logoImpact EST nr. 889 - 18.10.2021

De aproape 20 de ani în România (după cum afirmă conducerea firmei), cu peste 2.000 de angajaţi şi cu posibilitatea de a angaja doar în Galaţi un minim de 200 de persoane anual, pare una din cele mai prospere firme multinaţionale, cu peste 35.000 de angajaţi în 28 de ţări şi totodată printre singurele firme care dau Galaţiului şansa de a diminua rata şomajului, cam asta e ce spun eu în titlu.
Numărul de şomeri fiind în realitate necunoscut, A.J.O.F.M. declarând de fapt, şi cu erori neasumate, doar numărul de şomeri îndemnizaţi.
Teoretic e loc pentru cunoscătorii de limbă franceză, absolvenţii de studii liceale, dar în mare majoritate salariaţii sunt absolvenţi de studii superioare sau chiar postuniversitare, cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani şi dorinţă de muncă.
Un fel de robinet cu lapte şi miere la îndemâna oricui îşi doreşte un loc de muncă.
Angajările se fac în grupuri, de minim 10-12 persoane
Se asigură cursuri de formare profesională, controale medicale gratuite, salarii motivante (ce nu depăşesc minimul pe economie!), bonuri valorice (ce par a fi tichete de masă, dar în realitate sunt doar vouchere cu care prin intermediul unui site poţi achiziţiona diverse nimicuri aflate în oferta unei firme, vouchere pe care nu le primeşti decât dacă le comanzi pe site).
Se oferă posibilitatea construirii unei cariere cu perspective de avansare şi posibilitatea de a obţine măriri salariale substanţiale.
Şi se obţin în funcţie de numărul de angajaţi convinşi să muncească în WEBHELP de către cei cuprinşi deja în sistem.
Altfel spus, o modalitate de a-ţi mări veniturile salariale, adică este capacitatea de a prinde „muşte-n plasă”.
O altă variantă ar fi atingerea unui target, dar sunt angajaţi care nu au reuşit să atingă acel target nici măcar în luni sau ani de activitate.
Există şi avantaje.
Acela de a învăţa limba franceză, aproape perfect.
În niciun caz cea literară sau cea gramaticală.
Doar acea franceză vorbită sau scrisă în diverse dialecte, eventual în argou.
Se lucrează în „proiecte”. De fapt unii răspund la mail-uri, unii fac dialog pe chat şi alţii conversaţie telefonică.
Aproape toate legate de servicii de telefonie şi internet.
Prestările în limba franceză sunt destinate exclusiv ţărilor francofone.
Angajarea se face în urma susţinerii unor probe pe computer, probe care conţin circa 75 întrebări din gramatica limbii franceze, analiza unei scrisori şi răspunsul acesteia adresat clientului petiţionar şi audierea unei conversaţii în limba franceză.
Asemănarea este izbitoare cu examenele ce se susţineau de la distanţă în cadrul Universităţii „Spiru Haret”, universitate care a oferit multor semianalfabeţi şansa de a promova în funcţii, mai ales când la mijloc apăreau „reazeme” politice.
În Galati, conducerea Webhelp aparţine majoritar unor persoane provenite de peste Prut, a căror unică şi prioritară preocupare este recrutarea şi angajarea celor ce le pică în mreje şi zâmbete.
Plagiind un banc, „Au ajuns supervizori, stau în fund şi latră”!
Şi astfel am ajuns şi la supervizori. Nişte indivizi care se poartă ca nişte vătafi pe plantaţii, umilind aşa numiţii subalterni.
La programul de lucru se adaugă întotdeauna cel puţin o oră în plus, oră în care se include în mod obligatoriu aşa-numita pauză de masă.
O zi lipsă, în cazul unui salariat cu o normă de 6 ore/zi, se penalizează cu 100 de lei, deşi salariul lunar este de 965 lei, iar fiecare minut scade venitul cu 1 leu.
Dar nici un minut stat peste program nu este remunerat.
„Asta este politica firmei!”, declară doamna Uliana Pîrlea, responsabil Resurse Umane Webhelp Galaţi, cu un zâmbet pervers şi cu un tupeu greu de tolerat.
Cine poate oase roade, cine nu….se angajează la Webhelp dându-şi pielea pe mâna „exploatatorilor” minim trei luni după angajare, în situaţia în care nu preferă să plătească contravaloarea a ceea ce „domniile” lor, numesc curs de formare profesională. Cineva va câştiga permanent în urma filtrării unor oameni prin ceea ce se vrea autointitulată multinaţională. Şi nu sunt puţini.
Dar de aici încolo este treaba Inspectoratului Teritorial de Muncă.

(Marcela B.) 9 - februarie - 2018

One Response so far.

  1. Uliana Pirlea spune:

    Ce articol drăguț! Păcat că l-am descoperit atât de tarziu. Bănuiesc că a fost redactat de o persoană frustrata, care nu a reușit să promoveze testul și să treacă mai departe prin intreg procesul de recrutare, altfel nu îmi pot explica răutatea și informațiile eronate. Cel mai mult, totuși, mi-a plăcut descrierea mea – dar e ceva de așteptat. In aproape 3 ani de recrutare, am întâlnit fel și fel de oameni, insa niciodată nu mi-am permis sa-i critic, judec sau sa-i numesc in vreun fel, dimpotrivă, am incercat sa-i ascult și să-i ajut daca am avut posibilitatea, aparent asta se numește perversitate și tupeu. Succes autorului.
    P.S.: și eu sunt de peste Prut – vad că și asta este un aspect care deranjează 🙂

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg