logoImpact EST nr. 893 - 27.11.2021

• Un comentariu al domnului MARIUS OPREA, om de cultură, istoric şi sociolog renumit şi nu în ultimul rând, un anticomunist convins.
• George Pădure bate ultimul cui în coşciugul cadavrului politic, Traian Băsescu.

George Pădure, spune domnia sa, mi-a trimis în format electronic cartea sa o „Viaţă cât zece – şi cum m-a urmărit Traian Băsescu”, editată de Rao, şi care apare săptămâna viitoare. Cartea e o surpriză de proporţii. Dar nu mă aşteptam ca, la fel ca şi dezvăluirile privindu-l pe Traian Băsescu (sic!), fostul Preşedinte al României, din vremea în care acesta era un obedient agent al securităţii, poliţia secretă comunistă.
Citirea manuscrisului mi-a provocat o şi mai mare surpriză. Aici era vorba despre informatorul „TRAIAN”, trimisul NAVROM la Anvers, BĂSESCU TRAIAN. Din curiozitate, m-am apucat să citesc cartea cu şi mai multă atenţie, şi mai mare interes, spune Marius Oprea.
De la bun început am fost captivat, la fel cum probabil şi dumneavoastră, citind comentariul meu. George Pădure, nu că doar dezvoltă subiectul de mare interes (urmărirea sa de către T. Băsescu în vremea când era informator al securităţii – ceea ce fostul preşedinte al României a negat), dar, mai ales, descrie fără ascunzişuri istoria unui destin.
Odată cu apariţia cărţii, cariera politică a lui Traian Băsescu ar trebui să i-a sfârşit. (Pentru totdeauna? Sau să i-a doar o pauză, suntem noi curioşi?). Pentru că, spune Pădure, indiferent care va fi sentinţa ce-i va fi dată (wow) în celălalt dosar de turnător din vremea studenţiei, când securitatea îl botezase „Petrov”, (aici urmează o lungă descriere a vieţii şi activităţii autorului cărţii, pe care M. Oprea le relatează la modul literar, aproximativ), aproape scolastic aş putea spune, dar, care de fapt nu are nici o legătură cu T. Băsescu şi securitatea lui.
Probabil că lucrurile care fac obiectul cărţii d-ului George Pădure sunt reale. Dar, totuşi, câteva neclarităţi nu-mi dau pace şi-mi încurcă la maxim şi bucăţica de logică de care dispun:
1. De ce cartea domnului George Pădure şi-a făcut apariţia atât de târziu, când Traian Băsescu nu mai este într-o poziţie decizională, iar faptul că acesta ar fi cochetat (ca să fiu elegant) cu seico a fost comentat de mass-media „la greu”, şi toată lumea ştia lucrul acesta?
2. De ce marele istoric şi sociolog Marius Oprea prea a aşteptat să i se trimită şi să citească acest text din cartea lui G. Pădure, când el a fost, dacă nu cumva chiar mai este, încă funcţionar al CNSAS, şi a avut pe mână toate documentele necesare pentru informarea proprie şi, ulterior, a populaţiei.
Faptul că nu a făcut-o, ce ne îndeamnă să credem?

DIP-DIP 2 - octombrie - 2020

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Creșă nouă în cl

Primăria municipiului Galați informează că, în urma licitației publice, a ...

Informare - lumini f

Primăria municipiului Galați informează că în apropierea Sărbătorii Sfântului Apostol ...

Lucrări de semnaliz

Primăria municipiului Galați informează că, începând cu data de 26.11.2021, ...

Doi judecători ai C

Justiţiabilul Ion Banu este de zeci de ani într-o bătălie ...

Ex-deputatul gălă

Implicat într-un dosar de corupţie, alături de prim-procurorul gălăţean Roşca ...