logoImpact EST nr. 886 - 18.09.2021

Toate staţiunile de cercetare şi dezvoltare în materie de viticultură şi vinificaţie de pe teritoriul României au falimentat. Singura care a rămas în picioare (mă rog, cam într-un picior!) este Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Bujor (SCDVV), judeţul Galaţi. Ultimele două astfel de obiective cărora li s-a cântat prohodul au fost cea de la Blaj şi cea de la Valea Călugărească, după ce fusese cumpărată de miliardarul de carton Gruia Stoica, băştinaş din satul Toflea – Galaţi. Sigur că Stoica este campionul falimentelor, societăţile pe care le-a cumpărat căzând ca popicele şi fiind lăsate în ruină şi paragină, inclusiv hoteluri în Poiana Braşov şi Semenic – Reşiţa. Singura care duduie (prin parandarături) este GFR-ul aceluiaşi Gruia.
Deci, e de mirare că SCDVV Bujoru nu s-a dus în cap, în aceste condiţii.
Uneori te miri de ce crapă aceste staţiuni, în condiţiile în care ele au o zestre bună de la stat, constând în clădiri, crame, aparatură pentru cercetare, terenuri şi mai ales plantaţii cu viţă de vie de ordinul sutelor de hectare. Cum cea de la Bujoru se duce la peste 800 de hectare de vie. Totuşi, în condiţiile unei investiţii în cercetare din fonduri UE, în condiţiile în care scoţi bani din vânzarea întregii producţii de vin, e de neînţeles cum tu, Alina Donici, părăseşti corabia pentru cine ştie ce jidveiuri… Şi când în anul fiscal 2018 declari că totalizai un salariu net de 57.786 de lei, iar un inginer ca şi soţul tău, încasa doar 15.965 de lei pe an…
Ceva nu se leagă, dar e clar că via este de dat altora la muncit, iar tu, ca vinificator, să cumperi doar strugurii sau numai mustul.

Gelu CIORICI 29 - iulie - 2019

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Aceşti habarnişti

Indivizii aceştia, care, cică, sunt ai noştri şi care hotărăsc,în ...

Gala premiilor PIMM

Mereu reuşeşte Marian Filimon, acum pentru a 20-a oară, să ...

Cică se vrea veceu

Aflăm că în laboratoarele Primăriei Galaţi s-a pus la copt ...