscul ăsta, îi ciuguleşte doar pe ăia mărunţi.

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Directorii şi juri

Deseori, Gelu mi-a spus că scriu prea scurt, puţin, redus, ...

NIMIC FĂRĂ DUMNEZE

Puţine ţări din lume se pot mândri cu o istorie ...

Joi la Galaţi a aju

Din 18 ianuarie, publicul din 14 oraşe din ţară a ...

Branza e pe bani si

Kim Kielsen este prim-ministru al Groenlandei, care este cea mai ...