Din punctul meu de vedere, Călin Georgescu este un om care doar are aparențele unui om deștept. Faptul că folosește un ton grav, cuceritor, al vocii și e de o calmitate insistentă, nu îl face un om deștept. El spune tot felul de bazaconii, nu are niciun soi de simț critic. Pentru mine, nu există deșteptăciune în absența spiritului critic. Eu identific verticalitatea intelectuală, deșteptăciunea, cu simțul critic.
CG e un șarlatan! Ia noțiuni complet disparate și le învârte între ele până-i iese ceva zornăitor. E fix ca indivizii pe care îi disprețuia Eminescu: „E ușor a scrie versuri,/ Când nimic nu ai a spune,/ Înșirând cuvinte goale/ Ce din coadă au să sune.” Călin Georgescu nu are coloană vertebrală în afirmațiile lui, crede în tot și în nimic, important e doar efectul, nu esența.
Prost nu este, sunt de acord. Dar nici ceea ce numesc eu un om deștept! Nu are un sistem coerent de idei, de credințe. Este o gelatină intelectuală. Cred că prestează acest spectacol cuprins de propria însemnătate. El însuși a devenit sclavul propriei pseudo-deșteptăciuni. E un om vag care se aplaudă în oglindă. Cuprins de misticism, cred că CG nu se uită, efectiv, la oameni. El e fascinat de ceea ce el însuși scoate pe gură. E într-un soi de auto-hipnoză. Se crede un Mesia chemat să ne salveze. Nu vorbește el, ci o forță superioară grăiește prin el.
Am sentimentul că CG e o aplicație de inteligență artificială. Pare că nu percepe sensul înșiruirilor de cuvinte pe care le scoate pe gură. E fix ca motoarele astea de inferență lingvistică. El nu gândește, efectiv, propriile idei, ci se lasă dus de beția cuvintelor. CG de un Large Language Model neaoș, un program de IA inspirat de mistica legionară. Nu poți adera la CG urmărind ideile lui și fiind de acord din punct de vedere intelectual și rațional cu el. În CG crezi sau nu crezi. E o chestie profund irațională, mistică, la mijloc. Misticismul unui Zelea Codreanu devenit birocrat în sistem.
Cum de-a apărut un astfel de individ? Păi simțul critic e rara avis pe la noi… Nu discut chestiuni politice aici. Țineți cont – suntem poporul care citește cel mai puțin din UE! Avem cea mai mică piață de carte raportat la populație și cele mai puține cărți citite. Ne bulucim la rafturile de dezvoltare personală și nu la alea de lecturi care cultivă simțul critic. Eu cred că aici este explicația. CG e un soi de guru al dezvoltării personale. Acum ne învață cum să devenim „români adevărați”, că e o chestiune de dezvoltare spirituală asta, nu?!…
Ce i se poate opune lui CG? Spiritul critic, bunul simț intelectual și lectura. Dezavuarea filosofiilor de duzină privind dezvoltarea personală. CG e un produs al rafturilor care trebuie evitate într-o librărie. Oameni buni, dragi români, CG e o aplicație de AI! Vă invit să meditați la asta…
Citiți cărți care merită cu adevărat, gândiți critic și zâmbiți – așa veți evita să picați în plasa unor astfel de aplicații.
Andrei Velea
6 - decembrie - 2024