logoImpact EST nr. 889 - 17.10.2021

Comparativ cu cele 38 de milioane de euro pe care Statul Român le alocă celor 18 culte religioase (angajament luat după secularizarea averilor mănăstireşti -1863), Statul German alocă sume imense pentru susţinerea cultelor religioase – sumă de 6 ori mai mare decât cea alocată de Statul român.
Situaţia din Germania:
1. Statul alocă o subvenţie anuală de 232 milioane de euro pentru biserici şi cultele religioase.
2. Statul German alocă anual 650 milioane de euro care se dau pentru orele de religie din şcoli şi pentru infrastructura aferentă pregătirii teologilor.
3. Statul German îi scuteşte de impozit pe cetăţenii germani cu o anumită sumă dacă aceştia hotărăsc să doneze această sumă bisericilor. Sumele care se strâng din astfel de donaţii care se deduc din impozite sunt de aproximativ 1,5 miliarde de euro.
4. Statul German strânge impozitul pe care fiecare cetăţean german care se declară de o anumită confesiune trebuie să-l plătească bisericii de care aparţine. Impozitul este între 8% şi 10%.
În România, “banii tăiaţi de la biserici”, adică cele 38 de milioane de euro sunt nesemnificativi de exemplu faţă de cei 1 miliard de euro cât primeşte OMV pe an pentru petrolul extras în România, în contextul în care redevenţele pentru exploatarea petrolului din România trebuiau renegociate din ianuarie 2014.
Economisirea banilor este o falsă problemă. Prejudiciul din dosarul în care sunt implicaţi R. Truică, „prinţul” Paul şi patronul unuia din cele mai imunde publicaţii anti-Biserică, Dan Andronic, depăşeşte CU MULT suma anuală alocată în fiecare din anii anteriori cultelor pentru construcţia/renovarea de lăcaşe de cult.
În România se fură anual 4,5 milioane de metri cub de lemn. Conform Greenpeace, defrişarea între 2000 şi 2011 s-a accelerat dramatic, în perioada în care firmele austriece Egger, Kronospan şi Schweighofer s-au instalat în România. Cel puţin 50% din tăierile de păduri din România sunt ilegale, iar compania austriacă Schweighofer pare să fie destinatarul pentru lemnul astfel obţinut. Doar Schweighofer a avut 465 milioane de euro câştig brut în 2013, din care 96,5 milioane câştig net. În cele patru fabrici Schweighofer ajung camioanele cu lemne din Carpaţi, trunchiurile de copaci sunt cojite, tăiate şi mărunţite în aceste fabrici, ajungând în Germania şi Austria sub formă de peleţi, parchet sau plăci laminate.
Jefuirea ţării noastre nu se produce prin finanţarea cultelor – care înseamnă, de fapt, finanţarea activităţilor culturale ale unei părţi dintre cetăţenii statului. Jefuirea ţării se produce prin corupţia legalizată ce afectează resursele naturale, pădurile, aurul, energia, banii strânşi pentru sănătate (peste 5 miliarde de euro anual).
Câte spitale s-ar putea construi din banii pierduţi de România prin lemnul tăiat şi prelucrat ilegal? Comparaţi cele 38 de milioane alocate cultelor religioase cu cele 1.000 de milioane profitul anual al OMV-ului şi priviţi al modelul Statului Norvegia care a ştiut să îşi apere interesele, stabilind un sistem de redevenţe care să apere interesul proprietarului lor de fapt – cetăţeanul. Comparaţi cele 38 de milioane alocate cultelor religioase cu cele peste 5.000 de milioane de euro strânse anual de la populaţia României ca Asigurări de Sănătate, pentru a avea spitale decente. Amintiţi-vă de scandalul Roşia Montană, cu câtă îndârjire a putut fi apărată de către politicieni o cauză potrivnică intereselor României. Amintiţi-vă de Bechtel, Pungeşti sau de autostrada Sibiu-Deva!

(D.M.) 11 - ianuarie - 2019

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg