logoImpact EST nr. 899 - 21.01.2022

Marea Britanie nu va mai accepta migraţia masivă a forţei de lucru din Europa, ci doar imigranţi care au calificări înalte, a afirmat săptămâna trecută primul-ministru Theresa May, care a prezentat detaliile planului privind Brexit. „Oamenii nu vor mai putea veni aici din Europa pentru şansa de a găsi un loc de muncă. Vom primi întotdeauna profesioniştii calificaţi care ajută ţara noastră să prospere, de la medici la asistenţi medicali, la ingineri şi antreprenori”, a afirmat premierul britanic.
Guvernul britanic a făcut public, săptămâna trecută, planul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, proiectul – contestat atât de conservatorii britanici, cât şi de Bruxelles – conţinând prevederi în materie de imigraţie şi relaţii comerciale, precum şi despre achitarea unor restanţe de 44 de miliarde de euro. Documentul de 98 de pagini, intitulat „Viitoarea relaţie între Marea Britanie şi Uniunea Europeană”, indică faptul că guvernul speră că Marea Britanie va menţine relaţii strânse cu UE după ieşirea oficială din blocul comunitar, în martie 2019, şi propune o nouă uniune vamală cu blocul Celor 27, transmit AFP şi Reuters.
Planul prevede încetarea liberei circulaţii între Uniunea Europeană şi Marea Britanie imediat după Brexit. Vizele ar putea face obiectul negocierilor şi viitoarelor acorduri comerciale, precizează Sky News.
Potrivit documentului, Londra vrea să dezvolte „un nou cadru care să respecte controalele britanice la frontiere”, permiţând în acelaşi timp cetăţenilor să se deplaseze „în ţările lor respective”.
Deşi va pune capăt libertăţii de mişcare a persoanelor, Marea Britanie va încerca să asigure că turiştii vor putea călători liber şi va încerca să adapteze politicile de imigraţie cu necesităţile mediului de afaceri.
Planul afirmă că Marea Britanie va avea control deplin asupra propriilor frontiere post-Brexit şi nu va mai accepta migraţia masivă a forţei de lucru din Europa, ci doar imigranţi calificaţi.

Theresa May spune adio liberei circulaţii în regat

„Oamenii nu vor mai putea veni aici din Europa pentru şansa de a găsi un loc de muncă. Vom primi întotdeauna profesioniştii calificaţi care ajută ţara noastră să prospere, de la medici la asistenţi medicali, la ingineri şi antreprenori, dar, pentru prima dată, vom avea control deplin asupra frontierelor noastre. Şi va fi Marea Britanie, nu Bruxelles-ul, cea care va decide cine ar trebui primit să trăiască şi să lucreze aici”, a afirmat primul-ministru britanic Theresa May.
„Acest lucru înseamnă sfârşitul liberei circulaţii? Vom putea semna propriile acorduri comerciale? Iar Marea Britanie va fi în afara jurisdicţiei Curţii Europene de Justiţie? Sunt foarte încântată să spun că răspunsurile sunt foarte simple: da, da şi da”, a subliniat May.
În privinţa relaţiilor comerciale, Marea Britanie va ieşi din piaţa unică a UE şi din uniunea vamală, dar ar vrea „un aranjament pentru facilităţi vamale” cu Bruxelles-ul care să permită decizii britanice în privinţa taxelor vamale şi politici comerciale independente. Guvernul de la Londra mai doreşte o „zonă de liber-schimb pentru produse” la care să participe Marea Britanie şi Uniunea Europeană, prin armonizarea continuă a reglementărilor europene în privinţa mărfurilor, a relatat Financial Times. Această poziţie a stârnit suspiciuni la Bruxelles şi pentru că, de fapt, sectorul produselor ar fi detaşat de cel al serviciilor. În plus, propunerile fragmentează cele patru libertăţi existente pe piaţa unică – circulaţia persoanelor, produselor, serviciilor şi capitalului.
Prin publicarea acestui plan, Theresa May speră să accelereze negocierile cu UE în perspectiva ieşirii oficiale a Marii Britanii din blocul comunitar, în martie 2019. Noile sesiuni de negociere între Londra şi Bruxelles sunt programate în toamnă.
Negociatorul-şef al UE, Michel Barnier, a reacţionat pe Twitter la propunerile Londrei, anunţând că va începe analiza lor şi că este „nerăbdător să negocieze cu Regatul Unit”.

Cristina Zamfirescu 7 - septembrie - 2018

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Dan Dobrea şi-a cun

Frumoasa şi distinsa co-fondatoare a restaurantului THE LIVINGROOM din Galaţi, ...

A venit vremea ţapi

O spun cu părere de rău, dar a venit vremea ...

Un interviu CUTREMUR

Ioan Sabău Pop, Prof. Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureş, ...

Scrisoare deschisă

Confederaţiile patronale şi confederaţiile sindicale representative semnatare îşi exprimă îngrijorarea ...

Eficienţă şi efic

Municipiul Galați, în parteneriat cu Direcția Generală Anticorupție/Unitatea de implementare ...