http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST nr. 912 - 21.05.2022

Văzând tenacitatea cu care preşedintele României, Klaus Iohannis, într-un mod absolut scolastic (deh, profesia), ne tot repetă aceleaşi banalităţi panicarde, cu viruşi, cu eroi, cu mulţumiri pentru înţelegere (despre frica cât capra inoculată individului, nu aminteşte nimic), mintea mă transportă spre un proverb românesc, extrem de edificator, care spune aşa: „Rău cu sila poţi să faci, dar bine cu sila, nu”. Sau bancul cu Bulă, când a motivat întârziarea pentru că a vrut să ajute o bătrână să traverseze strada, iar aceasta nu voia, pentru că avea treabă în altă parte.
Şi-acuma, referitor la acest virus, care probabil există, deşi eu nu am văzut niciun astfel de bolnav, tind să cred că Petre Ţuţea, când a zis: „Fără Dumnezeu, omul rămâne un biet animal raţional şi vorbitor, care vine de nicăieri şi merge spre nicăieri”, rămâne mult mai logic şi plin de adevăr.
Altminteri, ce mai poţi spune, când Alina Gorghiu, senator PNL, debitează fără să roşească următoarele: „Legea poate intra în vigoare imediat după ce a fost publicată în Monitorul Oficial, chair şi neconstituţional, pentru că aşa e constituţional”.
Cât priveşte articolul 53 din Constituţia României, care face referire clară la faptul că drepturile şi libertăţile individului, cum ar fi, printre altele, libera circulaţie, nu pot fi încălcate, aici madam senator Gorghiu avea dreptate.
Privitor la dispariţia cârciumilor, a plajei pe malul mării, a respira ozonul munţilor, şi multe altele, după cum se vede cu ochiul liber, îi dă la temelie acelui articol 53, la greu.
Drepturile şi libertăţile pe care Constituţia ni le conferă, sunt confiscate cu brutalitate de nişte minţi infestate cu coronaviruşi. Astfel, simţim atât dispariţia ideii de vacanţă, de relaxare, această stare izolaţionistă abrogă notţiunea de prietenie, de rubedenie, vecin, neam, etc.
Doctorul Virgil Musta, de la Timişoara, spunea că rezultatele pozitive trebuie privite cu atenţie pentru că depind de nuanţe. Anticoagulantele au dat rezultate foarte bune, ne informa distinsul medic. Cine şi ce să mai înţeleagă?
După ce l-am văzut şi auzit la un anumit post TV pe medicul-politician, venit tocmai din îndepărtatul Egipt, perorând fără punct şi virgulă, şi ameninţând pe acei care nu fac ce spune el, mai rău decât un şef de sectă religioasă, cu tot felul de restricţii şi obligaţii (purtarea măştii inclusiv când mănânci, bei apă, şpriţ n-ai voie de la virusel), distanţă socială măsurată cu ruleta, ascultând şi pe alţi medici, moderatori de emisiuni TV, preşedintele României, membrii guvernului, celelalte autorităţi, toţi aceştia foloseau exclusiv în discursurile lor, cuvânt cu cuvânt, vorbele şi ideile acestui medic, după cum spun unii, controversat, fără să vadă dacă proprietatea cuvintelor rostite are vreo logică sau nu, sau dacă sunt în aceeaşi linie cu prevederile Constituţiei. Oricât de proşti ne-ar considera, chiar dacă îi dezamăgim, îi informăm că ştim să deosebim albul de negru, minciuna de adevăr, tromboneala de realitate.

Mafia intermediarilor la toate nivelele predomină „păpica” românilor

Încă de la început, odată cu instaurarea coronavirusului cu drepturi depline în ţărişoara noastră scumpă, un lucru elementar se impunea fără comentarii, pentru că era – vorba ceea – la mintea cocoşului.
Pe lângă o investiţie imensă în sectorul agricol, îndreptarea multelor neregulicreate de anumiţi indivizi pentru profitul personal şi de grup, resetarea acestei ramuri de bază a economiei naţionale, ca să nu mai vorbim că în felul acesta se asigura hrana populaţiei, şi locuri de muncă pentru cei care pleacă la sparanghel, căpşuni, usturoi în alte ţări de soare pline. Toată lumea vede, şi mai ales simte la buzunar, cum au crescut preţurile alimentelor precum Făt-Frumos din poveste, în timp ce guvernul Orban tratează agricultura ca pe o cenuşăreasă a economiei naţionale, plantând în vârful ei un ministru mai slab chiar şi decât Petrică Daea Cormoranul.
Se estimează aproximativ 500.000 de şomeri pentru următoarea jumătate de an. Retoric: nu avem forţă de muncă pentru sectorul agricol? Ce oferă guvernul Orban acestui punct vital al economiei naţionale? Chiar crede cineva că dacă românului i s-ar da pentru munca depusă aceeaşi sumă ca şi afară, şi-ar mai părăsi ţara, familia, prietenii, pentru a pribegi prin meleaguri îndepărtate, pentru a fi folosiţi ca niştre sclavi?
Aşadar, domnilor-tovarăşi, lăsând la o parte umilinţele, interdicţiile, opreliştile, ameninţările, anatemele, încercaţi să faceţi şi ceva constructiv. Pentru că după criza cu viruşi, va urma „pandalia” foamea. Şi gândiţi-vă, urmează un an electoral.

Ioan Dan PINTILIE 21 - mai - 2020

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

De prin piaţa centr

Ştie cineva cam cât de bine mă simt când văd ...

Sesizare penală pen

Despre degradarea gravă a clădirii Casei Agronomului, situată la intrarea ...

Moldo-gălăţencele

De ceva ani, se poate spune că cele două moldovence, ...

Circotecă la şedin

În urmă cu două săptămâni a avut loc şedinţa de ...